Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Spis treści
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W przedświąteczny poniedziałek 23 grudnia wystartowała nowa pula przecen w Lidlu – sporo fajnych sprzętów…
Dla miłośników niemieckich odkurzaczy z akumulatorem systemowym Power for All mamy ciekawą okazję. Sklep RTV…
Urządzenia z kategorii odkurzaczy już dawno przestały być prostym rodzajem sprzętu, który jest dedykowany wyłącznie jednej…
Zastanawiasz się, jaki odkurzacz kupić? My już to sprawdziliśmy. W maniaKalnym TOP-10 wybraliśmy najlepsze odkurzacze…
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Komentarze
Dzień dobry , byłabym wdzięczna za doradzenie jaki sprzęt kupić, w piekarniku zależy mi aby miał funkcję pyrolizy i prowadnicę albo prowadnice teleskopowe- wybrałam model Siemensa HB676G0S1 ponieważ dodatkowo nie trzeba odkręcać drabinek kiedy używa się pyrolizy, tak jest w opisie tego modelu, zaczęłam rozważać także Amice ED57529X X-TYPE PYRO, ewentualnie coś co by pan polecił, limit ceny 3000-3500 zł, płyta indukcyjna Electrolux Slim-fit EIV63440BW- biała, Lodówka WHIRLPOOL SP40 801 EU ze względu na pojemność -największa dostępna na rynku z tego typu modeli, okap GLOBALO AMADIO 60.1 WHITE lub NORTBERG Lando Glass 56,4 White z góry dziękuję, pozdrawiam
Piekarnik Siemensa jest za drogi na to co oferuje, na dodatek cała ta seria posiada plastikową listwę z przyciskami od programatora - szybko się ściera i wygląda paskudnie. W tym koncernie bardziej od Siemensa polecam piekarniki 8 serii Boscha. Nowsze pod względem programatorów i jak dla mnie ładniejsze. Co do modelu Amici - nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Dobrze wykonany, 4 szyby, obudowa drzwi z metalu, duża pojemność, przepinana prowadnica, największe blachy na rynku i szybki nagrzew, a to wszystko za 1700 zł. Wśród piekarników z pyrolizą, ten jest najsensowniejszy. Płyta bdb, bardzo ładna i najbardziej biała. Lodówkę polecam WHIRLPOOL SP40 802 EU - następca tej którą Pani podała - lepiej wykonana. Okap ok.
bardzo dziękuję za odpowiedź, z Boscha seria 8 w moim budżecie to tylko HBG6750S1 z pyrolizą i prowadnicą może pan jeszcze napisać słowo o tym modelu, pozdrawiam
3000 zł za podstawowy programator... fajny jest ten z 3 wyświetlaczami, a ten to totalna podstawa + pyroliza. W tej firmie płaci się sporo za znaczek. Wyposażenie ma dokładnie takie jak ten model Amici, lecz nie ma programów automatycznych i jest mniejszy w środku. Pomijam już fakt, że kosztuje prawie 2 razy tyle...
Witam. Czy te modele piekarnika sa warte uwagi w tym zakresie cenowym czy lepiej dołożyć do czegoś innego?
Piekarnik AMICA TEBF6521AA
Piekarnik AMICA EB6521 Fusion
a do tego płyta gazowa Płyta gazowa AMICA PG6510BPR
Osobiście kupiłbym z Amici coś z termoobiegiem - 50-100 zł drożej.
