REKLAMA TOP.agd
poniedziałek, 26 kwietnia 2021, Szymon Marcjanek

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

8. Przykład piekarnika w kolorze beżowym – Electrolux
Przykład piekarnika w beżowym kolorze / fot. Electrolux

0 odpowiedzi na “8. Przykład piekarnika w kolorze beżowym – Electrolux”

  1. RENATA pisze:

    Jestem w trakcie wymiany AGD, najpierw piekarnik myślałam o Samsungu Dual Cook Flex ze względu na oszczędność energii ale po przeczytaniu TOP 10 wybiłam to sobie z głowy. Poszukuję bezawaryjnego, oszczednego łatwego w utrzymaniu czystości, prostego w obsłudze. Biorę pod uwagę : 1)ELEKTROLUX EOF6P70X 2 ) EOF4P74X 3) BOSCH HBG634BB1 4) HBG634BS1 5) AMICA ED47636XA+ X-TYPE Openup 6) ED37616X X-TYPE OPENUP 7) ED57529X X-TYPE Pyro 8) ED37616X X-TYPE . Bardzo proszę o pomoc ,bo zaczynam marzyć o starych czasach – kiedy mówiło się – piekarnik proszę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę za szeroko Pani szuka, napierw ustalmy wymagania.
      Jaki rodzaj sterowania: pokrętła i manualny termostat, pokrętłowo-elektroniczny, czy elektroniczny?

  2. Harpagon pisze:

    Witam, czy wybór Piekarnika elektryczny ELECTROLUX EOE7C31Z SenseCook będzie dobrym wyborem ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fajny piekarnik – świetnie wyposażony, stara i sprawdzona elektronika OMEGA, jedynie jakość wykonania dość plastikowe – ale to typowe dla włoskich Electroluxów (to te o pojemności 72 litrów – niemieckie mają 71 litrów i są lepiej zrobione).

  3. RENATA pisze:

    Witam
    Panie Krzysztofie najbardziej zależy mi na bezawaryjnym działaniu piekarnika. W Pana artykule wyczytałam , że te z pokrętłami działają dłużej, więc może być wersja pokrętłowo – elektroniczna , ale nie odrzucam również wersji elektronicznej byle by nie była awaryjna.
    Zastanawiam się również nad pyrolizą i czyszczeniem katalitycznym. W moim obecnym(24 lat?a) umierającym piekarniku są powłoki katalityczne, ale nie za bardzo jesteśmy zadowoleni z efektów czyszczenia.Być może teraz to już zupełnie inna technologia i dlatego nie odrzucam również tej opcji, ale liczę na Pana pomoc.Z mojej listy najbardziej sceptycznie podchodzę do Boscha – ostatnio w sklepie słyszałam ,że dużo klientów skarży się na pierścień. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Co do 8 serii Boscha to prawda, ale tylko jeśli nie smaruje się go… A ile chce Pani wydać?

      • RENATA pisze:

        Witam
        Max 3000,00 a fajnie by było w okolicach 2000.
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W okolicy 2000 zł znajdzie Pani piekarnik Electrolux EOE7P31Z SenseCook niemieckiej produkcji, z prostą i sprawdzoną elektroniką OMEGA, pyrolizą i termosondą. Z innych celować można jeszcze w Gorenje.

          • RENATA pisze:

            Dzięki za podpowiedź jak również za bardzo przydatne artykuły dotyczące nie tylko piekarników ale też innych sprzętów , naprawdę ułatwiają wybór.
            Pozdrawiam

          • RENATA pisze:

            Ale z tym EOE7P31Z jest taki problem, że on jest cały czarny a ja chcę z elementami srebrnymi. A czy z mojej listy z 9 listopada da się coś wybrać sensownego? Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Jest też taki z dodatkami srebrnymi: eoe7p31x

  4. Mac pisze:

    Witam ,
    Panie Krzysztofie próbuje dobrać zestaw pod 1 faze
    Plyta indukcyjna BOSCH PUE611BF1E lub Electrolux Slim-fit EIT61443B którą lepsza ?
    Piekarnik i tu mam zagwozdkę po podpowiadają mi żeby szukać czegoś o mocy przyłączeniowej ok 2000 W . Wiem że większość to 3500 W I maksymalna moc występuje tylko w określonych funkcjach . Może Pan coś poleci ? Budżet około 2000 na każdy że sprzętów,
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płytę brałbym Boscha – lepiej rozwiązali działanie naprzemienne cewek. Piekarniki o małej mocy to głównie Beko – mają 2,5 kW: przykładowo: BEKO BIM24300BS

  5. Klaudia pisze:

    Witam. Proszę o poradę 🙂 poszukuję przyzwoitego piekarnika do 1800 zł. Zależy mi żeby można było piec pizze, ciasteczka itp za jednym razem na 2 poziomach minimum, żeby były tak samo dobrze równomiernie upieczone na dwóch poziomach- nie że pizza na dole niedopieczona na górze spalona (ale raczej nie będę piekła dwóch różnych potraw). Dotychczasowy piekarnik, który miałam- KERNAU KB0 0965 SK X to porażka pod tym względem.

  6. Katarzyna pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie jeśli dobrze rozumiem piekarnik z pyrolizą odpada w przypadku gdy obok będzie stała lodówka? Szukam dobrego rozwiązania w kuchni przy założeniu, że piekarnik i mikrofala są w słupku, obok będzie lodówka. Ciężko podać mi więcej szczegółów, ponieważ kompletnie nie wiem co mogłoby się idealnie sprawdzić w przypadku piekarnika za rozsądną cenę. Będę wdzięczna za pomoc 🙂

  7. Zuzi pisze:

    Witam, jak rozpoznać czy piekarnik był wyprodukowany w Niemczech czy we Włoszech (albo innym kraju)? Gdzieś przeczytałam,że podobno modele wyprodukowane w Niemczech są o wiele lepszej jakości niż te produkowane w Polsce czy we Włoszech.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pojemności – 70-71 litrów to Niemcy, 72 litry to Włochy, a poniżej 70 litrów to Polska. Co do jakości to prawda.

  8. Halina pisze:

    Dzień dobry,
    mam zapytanie ,po 20 latach użytkowania piekarnika Amica muszę dokonać jego wymiany.
    Jak wszyscy inni powyżej chciałabym poprosić Pana o radę.
    Chciałabym aby podczas jednego pieczenia na jednym poziomie obok siebie mogły się zmieścić dwa tradycyjne prostokątne naczynia żaroodporne.
    Jeśli chodzi o programowanie – to pokrętła chowane ,
    wyświetlacz z godziną,
    najprostsze czyszczenie,
    podgrzewanie góra i dół , ale też w opcji osobno,
    termoobieg,
    duży zakres temperatur.
    Dużo tego :), ale naczytałam się już tyle że mi głowa wariuje, dlatego też zwracam sie do Pana o podpowiedź.
    Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najszerszą komorę na rynku ma Electrolux, potem Amica z Beko, więc gdy to jest główne kryterium, celowałbym najpierw w coś z Electroluxa. Jaki budżet?

