>

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.

Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?

Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.

Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.

Jaki piekarnik kupić: elektryczny czy gazowy?

Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.

Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).

Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.

Instalacja piekarnika w kuchni

Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.

Piekarnik zamontowany w słupku / fot. Amica

Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.

Gabaryty piekarników do zabudowy

Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.

Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.

Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.

Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.

Pobór prądu i klasy energetyczne

Przykład karty energetycznej / fot. agdManiaK.pl

Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).

Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.

Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.

Pojemność piekarników

Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.

Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.

Rodzaje programatorów w piekarnikach

Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:

Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.

Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.

Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.

Podświetlane pokrętła X-Type / fot. Amica

Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).

Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.

Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.

Programator tekstowy Vison / fot. Electrolux

Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.

Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.

Programator obrazkowy Tv / fot. Amica

Sposób na łatwe czyszczenie piekarnika

Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.

Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.

Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.

Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.

Design piekarników do zabudowy

Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.

Przykład piekarnika w beżowym kolorze / fot. Electrolux

Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.

Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.

Jaki piekarnik kupić: najważniejsze funkcje

Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.

Nastawy piekarnika na pokrętle chowanym Amica Fusion / fot. Amica

Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.

Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.

Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool.  Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.

Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.

Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.

Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.

Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.

Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.

Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.

Wyposażenie dodatkowe

fot. Amica

Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.

Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).

Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.

Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.

Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.

Termosonda / fot. materiały prasowe

Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.

Co daje marka, czyli jaki piekarnik kupić?

Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.

Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.

Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.

Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!

Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.

Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.

Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.

Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.

To również warto przeczytać!

Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.

Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).

Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjnąjaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.

Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.

Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.

Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.

fot. vik173, Fotolia.com

Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.

Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).

Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.

Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPAporównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.

Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.

Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.

To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupićo czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.

Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.

Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Dzień Dobry Panie Krzysztofie,

    Bardzo ciekawy artykuł. Po przeczytaniu, zastanawiam się nad piekarnikami : WHIRLPOOL AKZ9 7890 IX oraz BEKO BIM32302XMS . Czy mógłby Pan podpowiedzieć, który lepszy, ew. jakąś alternatywę?

    Pozdrawiam

    • Model Whirlpoola jest bardziej zaawansowany - elektroniczny termostat, programy gotowe itp. Model Beko to prosty piekarnik z 8 funkcjami, termostatem na pokrętle. Beko ma największą komorę pieczenia przy stosunkowo małej mocy. Do wad Whirlpola należą najwęższe wnęki blach na rynku i brak możliwości zmiany temperatury w trakcie pieczenia - trzeba ponownie uruchomić funkcję z nową temperaturą. Z tych 2 żadnego nie rozważałbym w zakupie. Do jakiej kwoty potrzebuje Pan piekarnik i gdzie chce Pan go kupić?

      • A rozumiem, dziękuję za cenne informacje. Kwota do 1300 zł , a jeśli chodzi o to gdzie kupić raczej myślałem tutaj o sklepach stacjonarnych ( Neonet, MediaMarkt, MediaExpert, RTV Euro AGD, Komputronik) . Ewentualnie może być też cały zestaw do zabudowy (piekarnik +płyta indukcyjna) i wtedy do kwoty 2300 zł .

        • GORENJE BO737E24B
          AMICA ED37614B X-TYPE STEAM
          Oba modele są dobre wykonane, proste w obsłudze.
          Amica ma większą komorę pieczenia, więcej poziomów, katalizę na 3 ściankach i przepinaną prowadnicę teleskopową, a pokrętła są podświetlane.
          Groenje za to ma lepszy serwis, delikatny domyk, najgłębszą blachę na rynku i ciekawszy design.

          • Tak tak, miałem na myśli, że u nas właśnie ta szafka jest wysoce nietypowa i utrudnia ona montaż.

            Co do piekarników rozumiem, dziękuje bardzo za fachowe opinie.

            Pozdrawiam serdecznie :)

          • Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Wzięliśmy Amice lecz niestety okazało się że ze względu na dziwnie zrobioną zabudowę maksymalna glebokosc piekarnika u nas to 55 cm ? W związku z tym mamy możliwość wymiany piekarnika i rozważamy. teraz 2 modele : Whirlpool OAS KN8V1 IX oraz Bosch HBA334YS0 oba w sklepie EURO RTV AGD. Czy mógłbym prosić o opinię o nich?