Dzien dobry Panie krzysztofie
Chcialem podzeikowac za wszystkie ciekawe porady ktore przeczytalem tutaj na blogu. Ale jednoczesnie chcialbym zapytac o jakis piekarnik w cenie do 2500 zl. Do tej ceny mozna cos znalesc z boscha serie 8 lub elektroluxa czy whirlpoola. Zalezy mi na zywotnosci, pyrolizie, i paru ciekawych programach. (w elektroluksie jeden z modeli w tej cenie mial tez pre steaming). Bardzo prosze o jakas rade. Jaki najlepszy piekarnik mozna kupic w tej cenie. Raczej nie chce amici :(
Przy okazji chciaem zapytac o jakas wysoka lodówke pod zabudowe. taj jak wyzej zalezy mi na zywotnosci (budzet to max 3000 z) niestety liebherr robi wszystkie lodowki pod zabudowe bardzo male -177. co do boscha naczytalem sie ze to juz nie to co kiedys. z tego wszystkiego zastanawiam sie czy nie przejsc na lodowke wolnostojaca LIEBHERR CNef 4015.
pozdrawiam serdecznie.
Ta lodówka Liebherra to zwykły tradycyjny produkt. Do 3 tys. z wolnostojących lepsze robi LG i Samsung. Liebherr do zabudowy ma lodówki w każdym wymiarze, w tym 2 metry wysokie, czy 90 cm szerokie...
Co do piekarnika, pisze Pan, że sprzęt ma być żywotny, nie chce Pan Amici, ale za to stawia Pan Electroluxa, Boscha i Whirlpoola obok siebie xD Whirlpool to tania marka ze sprzętem wykonanym tani i nie przemyślanie - nie polecam. Bosch z serii 8 jest świetny pod warunkiem, że ma ten potrójny wyświetlacz. Electrolux w okolicy 2,5-3 tys. zł ma dobre piekarniki parowe produkcji niemieckiej (Combi Steam). Amica ma za 1700 zł piekarnik z pyrolizą (ED57529B X-TYPE PYRO), największą pojemnością z tej ekipy, najszybciej się nagrzewa, jest wykonana na poziomie Boscha, znacznie lepiej od Electroluxa i Whirlpoola.
ok. Czy jest mi pan w takim razie w stanie doradzic konkretny model wysokiej lodówki pod zabudowe do 3000 zl i dla porónania wolnostojacej oraz piekarnika z pyroliza w granicach 2500
które beda inwestycja na pare lat?
pozdrawiam :)
Lodówki: BEKO BCNA306E2S 2499 zł vs LG GBB72NSDFN 2799 zł (jedna z najlepszych lodówek do 3k zł)
Piekarniki: AMICA ED57529B X-TYPE PYRO 1699 zł (pyro, czytelny wyświetlacz, prowadnica przepinana, duża pojemność, 7 poziomów pieczenia, 4 szyby w drzwiach i delikatny domyk), BOSCH HBG655NB1 3299 zł (ubogo wyposażony jak na cenę, ale ma pyrolizę, niestety biedniejszy wyświetlacz)
Szukam teleskopowych prowadnic i pirolizy.Fajnie jak by piekarnik miał termosonde.
Moją uwagę zwrócił Whirlpool AKZM 8480 za niepowtarzalny kolor. Nie mogę znaleśc informacji ile ma prowadnic?
Na jednym z forów ktoś podzielił się pogladem że piroliza nie idzie w parze z dobrym piekarnikiem parowym -albo to albo to -wg niego te funkcje się wykluczają -co pan o tym sądzi ?
A jak z jakością AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA
Dobry model i na dodatek ładny
Myślę też nad AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA ale przeraza mnie mnogość funkcji
Nie wykluczają, ale nie specjalnie się lubią - Electrolux ma takie modele, ale osobiście nie kupiłbym piekarnika o takim połączeniu funkcji. Kolor faktycznie jest fajny i do kompletu jest świetna mikrofala. Co do jakości wykonania to jest dość niska, podobnie jak trwałość.
Witam, podobnie jak inni czytelnicy tej strony ,mam problem z wyborem piekarnika , szukam piekarnika retro , białego , przymierzam sie do SMEG SF6922PPZE CZYSZCZENIE PAROWE .
Ze względu na cenę zastanawiam się czy warto tyle płacić za wygląd i czy to naprawdę dobry sprzęt czy tylko wyrzucone pieniądze.