      • Halina pisze:

        Ma cena znaczenie , ale najważniejsze jest żeby być zadowolonym z zakupu (żeby służył , a nie tylko wyglądał) ,
        no myślę że maksymalnie 3000 zł.
        Oczywiście chodzi o piekarnik pod zabudowę.
        Dziękuję za podpowiedź i szybką odp.
        Zastanawiam się czy rzeczywiście jest to najważniejsze ?( DWIE BLACHY OBOK)
        Czytając Pana podpowiedzi i odpowiedzi na powtarzające się zapytania sądzę że jest Pan bardzo cierpliwy.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wymagań nie ma Pani za dużych, bardziej na sprzęty w okolicy 1500-2000 zł max. Te droższe to już w 95% mają sterowanie dotykowe, a nie pokrętłowe. Trwałości nie ma już od dawna, więc nie ma co się spodziewać długiej eksploatacji, bez problemów.
          Pani wymagania spełniają:
          Amica X-Type modele ED47, najlepiej z dopiskiem Steam, a nie OpenUp,
          Gorenje BO747A33BG ,
          Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
          Electrolux SteamBake EOD6C77WZ
          Samsung Dual Cook NV75J7570RS
          Wszystkie mają sterowanie pokrętłowo-elektroniczne, czyli temperatura wyświetla się na wyświetlaczu, a pokrętłem ją zmieniamy. Każdy ma prowadnice teleskopowe, delikatny domyk drzwi, termoobieg, grill i kilka bajerów. Electrolux ma dodatkowo generator pary – może wspomagać pieczenie parą, więc to piekarnik 2w1, a drugi piekarnik tej firmy po prostu nie ma pary. Ostatni Samsung to najlepszy moim zdaniem piekarnik tej firmy – ma Dual Cooka, pyrolizę i wszystko co potrzeba.

          • Halina pisze:

            Serdecznie dziękuję,
            wszystkiego dobrego, dużo zdrowia
            w nadchodzącym Nowym 2022 Roku, nadziei aby był lepszy niż ten który mija.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Dziękuję, na pewno się przyda, zwłaszcza zdrowie! Także życzę wszystkiego dobrego i zdrowia.

          • Halina pisze:

            Dzień dobry,
            Panie Krzysztofie mam zapytanie dotyczące piekarnika o którym Pan wspomniał w poście Elektrolux EOC6H71Z Steam Crisp ,
            zdecydowałam się na ten model , zapytanie czy jest taki o tych samych parametrach , ale z dodatkami srebrnymi / inox ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak, wystarczy ostatnią literę Z wymienić na X. eoc6h71x

          • Halina pisze:

            Dziekuje serdeczne , zamawiam 🙂

          • Halina pisze:

            Dziękuję, przyda się zdrowie.
            Medyk ze szpitala covidovego

          • Halina pisze:

            Dzień dobry ,
            Panie Krzysztofie znalazłam piekarnik: ELECTROLUX EOC6H71X SteamCrisp Elektryczny parowy Czarny A+( ma srebrne/inox elementy)
            ,
            proszę mi napisać czy będzie on miał parametry podobne do piekarnika który Pan polecił Elektrolux EOC6H71Z ?
            Dziękuję za odp

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To ten sam piekarnik, tylko z srebrnymi wstawkami.

        • Halina pisze:

          Czekam na odpowiedź .
          Dziekuje

  9. Magda pisze:

    Dzień dobry.

    Czy doradzi Pan w wyborze piekarnika do zabudowy z funkcjami:
    – prostota obsługi- również dla młodzieży, więc chyba najlepiej pokrętła funkcyjne i z temperaturą ( podświetlane dla trwałości i widoczności lub tłoczone)
    – odliczanie czasu do końca pieczenia bądź jakakolwiek sygnalizacja konca.
    – czyszczenie katalityczne raczej
    – prowadnica z możliwością przełożenia na inny poziom
    – koniecznie biały szklany

    Czy dostanę od Pana również jakieś info o płycie gazowej białej szklanej 5-cio palnikowej Elektrolux?

    Dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pisze Pani o KGG7536W ? Całkiem dobra płyta, pamiętać tylko trzeba, że jest to 75 cm, a nie 90 cm, więc dostajemy tylko 15 cm więcej niż na zwykłej płycie – realnie zmieszczą się 3 garnki

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymagania spełniają głównie piekarniki Amici z serii ED47 (najlepiej z dopiskiem Steam) i prostsze bez elektronicznego termostatu z serii ED37. Potem będą włoskiej produkcji (bardziej plastikowe) Electroluxy z 6 w nazwie.

      • Magda pisze:

        No właśnie miałam na myśli piekarnik Amica ED37617W X-Type.
        A gdyby wziąć pod uwagę jeszcze Elektrolux: E0E7C31V, E0D6C71V, E0F5C50V, który byłby najfajniejszy.

      • Magda pisze:

        Dziękuję.

        Jeśli nie elektroniczny termostat to jaki? Niestety w serii 47 nie znalazłam białego piekarnika. A co do płyty te 75 to dla mnie dużo bo do tej pory gotowałam na starej 50 cm🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Skrót myślowy – elektronicznie przedstawiona temperatura na wyświetlaczu, z ustawianiem pokrętłem. Zwykły to taki, gdzie skala jest nadrukowana/wypalona na pokrętle i ustawia się ją „na oko” (jak w serii ED37). W ED47 niestety nie ma białych, więc jeśli ma być z pokrętłem/pokrętłami to trzeba zmienić firmę. Dobry jest Gorenje BO76SYW , potem trochę droższe Electroluxy, choć będą nieco bardziej plastikowe od Gorenje i Amici.

      • Magda pisze:

        Dziękuję. Jeśli nie ma tam elektronicznego termostatu to jaki jest? Niestety w serii 47 nie znalazłam białego piekarnika. Szkoda będę szukać dalej.
        Co do płyty 75 cm. U mnie te 15 cm robi różnicę- dotąd gotowałam na starej kuchence 50 cm🙂

  10. Magda pisze:

    Witam jestem zainteresowana piekarnikiem Amica, wyczytałam we wcześniejszych komentarzach iż ma on Termostat do 25 stopni? Co to znaczy? I jaki ma to wpływ na pracę urządzenia?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jakim modelem? Skalę co 25 stopni mają tylko modele najtańsze ED37 z serii X-Type, pozostałe mają już elektronicznie sterowaną temperaturę co 5 lub co 1 stopień.