          • Amica ma standardową głębokość i budowę, więc to po Pana stronie musi być coś nie tak z szafką. Model Boscha jest bardzo niskiej jakości, Whirlpool trochę lepszy, ale nadal to sprzęt sporo poniżej Amici.

          • O ekstra propozycje, myślę że zdecyduję się wtedy na taką Amicę właśnie . A co do płyt indukcyjnych : czy taka się sprawdzi ? : AMICA PI6540PTU

          • Amica PI6540PTK - ten model lepszy - obie to podstawowe płyty na siłę z boosterem i dużymi 2 polami - bez bajerów.

  • Witam, a co pan sądzi o piekarniku Amica EB65212 Fine? Czy w tym przedziale cenowym warto kupować taki sprzęt, czy jednak lepiej dopłacić?

    • Bardzo prosty piekarnik bez termoobiegu. Jak wystarczy to ok, choć osobiście brałbym modele EB7 i EB8 z tych tańszych - mają termoobieg.

  • Dzień dobry Panie Krzysztofie. Bardzo nam Pan pomógł w wyborze indukcji i zmywarki sowimi postami. Mam problem jeśl chodzi o piekarnik. Dobre komentarze ma Electrolux EOD6C71Z SteamBake, ale pisał Pan że pokrętła to plastik. Zastanawiam się takze nad Amica ED57529B X-Type Pyro, ale nie jestem przekonana do elektronicznego systemu nastawiania. Jest jesczez firma Teka o której się pa nie wypowiadał jestem ciekawa co Pan o niej sądzi. I ostatnie pytanie piekarniki i mikrofale w jednym hit czy kit?

    • Problemem nie jest to, że pokrętła są z plastiku - tak robi każda firma. Problem w jakości tego plastiku i spasowaniu - tandeta straszna. Wystarczy podejść do piekarników Samsunga, Amici i Gorenje - tam pokrętła są przyzwoicie wykonane, a w Amice nawet podświetlane od spodu, więc nie ma szans na starcie napisów. Podany model amici to jeden z najciekawszych tego producenta. Ma pyrolizę, dobrą jakość wykonania - drzwi z 4 szybki z obudową z metalu. Delikatny domyk, programy gotowe, 6 poziomów pieczenia + przepinaną prowadnicę między 3 poziomami, wspomaganie parowe, szeroki zakres temperatur 30-280 stopni, termostat elektroniczny z dokładnością do 5 stopni i wiele innych. Świetny piekarnik. Teka ma dobre płyty gazowe i płyty mieszane (gazowo-indukcyjne). Reszta sprzętu jest stosunkowo droga i nie oferuje nic więcej od takiej Amici.

  • Dzień dobry, szukam dobrego piekarnika do zabudowy w kolorze srebrnym. Zależy mi na programatorze z dobrej jakości pokrętłami ( widziałam kilka modeli Amica i tamte pokrętła były plastikowe i nie podobały mi się) oraz prowadnicy teleskopowej. Cena do ok 2 tys.
    Dodatkowo szukam dobrej płyty indukcyjnej też do ok 2 tys. Z taką płytą nie miałam wcześniej doświadczeń więc nie wiem na co szczególnie zwrócić uwagę. Jakie sprzęty mógłby Pan polecić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • W każdej firmie pokrętła w piekarnikach to plastik, a w Amice są dobrze spasowane i podświetlane ledowo od spodu - nic się nie ściera. Najgorsze pokrętła ma Electrolux/AEG i Bosch/Siemens - tandetny plastik, źle spasowany. Trochę lepiej jest Beko jeśli chodzi o spasowanie, ale tandetność plastiku nadal występuje. Dobre jakościowo są Gorenje.
      Indukcja Electrolux od modelu EIV634 w górę.

  • Dzień dobry, polecono mi piekarnik Candy CHW6LBB co Pan sądzi,mała kuchnia, a może coś Pan poleci innego nie musi byc "elektronika"czy bajery może być prosty i niedrogi w tych wymiarach. I mam pytanie czy wysoka moc przyłączeniowa w przypadku płyty gazowej ma podobne znacznie jak przy indukcyjnej - w sensie czy trzeba zadbać o instalację?(stary blok płyta)
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Podany model to nie piekarnik, a płyta gazowa, bardzo tania, kiepskiej, adekwatnej do ceny jakości. Płytę gazową podłącza się pod prąd w celu działania iskrowników - pobór jest tak mamy, że nie ma znaczenia. Dobre płyty to takie, które mają szeroki rozstaw palników, stabilne, żeliwne ruszty i palniki markowe, a nie jakieś no name (Sabaf, Somipress, Defendi) - tu ma Pani wszytko rozpisane: https://www.agdmaniak.pl/19476/jaka-plyte-gazowa-kupic/#pid=wd

      Proszę podać prawidłowy model piekarnika.

