Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Spis treści
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Zarówno w RTV EURO AGD, jak i w Media Expert mają dobre przeceny na dwa…
HiBREW H2B to nietypowy ekspres do kawy 5w1, pozwalający na wykorzystanie różnych systemów kapsułek, zastępujący…
Sprawdzam, czy warto kupić niedrogi odkurzacz pionowy MOVA S5 Sense, czyli najnowszy model oparty o…
W RTV EURO AGD mocno przecenili trzy fajne ekspresy marki Melitta. Ceny są praktycznie najlepsze…
W sieci Neonet mają świetną świąteczną przecenę na pralkę Gorenje produkcji słoweńskiej. Funkcjonalnie jej nic…
Gdy nadchodzi sezon smogowy, problem zanieczyszczenia powietrza staje się wyraźniejszy, negatywnie wpływając nie tylko na…
Komentarze
A jakiej jeszcze firmy poleciłby Pan dobra lodówkę do zabudowy wyższa niż 177 cm
Jest jeszcze Whirlpool - całkiem ok. Reszta firm nie robi takich lodówek (pomijam marki premium).
i szrot 185 z Electroluxa/AEG.
Dżokeje za odpowiedź. A co to za model lodówki Beko podobny parametrami do tego Grundig?
BCNA306E3SN, BCNA306E3SN
Zastanawiam się nad zakupem sprzętu amica z serii x Type piekarnik ED57689BA ED57529BA ED57689BA lub ED87689BA. CZY do tych modeli jest dedykowana mikrofala o podobnym wyglądzie (panel i sposób otwierania drzwi)? Na stronie Amica przy kuchenkach mikrofalowych nie znalazłam. Ale jest piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali AMMB44E2GCB - czy tym urządzeniem mogę zastąpić mikrofalę? Czy w tych sprzętach amici szyba jest czarna czy przezroczysta? Czy widać wnętrze przy nieuzywanym sprzęcie? Czy raczej jest czarna i zlewa się w jedną taflę?
Rozważam też zakup zestawu WHirpool AMW730NB i AKZ96230NB lub AKZM8480NB.
Oraz zestawu Samsung NQ50K5137KB i NV70H5787CB lub NV68R5525CB.
Który zestaw najlepszy? Sprzęty będą obok siebie w poziomie dlatego zależy mi aby wizualnie były takie same tzn panel i uchwyt(oczywiście poza wysokością którą wyrównam czarna szufladą)
Proszę tez o opinię o płycie amica PL6544NSTK xtype lub 6544NSU xType lub PI6544S4KH.
Okap OKP9655S lub OKP9655S lub OKC9659S.
Proszę też o opinię o lodówce GKNI25920 lub polecenie innej dobrej i wysokiej powyżej 1,80 może być do 2m.
I proszę o polecenie dobrej zmywarki z 3 szufladą metalowym dnem i wskaźnikiem pracy na podłodze... Cenowo do 2500
Modele ED57 są bdb, mikro otwierane do dołu to modele połączone z piekarnikiem, które tu Pan podaje. Urządzenie bazuje na mikrofalówce i w tym zastosowaniu sprawdza się idealnie. Linia X-Type ma wzorek na szybie, które trochę maskuje wnętrze, ale nie w pełni. W 100% czarną szybę mają modele z linii Q-Type (to samo tylko inny design).
Zestaw Whirlpoola dużo prostszy, tańszy i znacznie starszy. Wizualnie ok, ale programator piekarników nie pozwala na zmianę temperatury w trakcie pieczenia i ma dość archaiczną funkcjonalność. Mikrofalówka ma plastikowe bolce drzwi, które łatwo złamać, przy wsadzaniu czegoś do środka - koszt taki sam jak wymiana całych drzwi.
Zestaw Samsunga ma świetną mikrofalę, ale piekarniki wykonane są bardzo przeciętnie i plastikowo. Płaci się za design i napis - nic więcej. Płyty - dwie pierwsze są lepsze pod względem funkcji automatycznych i działania sterownika.
Okap - nowy model OKC9659S ma świetne parametry, silnik bezszczotkowy, sterowanie sliderem, głośność od 42 dB do 68 dB na 10 poziomach mocy i regulowany kąt listwy z oświetleniem - super sprzęt.