      • Magda pisze:

        Panie Krzysztofie proszę mi jeszcze napisać czy jeśli skalę jest ci 25 stopni to znaczy że ona jest nadrukowaną co 25 Ale np 55 też ustawie? Tylko że po prostu na wyczucie? Bo chyba niemożliwe by było gdyby skala była zwiększana wyłącznie o 25 stopni prawda?

  11. ToTemat pisze:

    Cieszę się, że znalazłem ten wpis. Zawsze mam problem z zapamiętaniem tych ustawień na piekarniku. Teraz będę wiedział co wybrać aby dobrze go używać.

  12. Natalia 888 pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie mam pytanie w sklepie zaproponowano mi LOE8H317 ja biorę pod uwage whirpoola
    – nie chciałaby przekraczac 2000 za piekarnik
    -czarne szkło
    -chciałabym zeby do tego piekarnika była mikrofala
    -zeby było mozna piec dwie potrawy na raz
    proliza , prowadnic teleskopowa

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Whirlpool ma ładniejsze i praktyczniejsze zestawy piekarnik+mikro i do 2000 zł lepiej z pyrolizą celować właśnie w Whirlpoola. Electroluxy od modelu EOE7P31Z w górę.

  13. Ania pisze:

    Dzień dobry
    Panie Krzysztofie jaki by pan polecił piekarnik Boscha chcialabym żeby miał termo sondę

  14. Kate pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie! Szukam piekarnika Bosch tak za ok 2000 zł i nie zależy mi na programach automatycznych, wyświetlaczu czy jakichś bajerach tylko na prowadnicach teleskopowych i sensownym czyszczeniu, mam teraz ( jak się okazało stary już model z przed 7lat) boscha HBG43T450 i jest świetny a ma 3 prowadnice teleskopowe, teraz jak szukam to bosche do 2000zł mają max jedną taką prowadnicę więc nie wiem co się porobiło że teraz trzeba kupić piekarnik za kilka tys żeby mieć te 3 prowadnice? Chyba że to są jakies dopinane/ przepinane i może można dokupić? Może orientuje się Pan w tej kwestii i może coś polecić bo już nic nierozumiem z tych specyfikacji…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch w piekarnikach to stosunkowo droga firma. Serie 2/4/6 są słabo wykonane, plastik fantastik, mało który model ma delikatny domyk, większość strasznie trzaska drzwiami, a stabilność prowadnic to żart. Dopiero seria 8 jest dobrze zrobiona, ma wszystko co potrzeba, lecz ceny są nie małe. W niższych seriach można dokupić prowadnice przepinane, a w serii 8 wymienia się całe drabinki z prowadnicami montowanymi na stałe, ceny wariantów z 3 prowadnicami to koszt ok. 300 zł.

  15. tomi pisze:

    Witam Panie krzysku mam problem chciałbym zakupic piekarnik Gorenje BO76SYB ale widze ze niektorzy zarzucaja ze uchodzi para z niego i niszczy meble czym to moze byc spowodowane? odstepem od sciany mebli prosze o odp dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Widzę 1 taką opinię na allegro i tyle. Znam kilku użytkowników tego modelu (z mojego polecenia) i nikt się nie skarży na taką przypadłość – może to wada tej sztuki. Tak się dzieje, gdy zawias nie domyka idealnie drzwi do uszczelki, ale coś się stało z uszczelką.

  16. Sandra pisze:

    Witam. Poszukuje piekarnika najlepiej w pełni dotykowego ( nie chciałabym pokręteł, ewentualnie 1), zalezy mi aby piekarnik nagrzewał się do 300 stopni czy nawet więcej( funkcja pizzy mile widziana). Zalezy mi na funkcji czyszczenia za pomocą spalania ( kataliza , pyroliza- bie jestem ukierunowana na jedno), piekarnik powinien ” domykać się cicho” i do tego miec funkcję 2 teleskopów. Budżet do 3 tys zł.Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najwyższą temperaturę z urządzeń domowych ma Teka Maestro Pizza, a potem Beko Pizza Pro – resztę wymagań też spełnią, kwestia co się bardziej podoba. Jeśli wystarczy temperatura 300 stopni to polecić można Siemensa serię iQ700, Boscha serię 8, lub Electroluxa niemieckiego EOE7P31Z i warianty z bardziej zaawansowaną elektroniką.

  17. tomi pisze:

    Dzien dobry a jak piekarniki firmy Teka do zabudowy widze ze sa w miare taniee i funkcjonalne .byłbym wdzieczny o fachowa odpowwiedz
    dziekuje i podrawiam

  18. Danula pisze:

    Dzień dobry. Zamierzam kupić piekarnik Bauknecht BAR2 KH8V2 IN . Czy mógłby Pan wypowiedzieć się o nim.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marka Whirlpoola, piekarnik występuje pod wieloma firmami – u nas głównie jako Indesit i Whirlpool. Jak na prosty i podstawowy sprzęt w niskiej cenie, jest ok.

  19. Klara pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Co Pan sądzi o piekarniku Gorenje BOS6737E06B , ewentualnie BOS6737E06FBG ? Czy to, że mają tylko dwie szyby w drzwiach, oznacza, że będą się bardzo nagrzewać? Chciałabym jeszcze zapytać o Pana zdanie na temat kupowania sprzętu z outletu. Ewentualnych wgnieceń z tyłu lub z boku nie będzie wprawdzie widać w zabudowie, ale mam pewne obawy, czy na pewno tego typu uszkodzenia nie wpływają na sprawność techniczną. Będę wdzięczna za Pana opinię.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowości, więc nic o niech nie wiadomo. Sterownik wygląda ciekawie, komora większa niż poprzednio, spory zakres temperatur do 300 stopni. Dziwi zastosowanie tylko 2 szyb, ale nie podają jaką mają mieć temp. na froncie. Co do outletu, to już kwestia danej sztuki – jeśli są delikatne wgniecenia boków to nie ma to większego wpływu na działanie urządzenia.

      • Klara pisze:

        No właśnie, trochę się tych nowości obawiam. Z drugiej strony, cena 1299 zł wydaje się atrakcyjna za tak wyposażony sprzęt, w dodatku ładnie się prezentujący.
        Pytając o outlet, miałam na myśli tę konkretną ofertę na Pana ulubiony Simplicity: https://www….-bo76syb-5
        Tylko że ten egzemplarz ma obszerne wgniecenia na tylnej ścianie, więc chyba jednak nie warto, jak Pan sądzi?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bardzo słaba cena w outlecie – w Neonet jest nowy po 1399 zł i często spada poniżej 1300 zł w promocjach. BO76SYB jest super 🙂

          • Katarzyna pisze:

            Panie Krzysztofie a czy w tym Gorenie dość szybko podgrzeje posiłek? A może jest jakiś godny polecenia piekarnik z funkcją szybkiego podgrzewania dań???