Smeg to moja ulubiona firma z marek premium. Sam posiadam model retro z serii Coloniale. Płacimy głównie za wygląd i retro. Jakość nie jest jakaś cudowna - poziom marek marketowych. Piecze świetnie, jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Sprzęt Smega można wyrwać o wiele taniej niż to podają sklepu - te urządzenia nie sprzedają się najlepiej i często można dostać rabat nawet 50% - tak kupiłem swój model.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli idę się handlować :)
A co myślicie o najnowszym modelu Electroluxa z serii 900 SENSE CookView, model ma kamerę, wi-fi, co daje możliwość "podglądania" i sterowania potrawą, podoba mi się ta opcja bo lubię nowoczesne rzeczy, może ktoś już zakupił ten model?
Najwyższe modele Electroluxa są zazwyczaj bdb, lecz w tym przypadku to jest nowość, na dodatek droga nowość. W sklepach zalegają stare serie, pojawiają się najtańsze modele z nowej serii, a na drogie jeszcze trzeba poczekać. Poza marketingowcem tej firmy nikt nie wyrazi opinii na temat serii 900. Funkcje super, jakość pieczenia na pewno perfekcyjna, jakość wykonania na dobrym poziomie i produkcja niemiecka - powinno być ok.
Dzień dobry,
Panie Krzysztofie szukamy kompletu agd do mieszkania i po dłuższych poszukiwaniach udało się stworzyć taki zestaw, co Pan sądzi:
płyta indukcyjna - Amica PI6544NSTK
piekarnik - AMICA EB8774BA+
zmywarka - AMICA ZIM608TBE IN
pralka - AMICA TAW7123LCW
lodówka - AMICA FK321.6GBDFAA
wszystko ok, jak na swoją cenę, lecz zmywarkę polecam wybrać z nowej serii (początek nazwy DIM),
Panie Krzysztofie, jednak decydujemy się na serie 4763. i teraz pytanie, może Pan mógłby pomóc, czym się różnią wymienione modele: ED47639BA; ED47638BA; ED47637BA, na stronie Amici w porównaniu różnic nic się nie wyświetla. Biuro obsługi póki co milczy w tym temacie.
i pytanie off topic, jakie jest Pana zdanie o lodówce lg GBB60MCFFS, żona straszenie się „uwzięła” na ten model i chce go do nowej kuchni :)
Pozdrawiam
Dobre pytanie :) Z tego co widzę to końcówki odpowiadają konkretnym sieciom handlowym - różnic nie widzę. GBB60MCFFS to świetna lodówka, lecz ma już następce LG GBB72MCDFN lub LG GBB92MCAXP - większa pojemność, lepsza jakość wykonania wnętrza.
Dziękuję za odpowiedź. Zmartwił mnie Pan trochę z tymi meblami, bo będę miał typowe z firmy Extom i nie sądzę, żeby to była wersja premium. Wprawdzie fronty lakierowane, ale korpusy pewnie budżetowe - nic, zobaczymy, jak będzie problem, to napiszę komentarz, żeby inni uczyli się na moich błędach :)
Znalazłem ciekawe modele firmy Amica z "P" na końcu o mocy 7,4kW (pod przyszłościowe dwie fazy) PI6540PTK i PI6540PTU - oba niestety bez sliderów i niestety oba mają znowu to samo obostrzenie z 32A przy 230V. Kurczę, szkoda, bo są dużo tańsze od tego Boscha
To nie jest tak, że jak się je podłączy pod 230V to automatycznie spada moc maksymalna? W Boschu jest to fajnie rozwiązane tą regulacją maksymalnej mocy. Co do Boscha, to w takim razie chyba pomyślę o nieco uboższej wersji Bosch PIE631FB1E bez pola kombi - i tak nie starczy mi mocy na niego póki co, a perspektywicznie też nie wiem, czy będę takie dwa mocne pola potrzebował jednocześnie.
Ciekawe z tymi wiatrakami w PI6509PLU, faktycznie większość płyt, na które patrzyłem ma tylko jeden, szkoda, że tylko na 1 fazę, bo mam nadzieję, że za jakiś czas przejdę może na dwie.