Lodówka - model Grundiga to dokładnie o samo co 500 zł tańszy model Beko, tylko mam niej naklajek srebrnych na balkonikach - szkoda kasy na Grundiga.
Panie Krzysztofie, kilka pytań mi się nasunęło, będę wdzięczna za pomoc :)
a) tak jak i kami1111 rozważam zakup piekarnika z serii ED57, na ten moment po Pana wskazówkach skłaniam się ku ED57529B X-type Pyro. Wspominał Pan w komentarzu z 14.06 jest to jeden z fajniejszych modeli Amica I że ma wspomaganie parowe i delikatny domyk. Nie mogę niestety znaleźć żadnej informacji na stronie producenta, która by na to wskazywała i potwierdzała te informacje. Mógłby Pan pomóc mi określić w jaki sposób kwestia wspomagania parowego jest rozwiązana w tym modelu? Czy rzeczywiście model ten posiada delikatny domyk ?
b) Jeśli jednak wspomagania parowego nie ma, i cichego domyku rozważam także zakup modelu ED47639BA+ X-TYPE STEAM (albo ED47638ED, ED47637ED), z racji że posiadają one oba rozwiązania. Czym jednak te trzy modele się od siebie różnią? dodając je do porównywarki na stronie producenta- nie widzę żadnej różnicy między nimi.
c) Generalnie jestem osobą, którą lubi piec, stąd też by oszczędzić czas spędzony w kuchni bardzo mocno rozważałam opcję dualcook. po Pana wskazówkach- jednak z niej zrezygnowałam. Fajną alternatywą, która pozwoliłaby mi piec 2 dania równocześnie jest także wspomniany przez kami1111- piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali AMMB44E2GCB. Czy warto jednak inwestować ponad 2000 zł w takie rozwiązanie? Nie myślę tutaj o skomplikowanych wypiekach :) natomiast nie chce wydawać tylu pieniedzy na urządzenie z piekarnikiem, które żadnego ciasta czy chleba dobrze nie wypiecze.
d) Jeśli jednak piekarnik z opcją mikrofali nie spełni swojej roli- jako alternatywę do wybranych modeli pierkanika planuję zakup pikrofalówki do kompletu: AMMB20E2SGB X-TYPE (zastanawiam się jeszcze nad opcją dotykową otwierania, dla jednak przycisk jakoś wydaje mi się pewniejszy). I tutaj znów pojawia się zagwostka.
Przeglądając na internecie opinie osób co zakupiły "komplet" z serii X- type, natknęłam się na taki komentarz:
"Liczyłabym na to że producent zadbał o detale. Niestety pomimo tego, że produkty wizualnie są bardzo ładne, to niedopracowane jest połączenie pomiędzy nimi (widać wąski pasek płyty pomiędzy). Dodatkowo nad mikrofala brak jest jakiejkolwiek zaślepki dla metalowej listwy służącej do przykręcenia jej do mebli. Ostatni element, który najbardziej mi podpadł to to, że fronty sprzętu nie są zlicowane a piekarnik jest wyraźnie wysunięty do przodu a liczyłem na jednolitą linię z meblami. Drugi raz zastanowiłbym się nad tym zakupem."
Spotkał się Pan wcześniej z takim problemem?
e) do mikrofali i piekarnika planuje kupić okap : OMP9552BG lub OMP6552BG, co Pan myśli o takim trio ?
z góry dziękuję za pomoc i czas poświęcony na odpowiedź :)
a) wodę wlewa się na dno i wspomaga pieczenie parą. Delikatny domyk też ma co jest jasno opisane na stronie producenta.
b) gorsze modele
c) większa pojemność, dodatkowa funkcjonalność mini piekarnika i lepszy design od zwykłym mikro otwieranych do boku.
d) Mikro lepiej brać o pojemności 25 litrów. Otwieranie bez znaczenia - psują się przyciski jak i panele dotykowe (we wszystkich firmach).
Opinia jakiegoś idioty... Winić producenta, za widoczność deski meblowej xD było trzeba zatrudnić lepszego stolarza. Urządzenia licują się, nawet na stronie Amici jest pełno zdjęć takich kompletów, w sklepach też są takie słupki. Mikro mniejsza ma listwę, której nie trzeba montować.
e) Okap ok.