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wszystkie Gorenje o mocy ok. 3.3 kW mają szybki nagrzew, czyli jak podaje producent 6 min do 200 stopni.

          • Katarzyna pisze:

            Dziękuje i model, który Pan wskazał powyżej jest w miarę godny polecenia, nie patrząc na gotowanie na parze czy tego typu dogodności?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W niskiej cenie to byłby mój wybór nr 1 – ma proste sterowanie – pokrętłem wybieramy nastawę, lub program, a osobnymi sensorami temperaturę i czas pracy. Do tego ten design 😉

          • Klara pisze:

            To prawda 🙂 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

  20. Basis pisze:

    Dzień dobry. Poszukuję piekarnika o głębokości 54.5 cm zależy mi aby byl łatwy w czyszczeniu, z fukcjia pary, fajnie jak by mnial automatyczne programy, cena 2200zl

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      54,5 cm wymiaru całkowitego, czy tylko tego co wchodzi w szafkę (front wystaje poza)?

      • Basis pisze:

        To całkowity rozmiar jaki może wejść piekarnik w szafkę . Front jet przykręcony i wystaję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Czyli może Pan kupić dowolny piekarnik, trzeba tylko sprawdzać rysunek techniczny, bo przykładowo taka Amica podaje wymiar całkowity, a Bosch tylko części, która wchodzi do szafki.

  21. Zuzanna pisze:

    Dzień dobry,
    Zastanawiam się co Pan sądzi o piekarnikach z funkcją mikrofali?

  22. Emilka pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie szukam piekarnika, zwyklego, prostego, najlepiej z pokrętłami, prowadnicami teleskopowymi, cena max 2500 zl chociaz im nizsza tym lepiej. Design raczej nieistotny, kolory moga byc rozne. Pozdrawiam

    • Emilka pisze:

      Czytajac komentarze zacheca mnie oferta Elektorluxa. Chcialabym dosc prosty piekarnik ale wiem tez ze trzeba isc tez z duchem czasu.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To może podstawowe modele serii SteamCrisp? Electrolux EOC6H71Z chodzi po 2200 zł zazwyczaj i ma już wspomaganie parowe, porkętłowo-elektroniczny programator, prowadnicę i szeroki zakres temperatur.

        • Emilka pisze:

          A model Electrolux SteamBake EOD6P77WX ? Maż sie na niego upiera 😉

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To nowy model z fajnym programatorem pokrętłowo-elektronicznym EXPlore, pyrolizą i całkiem ładnym designem. Wykonanie takie sobie – to włoska produkcja, ale w okolicy 1800 zł to jest całkiem dobry wybór.

          • Emilka pisze:

            Dziekuje Panu bardzo za pomoc, przedyskutujemy jeszcze wszystko z mezem i wybierzemy jeden z nich. Pozdrawiam!!

  23. Maraskiano pisze:

    Dzień dobry
    Od paru dni szukam, szukam i nie znajduję :-). Ostatnio wpadł mi w oko taki zestaw Whirlpoola Piekarnik W6 OM4 4S1 H BL lub parowy W6 OS4 4S1 H BL i płyta SMP 658C/BT/IXL . Płyta głównie ze względu na ilość cewek i przez to „elastyczność” w gotowaniu. Czy mogłbym prosić o ocenę tych artykułów?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik dobre oba, choć pierwszy z grafitowym wykończeniem i pyrolizą jest przy okazji naprawdę ładny 🙂 Co do indukcji to raczej polecam wariant ze sliderami – łatwiejsze sterowanie.

      • Maraskiano pisze:

        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Czytałem że te płyty Whirlpoola mają kłopot z zachlapaniami w trakcie gotowania wyłączając się. Trafiły do pana takie wyzwania? Czy mógłby pan polecić do tego pierwszego piekarnika (z pyrolizą) pasującą wizualnie mikrofalę do zabudowy?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To cecha praktycznie każdej indukcji z panelem dotykowym, ale płyty różnią się czułością – te w Whirlpoolu faktycznie są czułe, ale bez przesady. Mikro do kompletu to WHIRLPOOL W6 MD440 BSS , ale jest bardzo trudno dostępna.

          • Maraskiano pisze:

            Rzeczywiście w tym kolorze praktycznie brak. Szkoda, ale dzięki temu na własne potrzeby zaadoptowałem pana podejście do tematu wyboru i jeśli cena nie decyduje o trwałości to pójdę w coś polecanego przez, ale tańszego.I tak powstał komplet
            Piekarnik GORENJE BO76SYB Simplicity
            mikrofala GORENJE BM235SYB
            Okap VDB Vector Pro 60 Czarny
            Płyta indukcyjna Whirlpool WF S7560 NE – tu się waham bo podoba mi się opcja wielu cewek na całości
            zmywarka Whirlpool WSIO 3T125 6PE X bo promocaj 🙂
            lodówka multidoor Haier Cube HTF-456DN6 już kupiona i mam nadzieję że to dobry wybór 🙂
            Zamieniłby pan coś z tego zestawu 🙂

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zestaw Gorenje super :), okap najlepszy stosunek ceny do parametrów. Indukcja jest teraz po 1500 zł, więc miazga. Zmywarka też ok, a lodówka prosta i stara – dlatego nie zachwyca wnętrzem i designem – tu Haier dawno nie odświeżał tych małych multidoorów, za to Hisense rok temu i po prostu wyglądają dużo lepiej. Funkcjonalnie jest ok!

  24. Dariusz pisze:

    Piekarnik do zabudowy
    Whirlpool AKZM 8420 S
    czy
    Whirlpool AKZ9 6230 S

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnią się tylko sposobem czyszczenia – ten drugi ma katalizę, a pierwszy czyszczenie parowe. Oba fajne.