Pozdrawiam.
Taki sprzęt i tak nie działa długo 2-4 lata. Na pana miejscu kupiłbym PI6509PLU pod 1 fazę, potem dorobi się Pan siły, płyta zdąży się zepsuć i wtedy kupi Pan porządną indukcję pod siłę Boscha, Electroluxa lub Amici. Płyty Amica z literą P też mają regulację mocy w 4 zakresach.
Panie Krzysztofie, fantastyczną skarbnicę wiedzy Pan tutaj stworzył! Przebrnąłem przez kilka artykułów oraz masę komentarzy i wiem już dużo więcej niż parę dni temu.
Jestem na kupnie płyty indukcyjnej oraz piekarnika bezpośrednio pod płytą i dzięki Pana sugestiom pójdę chyba w stronę firmy Amica. Założony budżet ok.3000, choć to nie jakaś świętość.
Piekarnik - Amica EB7542 INTEGRA z pyrolizą (ma chowane i podświetlane pokrętła widoczne z góry a żona nie chce kucać za każdym razem do wyświetlacza, więc mój faworyt - śliczny ED57527B odpada), pytanie - czy model EB7542 ma katalizator zapachów?
Na zagranicznych stronach Amici m.insłowackiej i horwackiej katalizator jest w specyfikacji tego modelu, u nas niestety tego nie widzę, a ponoć to istotne przy pyrolizie.
https://amica.si/sl/izdelki/pecice/obicajne/eb7542
Co sądzi Pan o zagrożeniu mebli kuchennych wysoką temperaturą? Jest to realne, że meble się zniszczą, czy ten piekarnik jest tak skonstruowany, że nic się nie stanie?
Płyta indukcyjna - Amica PI6544S4UD (m.in. slidery do każdego pola), ale martwi mnie wymóg bezpiecznika 32A przy podłączeniu na 230V. Mam w bloku hipotetyczną możliwość podłączenia dwóch faz, ale chciałem kupić taką płytę, żebym póki co mógł ją użytkować na jednej fazie, dopóki nie dogadam się ze wspólnotą.
Rozważam też płytę Bosch PIF651FB1E - ma dwa niezależne obwody jednofazowe i 9 stopniowy system zarządzania mocą całkowitą płyty grzewczej od 1-7kW więc może mógłbym ją odpowiednio dopasować zarówno na 1 fazę, jak i ewentualnie na dwie.
Bardzo proszę o opinię i ewentualne sugestie jeśli gdzieś zbłądziłem :). Pozdrawiam.
Pod 1 fazę na pewno lepsza z tych 2 będzie płyta Boscha. Amica ma płyty dedykowane pod 1 fazę z serii Plug&Play np: PI6509PLU. Płyty pod każdy rodzaj prądu w Amice mają pod koniec nazwy literę "P" (Power Choice) np: PI6540PTK (do wyboru 4 poziomy: 3,7kW, 4,6kW, 6kW, 7,4kW). Żeby nie było problemów z podłączeniem i przegrzewaniem się płyty, lepiej kupić PI6509PLU - ma metalowe dno i 2 wiatraki chłodzące, a nie tak jak w pozostałych 1 wiatrak.
Co do piekarnika to EB7542 Pyro jest dobrym i tanim wyborem - wykonany jest dobrze. Co do katalizatora zapachu, większość producentów ich nie stosuje, jedynie wsadzają filtry ceramiczne i tak samo jest tutaj. Katalizator zapachu aktualnie stosuje tylko Amica w serii X-Type i czasem można spotkać stare modele Boscha serii 8. Pyroliza i tak będzie śmierdzieć spalenizną, więc polecam po prostu otwierać okno na czas tego procesu - i tak nie można używać pyrolizy zbyt często (1 raz na miesiąc). Co do mebli to tylko te najgorszej jakości np: Abra, Agata itp. mają czasem problemy. Piekarnik jest tak wykonany, że nic nie powinno się dziać.