  • Witam,
    szukam sprzetu do kuchni piekarnik płyta indukcyjna i okap mam wstepnie wybrane 2 zestawy moze mi Pan powiedziec który zestaw jest lepszy ? A może jest cos innego fajniejszego.
    ZESTAW 1
    płyta Electrolux EIV744
    piekarnik Electrolux EoE7c31z
    okap Gorenie DV600E/2
    ZESTAW 2
    płyta Amica PI 6544s4UD
    piekarnik Amica ED37618B X-type
    okap Amica OKP6547S

    Dodam jeszcze ze szukam tez lodówki ale zeby była dobra i niższa niz 185 cm.
    Pozdrawiam

    • Zestaw 1 dużo lepszy. Lodówki poniżej 185 to zazwyczaj Samsungi 178 cm - proste modele z No Frost.

  • Witam Panie Krzysztofie. Jestem na etapie zakupu lodówki i kuchenki gazowo-elektrycznej. Wstępnie wybór padł na lodówkę BEKO RCNA406E40LZXR (2099zł) i kuchenkę AMICA 6120GE3.33ZpTaDpNASc (po odliczeniu rabatu -490zł za 1208zł). Co Pan sądzi o takim zestawie? Czy w podobnej cenie mógłbym nabyć coś lepszego? Pozdrawiam

  • Panie Krzysztofie, mam gorącą prośbę o poradę, czy lepszy będzie piekarnik Electrolux EOC3430COX czy BOSCH HBA3140S0? Już kilka dni się głowię... Chodzi mi przede wszystkim o dobre, równe pieczenie oraz trwałość i bezawaryjność piekarnika, a także łatwość obsługi. Z góry bardzo dziękuję!

    • Oba dobrze pieką, ale i oba są bardzo plastikowe, Bosch na dodatek trzaska drzwiami, że zmarłego można obudzić. Coś lepszego można znaleźć w Gorenje w tych cenach.

      • dziękuję bardzo, a czy wie Pan może jak pracują pokrętła w obu piekarnikach? Bo w Boshu jest tradycyjnie, a w Electroluxie chyba się kręci, aż na wyświetlaczu się pojawi temperatura/program. Czy jest jakaś różnica w praktycznym użytkowaniu? Bo teraz problem, żeby na żywo zobaczyć...

        • Według opisu ten plastik-fantastik Electroluxa ma ustawianie temperatury elektroniczne. Piekarnik Boscha, tradycyjne.

  • Witam. Panie Krzyszotfie co Pan sadzi o sprzetach ponizej:
    1 piekarnik parowy elektrolux steamboost EOB8S3IZ? Nie jest tani, wiec pytam czyw arto wogole w takie inwestować. Jesli nie to prosze mnie nakierowac w jakis inny model, producenta.
    2.plyta indukcyjna eiv744
    3.lodowka lg Gbb72mcdfn

    Z gory dziękuję za pomoc

  • Witam. Prisze o porade-mam zaprojektowany puekarnik parowy elektrolux tuz obok lodowki. Czy taka opcja wchodzi w gre?

Najnowsze artykuły

DeLonghi Rivelia z wymiennymi pojemnikami kawy w promocji i z prezentami

Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…

18 godzin temu

Flagowy iRobot Roomba Combo 10 Max grubo potaniał od premiery!

Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…

20 godzin temu

Najlepsza myjka Parkside Performance z Lidla tylko dziś taniej o 13%!

W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…

2 dni temu

Świetny Dreame Z10 Station za 1300 zł w ofercie jednodniowej iBood!

Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…

2 dni temu

Jakiego robota sprzątającego warto kupić? Oto 10 najlepszych modeli w 2024 roku

Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…

2 dni temu

Domowy automat do warzenia piwa iGulu F1 dostępny w świetnej cenie

Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…

3 dni temu