    • Dariusz pisze:

      Używany będzie do pieczenia ciasta i pizzy ok. raz w tygodniu. czasem do odgrzania zapiekanki itp.

      zależy mi na jakości/trwałości i łatwości obsługi – żona psuje wszystko, co można zepsuć (popsuje nawet te stalowe kulki z łożyska)

  25. Nieela pisze:

    Mam w planach wymianę kilku urządzeń AGD (kuchenka z płytą do zabudowy, pralka do zabudowy, zmywarka). Nie mam dużych wymagań co do funkcji ale chcę czegoś co będzie użytkowane przez wiele lat (obecne służyły blisko 15). Czy możesz coś polecić? Nie wykluczam marek premium jeśli dadzą 10 lat gwarancji…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nikt nie daje więcej gwarancji niż 2 lata, jedynie wybrane serie zazwyczaj sprzedawane pod studiami mebli kuchennych, mają 5 lat gwarancji i stosunkowo wyższą cenę. Opcja na 10 lat gwarancji jest dostępna tylko w Miele i kosztuje 1899 zł od każdego urządzenia – masakra.

      • Nieela pisze:

        Ok, czyli takiej gwarancji nie dostanę. W takim razie na jakie parametry zwracać uwagę żeby awaryjność była jak najmniejsza?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie ma co wariować z cenę – to po 1, a po 2 kupować z głową, sprawdzać historię cen, żeby nie dać się naciągnąć. Co do samych sprzętów, to musi Pani najpierw określić co potrzebuje, podać wymagania – szerokości, kolory, funkcje itp – najlepiej rozpisać to punkt po punkcie jak to robią inni.

  26. Okularnica pisze:

    Dzień dobry, widzę, że ma Pan dość dobrą opinię o piekarnikach Electrolux, jednak mnie ciekawi werdykt nad konkretnym modelem: EOF4P74X . Co Pan o nim sądzi? Zależy nam na manualnych pokrętłach, pyrolizie, odpowiednim do pieczenia bez, biszkoptów, pieczywa i pizzy. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za podpowiedź 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalnie to dobry model z szerokim zakresem temperatur i pyrolizą, choć produkcja włoska mówi nam, że wykonanie jest bardzo plastikowe, a zawias drzwi będzie chodzić bardzo topornie.

  27. Cortez pisze:

    Piekarnik Haier I-Turn 6 HWO60SM6F5BH
    Czy to dobry sprzęt za 1800zl? Szukam standard, był elektrolux ale marnie grzał dołem.
    Mam już pralkę ipro5 dzięki panu, rzucił mi się w oczy ten, stylistyka jest ok

  28. DagiDagi pisze:

    Dzień dobry,
    bardzo proszę o opinię piekarnika Electrolux EOD6P71Z steam bake oraz płyty indukcyjnej Electrolux EIV644 slim fit. Ewentualnie które modele będą korzystniejsze w podobnym przedziale cenowym?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Indukcja dobra z cewkami octa – ma to co potrzeba, choć modele z 1 polem łączonym tej firmy, mają szerszy rozstaw pól – przykładowo EIV634 . Piekarnik z elektronicznym termostatem, pyrolizą i termosondą, piecze dobrze, jest funkcjonalny, ale jak się do czegoś przyczepić to do włoskiej jakości wykonania 😉

  29. Przemek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Planuję zakupić piekarnik do zabudowy firmy Electrolux. Z komentarzy dowiedziałem się, że piekarniki o pojemności 70-71L są produkowane w Niemczech a 72L we Włoszech. Czy gdzieś można znaleźć potwierdzenie tej informacji? Interesuje mnie model EOE7P31Z, ma on pojemność 71L więc powinien być z Niemiec ale stronie sklepu Euro RTV AGD jest napisane, że został on wyprodukowany we Włoszech. Na stronie Electrolus nie ma żadnej informacji o kraju produkcji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Potwierdza to pojemność i inna maskownica termoobiegu: włoskie mają 5 ramion, a niemieckie ich nie mają. Sklepy mają masę błędów w swoich opisach, ale zawsze można sobie zadzwonić na infolinię producenta (choć też nie zawsze konsultacji wiedzą co mówią).

  30. Gosposia pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję piekarnik do zabudowy z mikrofalówką takie 2w1. Pozdrawiam

  31. Iwona T. pisze:

    Dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Po 3 latach użytkowania wybuchł mi Piekarnik WHIRLPOOL AKZ9 6230 S .- pękły szyby. Szukam w miarę bezawaryjnego sprzętu w cenie około 2500 tyś. Znalazłam taki-Piekarnik do zabudowy Teka HLB 8510 P . Proszę o podpowiedź, na jaka firmę się zdecydować, będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Iwona

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo dobry sprzęt z serii MaestroPizza – praktycznie najwyższa dostępna temperatura na rynku – 340 stopni na grillu.

  32. MichaU pisze:

    Dzień dobry -proszę o poradę czy wart jest uwagi piekarnik Electrolux SteamBake EOD6P77WX ? Dziekuję i pozdrawiam 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalny sprzęt z elektronicznym termostatem i temperaturą na wyświetlaczy – wykonanie włoskie, ale ogólnie jest ok.

      • MichaU pisze:

        Bardzo dizekuę -kupiony! Jak coś upichcę to się pochwalę czy jadalne czy nie 😉

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Fajnie – zawsze pomocne dla innych kupujących są opinie o sprzęcie po paru tygodniach użytkowania 🙂

  33. Grażyna pisze:

    WItam, co Pan myśli na temat piekarnika Gorenje BSA6747A04BG oraz płyty indukcyjnej Gorenje IT645BCSC ?

  34. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    chcemy zakupić nowy piekarnik pod zabudowę z firmy Amica z funkcja OPENUP. Czy to będzie funkcjonalne i wytrzymałe ?
    Z tą funkcją znalazłam 3 piekarniki z tej serii :
    Czy mógłby Pan podpowiedzieć czym tak naprawdę się różnią?
    A może szukać z innej firmy z tą funkcją OPENUP
    ED47638BA+ X-TYPE OPENUP

    ED47636BA+ X-TYPE OPENUP

    ED47634BA+ X-TYPE OPENUP

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nikt inny nie robi takich piekarników. Funkcja ma niby ułatwić otwieranie piekarnika gdy mamy zajęte ręce, przykładowo blachą, czy brytfanną, ale niesie ze sobą sporo wad – nie można uchylić piekarnika, czujnik jest bardzo czuły i często otwiera piekarnik nawet gdy tego nie chcemy. Do tego zamek trzymający drzwi ma niedopracowaną konstrukcję. Lepiej brać warianty z delikatnym domykiem w serii ED47 (dopisek Steam na końcu). Wskazane modele niczym się nie różnią, a jedynie sieciami sprzedaży.

  35. Michał pisze:

    Dzień dobry,

    Zastanawiam się nad zakupem piekarnika. Z racji tego, że posiadam kilka sprzętów firmy beko rozważam również zakup piekarnika tej firmy. Czy model BVR39400DXCS jest wart zakupu. Czy w ogóle poleca Pan piekarniki tej firmy lub jaki sprzęt do 2500 obecnie by Pan zaproponował.