Panie Krzysztofie,
Proszę o wskazanie godnego uwagi piekarnika mając na uwadze takie cechy:prowadnica teleskopowa (wystarczy 1 poziom), czyszczenie emalia lub hydroliza (sprzedawca zniechęcił do katalizy), istotne jest zabezpieczenie przed dziećmi (blokada przed uruchomieniem i przed zmiana ustawień w trakcie pieczenia).
Czy w amikach stosowane są jakieś kontrole rodzicielskie?
Cena do 1500. Pozdrawiam
A dlaczego nie kataliza? To najlepsze rozwiązanie ułatwiające czyszczenie... Hydroliza to autorska nazwa czyszczenia parowego w Whirlpoolu. W Amice każdy model elektroniczny ma blokadę programatora, przynajmniej 1 prowadnicę, katalizę lub pyrolizę. Tylko najbiedniejszy model ma czyszczenie parowe, no i oczywiście tańsze piekarniki parowe. Do 1500 zł z Amici brałbym ED57687BA+ X-TYPE WIFI. Z innych firm, świetne są modele Gorenje BO76SYB - piękny design i wysoka jakość wykonania.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy model Amica ED 37614X X-type także ma zabezpieczenia programatora? Czy moze mi Pan polecić także inne modele z gorenje z kataliza, prowadnica teleskopowa, w cenie do 1500 i kolor INOX/srebrny?
Seria ED37 nie ma zabezpieczeń. Mają ją wszystkie pozostałe serie ED47, ED57, ED77, ED87. Z Gorenje najlepszy jest BO76SYB, ale znajdzie się też parę innych modeli pokrętłowo-elektronicznych.
Witam, proszę o informację, ktora z lodowek jest lepsza i dlaczego:
1. Lodówka SAMSUNG RS68N8241B1 Side by side Kostkarka
czy
2.Lodówka LG GSJ470DIDV Side by side Kostkarka?
Dziękuje i pozdrawiam
Witam, proszę o informację, która lodówka jest lepsza i dlaczego:
1. Lodówka LG GSJ470DIDV Side by side Kostkarka czy moze
2.Lodówka SAMSUNG RS68N8241B1 Side by side Kostkarka?
Dziękuje i pozdrawiam
2 ma ładniej wykończone wnętrze, ale za to cienką blachę na froncie i emalię rysującą się od patrzenia na nią...
Dziękuję bardzo
Panie Krzysztofie, w ciagu najblizszych 2 miesięcy muszę zakupić sprzęty do domu, lodówkę, piekarnik, zmywarkę, mikrofalę, płytę indukcyjną, zamrażarkę wolnostojącą, okap i ekspres do kawy. I tu moje pytanie czy moze Pan polecić piekarnik czarny do zabudowy , dotykowy, zeby mial prowadnice teleskopowe z możliwością zmiany wysokości, zimne drzwi, czyszczenie- pyroliza, blokade drzwi, funkcje rozmrazania, programator tekstowy, nadruki wypalane laserowo i chociaz kilka programów tematycznych ? Nie za miliony, nie z niskiej półki ale za rozsądne co do jakości pieniądze? A jesli chodzi o okapy czarne tuby? Wydajny bo kuchnia połączona z pokojem dziennym, sterowanie elektryczne i czujnik zabrudzenia filtra? Filtr węglowy
Jedyne urządzenia spełniające podane założenia to sprzęt Electroluxa/AEG. Okapuy typu tuba to sprzęt droższy i najlepiej szukać go w firmach specjalizujących się jak Falmec, Elica, Globalo, Faber itp..
Chciałabym kupić dobry piekarnik za max 3.5k Zależy mi na modelu bezpiecznym przy dzieciach, z teleskopowymi prowadnicami z możliwością regulacji wysokości, fajnie by było mieć też funkcję mikrofali. Długo myślałam nad dual cook itp., ale nie wiem czy są rzeczywiście sensowne modele, które pozwalają na rozgrzanie jedynie części piekarnika? No i wówczas odpada chyba funkcja mikrofali?