    Pozdrawiam

    Michał

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To niezły model z bajerami, ale teraz wchodzą nowe serie z lepszą elektroniką w linii bPro500. Do 2500 zł super są piekarniki Gorenje z linii Advanced.

  36. Marlena pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie jest Pan nieoceniony..podjełam decyzję o zakupie płyty gazowej Gorenje Gw642AB stal czarna.Proszę o pomoc w doborze piekarnika…Czytam i czytam co Pan radzi i już nie wiem..niektórych opcji które Pan poleca nawet nie mogę namierzyć bo każdy producent inaczej nazywa.Chodzi mi o piekarnik 71 l najlepiej z czarnym uchwytem do 2000 tys no może ciutt…więcej. Opcja grill-zapiekanka na 100%, 4 szyby, pyroliza? czy w zabudowie w małej kuchni nie odkształcą się fronty? Opcja żeby można coś na parze i aby tak jak Pan radził po jakimś czasie napisy nie zeszły czyli laser.Przepinane teleskopowe prowadnice … i tyle.Robię czesto przyjęcia więc zależy mi żeby można te prowadnice jakoś sprytnie ustawiać w piekarniku..i ustawić jak się potrzebuje. i tyle.Proszę o pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najsensowniejsze piekarniki do 2000 zł robi też Gorenje o 2 pojemnościach: 71 i 77 litrów – mają spory wybór dobrej jakości. Jedynie u nich prowadnice są montowane na stałe, ale z łatwością można znaleźć model z 2-3 prowadnicami bazowo. Z innych do 2000 zł niezłe są te nowe Beko z serii bPro 500, a także dotykowe Electroluxy z termosondą. Na końcu jeszcze dodać można modele Amica z serii X-Type – ED47 i ED57, choć mają swoje drobne mankamenty.

      • Marlena pisze:

        Bardzo dziękuje, za odpowiedź.Po przeczytaniu opinii u Pana zdecydowałam się na piekarnik z katalizą i tak żeby nie był cakem elektroniczny tylko trochę z pokrętłami bo będzie pod blatem.Co Pan myśli BSA6737E15BG tylko ten model ma pieczenie na kilku poziomach jednocześnie. Chyba, że coś mi umknęło ale w porywnówarce tylko ten model się wyświetla. Myślę o mniejszym modelu 71litrów BO76SYB z funk. AQUACLEAN i teraz mam zagwostkę ten model ma moc przyłączeniową tylko 3,3kW i zużycie ten mniejsze czy w przypadku bloku gdzie jeszcze jest zmywarka , playstacion, telewizor nie wywali mi korków? Czy lepiej mniejszy piekarnik z mniejszym zużyciem? Proszę serdecznie jeszce o odpowiedź.Pozdrawiam Marlena

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wszystkie modele o pojemności 77 litrów i z termoobiegiem mają pieczenie na wieku poziomach. Także ten BO76SYB. Co do przyłącza to nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie wiem jaką ma Pani moc na mieszkanie, ale obstawiam, że te niecałe 300 W nie zrobi różnicy.

  37. Dorota pisze:

    Wynajmuje mieszkanie i jest tutaj piekarnik gdzie starte są oznaczenia. Nie wiem też jaki to model,czy ktoś mógłby mi pomóc?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Może wrzucić Pani zdjęcie w linku to zobaczę, czy uda się rozpoznać co to jest. Jak słyszę o startych oznaczeniach to myślę – Amica 😉

  38. Lukas pisze:

    Dzień dobry,
    szukam prostego piekarnika do zabudowy w cenie 1000-1500zł.
    Jedyne wymaganie by był do podłączania pod gniazdko 230V (oryginalny przewód z wtyczką (najlepiej długi) w zestawie.
    Jakie modele Pan poleca?
    W promocji za 1100zł znalazłem BOSCH HBA3140SO . Będzie ok?

    Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To bardzo kiepsko wykonany piekarnik, ale piec piecze – Bosch sensowny to dopiero seria 8. Wtyczkę od razu mają wszystkie Amici – sensowne modele to seria F-Type, ewentualnie X-Type (ale ta ma gorszą skalę temp w modelach ED37 co 25 stopni). Bdb są też piekarniki Gorenje w tej cenie, ale nie pamiętam, czy mają fabrycznie kabel z wtyczką – trzeba sprawdzić na infolinii. Najlepiej serie Simplicity i Esenstial Line.

  39. ryba pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    szukam piekarnika głównie do pieczenia pizzy i mięs, dlatego zależy mi na wysokiej temperaturze i łatwym czyszczeniu.
    Zastanawiam się nad dwoma piekarnikami:
    1. Teka HLB 8510 P MAESTRO PIZZA
    + temperatura maksymalna 340 stopni
    – brak termosondy i programów automatycznych
    2. Gorenje BPSA6747A08BG
    + termosonda i programy automatyczne

    I. W obu piekarnikach do pyrolizy należy wyjąć wszystkie elementy w tym prowadnice – w którym jest to wygodniejsze?

    II. Czy w przypadku braku termosondy jest możliwość „rozbudowy” lub po prostu zastosowaniu zewnętrznej?

    Chciałbym poznać Pana opinie na temat tych dwóch pozycji bądź polecenie lepszej alternatywy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, w obu trzeba wszystko demontować i sposób jest taki sam, więc bez różnicy. Zawsze można kupić termosondę zewnętrzną. W tym Gorenje max. temp. to 300 stopni, więc też dużo. Oba są dobre, Teka dużo prostsza, więc wybór raczej zależy od tego, czy tak bardzo potrzebuje Pan 340 stopni.

  40. patryk pisze:

    kolega proponuje mi w dobrych pieniądzach powystawowy model piekarnika Siemens iQ700 HB635GNS1 i płytę iQ500 ED675FSB5E . Co Pan myśli o takim zestawie? Wady? Zalety?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ogólnie to dobry sprzęt, choć z piekarnikiem trzeba uważać – jeśli Siemens lubią długo leżakować na ekspozycji, a wtedy obrywają zawiasy, uszczelką i plastikowe pokrętło.

      • patryk pisze:

        Dziękuję. Sprzęt jest w salonie z meblami kuchennymi i wygląda na dobrze zainstalowany i zadbany.
        Jest jeszcze zestaw Grundig – płyta GIEI 638980 INH i piekarnik GEZST 47000 B . Wygląda bardzo solidnie, ale Grundig znam tylko ze sprzętu RTV. Spotkał się Pan z tym i ma jakieś zdanie?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Grundig to po prostu Beko z innym znaczkiem, więc totalnie bez sensu dopłacać do tureckiej marki… Piekarnik bardzo przeciętny, nowe serie Beko dużo lepsze (bPro500), a płyta ciekawa, pod Beko kosztuje 300 mniej, ale nie ma o nich zbyt wielu opinii.

          • patryk pisze:

            Dziękuję za wskazówki. Bardzo mi Pan pomógł. Zrezygnowałem z zakupu u kolegi i sprecyzowałem swoje oczekiwania albo raczej pogodziłem się z oczekiwaniami żony 🙂
            Potrzebujemy piekarnika i płyty indukcyjnej w kolorze czarnym. Chcemy, żeby piekarnik był wyposażony w: czyszczenie pyrolityczne, wysoką maksymalną temperaturę pieczenia (np. program pizza), termosondę i samodomykanie drzwi. Im więcej prowadnic w piekarniku, tym lepiej.
            Interesują mnie marki Siemens, Bosch, Gorenje, Elektrolux do 3000 zł za piekarnik. Płyta ma być porządnie wykonana, do 2000 zł.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Indukcja to prosty wybór – Electrolux EIV634 , lub jeśli mają być 2 pola łączone to EIV644 .
            Piekarnik z pyrolizą, termosondą i 300 stopniami to Electrolux EOE7P, lub kilka modeli Gorenje z linii Advanced.

  41. OliOliwia pisze:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Poszukuję piekarnika, który będzie idealny do pieczenia ciast (bezy, biszkopty), a tak poza tym zwykłe użytkowanie. W komentarzach często pojawia się linia Advanced od Gorenje. A co sądzi Pan o BO76SYB Simplicity? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najładniejszych moim zdaniem piekarników na rynku – ma to co trzeba.

      • OliOliwia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. A może Pan polecić jeszcze jakiś inny model? Niekoniecznie Gorenje. Obawiam się słabego kontaktu z serwisem.
        Moje kryteria:
        1. Cena do 2200 pln
        2. System czyszczenia: wystarczy chyba kataliza lub hydroliza
        3. Funkcja pieczenia tylko od dołu
        4. Fajnie jakby można było sterować światłem we wnątrz urządzenia (nie widzę potrzeby aby cały czas się świeciło)
        5. Pieczenie bez pary
        6. Dokładne ustawienie temperatury (co 5 stopni)
        Do piekarnika będę też potrzebować indukcji, najlepiej z tej samej firmy co piekarnik.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Serwis Gorenje nie jest najlepszy, ale tragedii też nie ma – normalnie działają jak większość innych firm, a sam piekarnik tani, ładny i ma to co trzeba.

  42. Oizo pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie uprzejmie proszę o poradę przy doborze piekarnika pod zabudowę, do 1600zł. Zależy mi na łatwym czyszczeniu, termoobiegiem, grzaniu dolną grzałką, 1 komplecie prowadnic teleskopowych z możliwością przekładania pomiędzy drabinkami i oczywiście trwałością. Zakres temperatur pozwalający na upieczenie pizzy.
    Z góry dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica ED47 z końcówką Steam – ma temp. do 280 stopni i spełnia pozostałe wymogi. Odpadają modele Beko i Gorenje (brak przepinanej prowadnicy), Samsung, Bosch, Siemens, Electrolux to trochę za mały budżet. Zostaje jeszcze Whirlpool z serią 6 zmysł i W6 – też dobre piekarniki, lecz z węższą komorą piekarnika.

      • oizo pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. O Whirlpool słyszałem opinie że szyba wcale nie jest atermiczna, z kolei o Amice, że serwis to dramat, a blachy cienkie i gną się już przy lekkim nacisku. Czy może się Pan do tego odnieść?
        Żonie bardzo spodobał się Gorenje BO76SYB , natomiast ja zastanawiam się nad BEKO BBIMM13400XMSWE , gdyż obsługa wydaje się bardziej przejrzysta i zrozumiała. W przypadku pierwszego zastanawia mnie jak z obsługą serwisową – firmę podobno przejął HiSense. W przypadku drugiego brak jakichkolwiek opinii w sieci.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Sterowanie w obu jest proste – w Gorenje funkcje są wokół pokrętła, a na 2 małych wyświetlaczach mamy czas i temp. A w Beko funkcje są na lewo od pokrętła, na prawo wyświetlacz czasu i temperatury + start/pauza. Oba to dobre piekarniki różniące się głównie designem. Serwis obu marek jest na podobnym, stosunkowo przeciętnym poziomie.

  43. Andrzej pisze:

    Dzień dobry.

    Szukam:
    1. Lodówki – tu padło na 99,99% na Samsung BRB26715DWW (https://www….715dww-ef/). Choć w grę wchodzi też Samsung BRB26705CWW (https://www….705cww-ef/). Co lepsze? Warto dopłacić do klasy energetycznej C?

    2. Piekarnika – co Pan sądzi o Amica ED57525V STUDIO PYRO (https://www….tudio-pyro)? Ewentualnie co by mi Pan polecił do maks. 3000 zł? W grę wchodzi też Electrolux EOB7S31Z SteamBoost z Pana rankingu TOP-10 (lato 2022).

    3. Indukcji – nie miałem nigdy takiego wynalazku więc jestem zielony. Ważne, żeby kolor płyty był czarny. Myślałem o Amice – żeby załapać się na zwrot 200 zł w przypadku gdybym wybrał piekarnik Amica ED57525V STUDIO PYRO . Jaka płyta Amica wizualnie by pasowała do tego piekarnika? Choć im więcej czytam to myślę o indukcji Eletorluxa. Tu analogicznie gdybym wybrał piekarnik Electrolux EOB7S31Z SteamBoost to jaką płytę do niego dobrać? Przydałby się też tutaj czarny okap, który by z tą płytą Eletroluxa zgrywał.

    Dziękuję i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 bdb, piekarniki zupełnie różne – Amica to zwykły, ładny model z pyrolizą, a Electrolux to już zaawansowany piekarnik parowy niemieckiej produkcji – trzeba zdecydować co się potrzebuje bo oba są godne polecenia.
      Jeśli indukcja koniecznie Amici to tylko serie 2.0 i 2.1 – są oznaczone w nazwie, ale i tak Electrolux EIV634 lub podobny będzie lepszy.

  44. Wiola pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie co może Pan powiedzieć o Electrolux SteamBake EOD6C77WX ? Warto?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Prosty piekarnik z elektronicznym termostatem i całkiem ładnych wyglądem, produkcji włoskiej. Jak na 1600 zł jest ok.