1. Proszę wytłumaczyć mi jaki jest sens rozgrzewania 1 części piekarnika pseudo dzielonego? Czy zużywa zauważalnie mniej energii od całej komory pieczenia w innych markach jak Amica, Beko, Electrolux, Bosch? Czy szybciej się nagrzewa? Na oba pytania jest jedna odpowiedź - NIE. Zużycie prądu przez komorę ok. 30 litrów w Dual Cook to 0,67 kWh na termoobiegu, a w takiej Amice mającej komorę 77 litrów, zużycie to 0,71 kWh i nagrzewa się w 3 minuty do 150 stopni. Różnica to 0,04 kWh, czyli 2,2 grosza na godzinę użytkowania, a pozbawiamy się przestrzeni, połowy nastaw grzania, a także użycia teleskopowych prowadnic. Samsung w kategorii sprzętu do gotowania/pieczenia to 90% marketingu i 10 % designu - nic więcej. Na dodatek ich sprzęt pochodzi z Tajlandii i Malezji. Ta firma ma dobre lodówki, pralki i tego się lepiej trzymać. Dual Cooki nie łączą się z mikrofalą.
2. Do 3,5k są tylko piekarniki kompaktowe z funkcją mikrofali. Pełnowymiarowe to Bosch/Siemens, po 2 modele - słabszy za ok. 3800 zł, droższy ok. 5000 zł np.: Siemens HM656GNS1.
3. Do tej kwoty może Pani kupić świetny piekarnik Electrolux/AEG SteamBoost z pieczeniem, jak i gotowaniem parowym, termosondą, świetną elektroniką, 1 przepinaną prowadnicą (można dokupić ich więcej), znakomitą jakością pieczenia, zimnym frontem (4 szyby), automatyką wagową i masą przepisów gotowych, a nie jakiegoś pseudo dzielonego bubla. Następnie będzie świetna seria 8 z Boscha - w tej cenie znajdą się już wysokie modele, podobnie z serią iq700 Siemensa. Gorenje też ma sporo do zaoferowania - za 3000 zł mają piekarnik parowy z Sous Vide, a w okolicy 1600-2000 zł, wiele praktycznych modeli, świetnej jakości.
Witam serdecznie, chcę kupić piekarnik + płytę indukcyjną. Po wielu poszukiwaniach waham się nad:
1 Amica ED57369XA+ X-Type Steam a 2. Amica ED87389BA+ X-Type Steam , który z nich jest lepszy i praktyczniejszy, a może jakieś inne sugestie? :) W sumie zastanawiam się w praktyce czy sterowanie Wifi jest bardzo przydatne? Co do płyty indukcyjnej to zastanawiam się nad tą: AMICA PI6540PTK. Czy będzie to dobry wybór? Dziękuję i pozdrawiam Marlena
Obie piekarniki są ok, ale mają swoje wady, wynikające z bardzo niskich cen. 1 to najtańszy model na rynku z pieczeniem i gotowaniem parowym, zabrakło w nim delikatnego domyku, prowadnic teleskopowych i termosondy. Model 2 ma już termosondę, duży czytelny wyświetlacz z przeciętnie działającymi sensorami. Nadal brakuje prowadnic - w obu przypadkach można dokupić je za mniej niż 100 zł za 1 poziom (max można założyć 3 poziomy). Droższy model zamiast delikatnego domyku ma system samootiwerania OpenUp - osobiście nie lubię tej funkcji, no ale co zrobić. W cenie do 2600 zł. Wifi przydaje się - apka pozwala na pieczenie wielo-etapowe, ma możliwość wgrania własnych programów i jak dla mnie jest wygodniejsza od programatora piekarnika. Ciężko znaleźć piekarnik o podobnej funkcjonalności i wyposażeniu. Electroluxy SteamBoost zaczynają się od 3200 zł, Gorenje 3100 zł (bez termosondy i programów auto), Bosch/Siemens to ponad 4k zł. Podsumowując brałbym 2 lub dołożyłbym do Electroluxa SteamBoost. Indukcja podstawowa - bazowy model, więc nie ma co się po nim cudów spodziewać - gotować gotuje, ma szybkie gotowanie i duże pola. Występuje w kilku wersjach designu (numer ten sam 6540, ale zmieniają się litery z przodu i z tyłu. Jeśli miałoby być coś lepszego to Bosch ma dobry model tego typu, ale z sliderem za 1300 zł. Dobry Electrolux to 1500 zł.
Dziękuję bardzo :)