  45. Paulinka pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie, warunki lokalowe nie pozwalają na podłączenie piekarnika na siłę a chciałabym wymienić starą kuchenkę gazową na kuchenkę elektryczno – gazowową z piekarnikiem elektrycznym. Proszę o poradę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żaden problem – współczesne kuchenki z piekarnikiem elektrycznym i płytą gazową wymagają jedynie podłączenia 1 fazowego (zwykła wtyczka), więc może Pani wybrać dowolny model 🙂

  46. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie.
    Poszukuje piekarnik gazowo – eletryczny.
    Nie potrzebuje jakiś wodotrysków.
    Wystarczy zwykły piekarnik odpalany z kurków.
    Podgrzewam pizze ewentualnie jakies ziemniaki, kurczaka ewentualnie karkówka w naczyniu żaroodpornym.

  47. michał pisze:

    Witam
    Mam piekarnik Whirpool AKP724/wh/01 który nadaje się już tylko na szrot, grzeje się 40min minimum, strzeliły mu zawiasy wiec nie trzyma drzwiczek i trzeba je podpierać, palniki albo grzeją na maxa albo za słabo.

    Żona niedługo rodzi wiec myślałem że idealnie zrobie jej niespodziankę bo lubi kuchcić, mięsa, ciasta itp

    Proszę o poradę jaki piekarnik byłby najlepszy
    -najlepiej z pieczeniem na parze
    – pyrolizą, ewentualne co innego
    – zimna szyba
    – delikatny domyk drzwiczek
    – gril , rożen raczej zbyteczny
    -grzanie tylko od dołu
    -blokada drzwiczek
    -termoobieg
    -termosonda
    -pokrętła , moze być wyświetlacz ale z pokrętłem a nie klikany
    -srebrny lub biały do zabudowy podszafkowej

    nie potrzebuje wifi, szklanych tac, kamieni, itp

    a bajka jak by miała mikrofale ale takie coś chyba tylko w solgaz ap34 (mały i czarny do słupka)
    czy coś innego jest w stanie Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Opisał Pan prawie w 100% serię SteamCrisp od Electroluxa/AEG – jedynie nie da się kupić takiego z pokrętłami, będzie elektronika, ale łatwa w obsłudze, no chyba, że faktycznie biały przejdzie to wtedy jest model Electorlux EOC6P77V – spełnia wszystkie wymienione wymagania. Model Solgazu to chińska tragedia. Szukać modeli Electorlux EOC8P, lub KOCBP.

  48. Anik pisze:

    A mnie by interesował zapytanie odnośnie piekarników z funkcja programu pizza. Zastanawiamy się nad GORENJE BOSB6737E06X lub Electrolux EOF4P74X . Dla mnie ważne by miał tardycyjny sam dół i góra+dół i termoobieg. Mąż zażyczył sobie z programme piziza lub wysoka temp. 300stopni

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Program pizza to nic innego jak grzałka dolna + termoobieg, czyli funkcja, którą ma prawie każdy piekarnik, jednak, nie każdy producent tak ją nazywa. Większość piekarników 300 stopni osiąga za pomocą grzałki grilla, a nie funkcji pizza, która to w 90% modeli jest ograniczona do tych 230-250 stopni. Na rynku są specjalne modele osiągające wyższe temperatury specjalnie do pizzy – Teka MaestroPizza 345 stopni i Beko Pizza Pro 310 stopni.

      • Anik pisze:

        Dziękuję za poprzednią odpowiedz. W sumie teraz zastanawiamy się nad tymi 2 Piekarnik Electrolux EOF4P74X czy Piekarnik elektryczny GORENJE BOS6737E20FBG . Która firma mniej zawodna?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To niebo a ziemia. Electrolux jest ogromnie wykonany, pokrętła, fizyczne przyciski timera, toporne zawiasy – coś okropnego, a Gorenje to piekarnik porządnej jakości. Nie ma czegoś takiego jak niezawodna firma, to nie XX wiek 😉

  49. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry. Ostatnio kierując się Pana radą stałam się właścicielką zmywarki. Teraz stanęłam przed kolejnym wyznaniem – zakup piekarnika elektrycznego i płyty gazowej – wymiana – istniejąca zabudowa meblowa. Piekarnik wymiary 59,5×59,5 – wybór marki Gorenje – wymyśliłam czyszczenie parowe, sterowanie pokrętła, żeby nie ścierały się napisy na wyświetlaczu, waham się między następującymi modelami pierwszy wybór BOS6737E20FBG ( trochę mnie niepokoi brak chłodzonej obudowy – jak to się ma do mebli) , drugi BOS 6737E13BG oraz tańsza wersja BOS6737E06B – proszę Pana o wskazanie jaki ewentualnie wybrać z tych trzech. Druga grupa to piekarniki czyszczenie pyrolityczne ( wkłady katalityczne do mnie nie przemawiają ) w tej grupie wytypowałam dwa modele BPS6747A06BG , BPSAX6747A08BG – również proszę o wskazanie, który ewentualnie model wybrać z tych dwóch. Proszę również o radę para, czy pyroliza. Dodam, że lokal mieści się w bloku – ufam, że instalacja wytrzyma – aktualny firmy Amica 230V. Kolejny kłopot to płyta wymiary aktualnej 58×51 – wybór na runku ograniczony patrząc na jakość i wygląd – trochę ryzykuję ale wybór padł na Elektrolux KGG6407K wymiary 59×51 – jakie jest Pana zdanie? Może spotkał Pan płytę godną uwagi w tych wymiarach? Proszę o radę. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie musi się Pani trzymać wymiaru zewnętrznego starej płyty – a jedynie otworu w blacie – nic się nie stanie jak kupi Pani płytę 60×52 cm – będzie bardziej nachodzić na blat i tyle, a i tak standardem na rynku jest nisza w blacie 56x49cm – podciąć o parę mm też zawsze się da.
      Co do piekarnika to każdy tego typu ma chłodzenie obudowy, Gorenje na swojej stronie nie zawsze ma wszystko prawidłowo opisane. Osobiście jestem fanem serii Advanced, czyli wybrałbym Gorenje BPS6747A06BG (pozostałe to linia Essential).

      • Katarzyna pisze:

        dziękuję za odpowiedź, no to zadał mi Pan klina – para czy pyroliza, jeśli jednak zdecyduję się na parę, który z tych trzech wybrać. Mam zamiar zakupić dzisiaj bo firma jest w sklepowej promocji na wskazana przeze mnie piekarniki i pyroliza i para.

  50. kr pisze:

    Dzień dobry, jaki zestaw oddzielnego białego piekarnika i mikrofalówki do zabudowy poleciłby Pan?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W bieli bardzo ładne i dobre zestawy ma Gorenje – serie Simplicity i Advanced, a także całkiem niezłe są Beko bPro300, oraz droższe warianty Samsunga z serii Bespoke.


reklamaml