Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W oficjalnym sklepie marki DeLonghi mamy kolejną turę promocji listopadowych nawiązujących do Black Friday –…
W oficjalnym sklepie marki Karcher znajdziesz przecenę na flagową linię odkurzaczy pionowych Karcher VC 7.…
Z okazji dnia singla na AliExpress mamy sporo przecen – jedne lepsze, drugie gorsze. Wśród…
W RTV EURO AGD mają teraz Miesiąc Małego AGD, więc cała masa sprzętów jest dobrze…
Zakup ubezpieczenia mieszkania to decyzja, która wymaga dokładnego przemyślenia i porównania wielu ofert. Chociaż ochrona…
W oficjalnym sklepie marki LG mają aktualnie fajną promocją dla kupujących AGD tej marki. Wydając…
Komentarze
Dzień dobry Panie Krzysztofie.
Czy mógłby Pan zdradzić sposób, po którym można poznać czy piekarnik Electrolux jest produkcji niemieckiej czy innej? (bez fizycznego kontaktu z piekarnikiem i spojrzenia na nalepkę :) )
Pozdrawiam
Po pojemności komory - 72 litry to włoszczyzna, a 70-71 litrów to niemieckie. Różnią się też budową kratki termoobiegu - w tych włoskich jest 5 wsporników, a niemieckich ich nie ma i kratka jest większa. Kolejne wizualne różnice to zawiasy i obudowa drzwi, ale tego często na zdjęciach nie pokazują.
Dziękuje za odpowiedź :)
Cześć Krzysztof,
Poczytałem różne opinie i dyskusja na tej stronie wydaje się najbardziej merytoryczna :). Szukamy piekarnika do zabudowy, solidnego, prostego w obsłudze, z prowadnicami i funkcja pyrolizy. Nie potrzebujemy gotowania na parze, termosondy czy oddzielonego piekarnika. Patrzymy za sprzętem do 2,5 kPLN. Nasze obecne typy to Samsung [cena_szukaj]NV75J7570RS[/cena_szukaj] oraz Electrolux [cena_szukaj]EOE7P31Z[/cena_szukaj]. Trochę nie mogę się przekonać do mało popularnego Gorenje. Czy według Ciebie wybory są ok? Za którym byś optował i dlaczego?
Pozdrawiam
Electroluxowi nic nie mam do zarzucenia - to porządny, niemieckiej produkcji piekarnik.
Jak widać po moich komentarzach, za Samsungiem w piekarnikach nie przepadam, ale to jest model, który sam często polecam - jako jeden z nie wielu ma delikatny domyk, metalową obudowę drzwi, pyrolizę i standardowo dla Samsunga, intuicyjną elektronikę połączoną ze sterowaniem pokrętłami. Oba są świetne.
Dziękuję za opinię.
Myślałem jeszcze o Bosh/Siemens (mam dobre(doswiadczenia), ale piekarniki z pyroliza zaczynają się od 3 kPLN. Kusi mnie ten HBG633NB1, ale jest trochę droższy od Electroluxa z pyroliza I nie wiem czy warto dopłacać do firmy. Zależy nam na łatwym czyszczeniu. Jaks jeszcze wskazówka?
W Boschu płaci się głównie za napis, ale oddać im trzeba, że 8 seria jest porządnie wykonana i poza elektroniką nic się nie psuje. Electrolux niemieckiej produkcji nie jest wiele gorszy - a na pewno lepiej wyposażony i elektronika Omega nie psuje się.
Jeszcze raz dziękuję Krzysztof, szczególnie za Twoją wyrozumiałość w odpowiedzi na powtarzane pytania :)
Doczytałem w komentarzach TOP 10 piekarniki, że były podobne pytanie.
Pozdrawiam
Witam. Piekarnik i mikrofalówka będą w słupku. Co wybrać z tej samej serii bosch czy whirpool 6 zmysł? piekarnik bardzo ważny mikrofalówka do sporadycznego użytku. https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-bosch-hbg635bs1-serie-8?gclid=EAIaIQobChMI2q-15euG8wIVBEaRBR3EXgXXEAQYECABEgKl7vD_BwE
Bosch 8 seria będzie lepiej wykonany, ale biedniej wyposażony - tu płaci się za logo. Mikro do kompletu to wydatek od 2000 zł. W Whirlpoolu dobry piekarnik to wydatek od 1300 zł, a mikro od 1400 zł.
A może lepiej elektrolux [cena_szukaj]EOB7S31X[/cena_szukaj] droższy ale za to z funkcją pary? mikro też jest do kompletu.
To znakomity piekarnik.
Dzien dobry. A jeszcze zastanawiam się nad tym [cena_szukaj]EOB8S39WX[/cena_szukaj] i w porównaniu z [cena_szukaj]EOB7S31X[/cena_szukaj] to który wziąć?
Głównie różnica w elektronice i ilości programów. Ten pierwszy ma też mało udane zdalne sterowanie, a drugi pokazuje piktogramy, a nie tekst, lub obrazki. Kto co woli, oba się spiszą.
Witam, czy piekarnik łączony z mikrofalówką to solidny technicznie sprzęt? Szukam dobrego piekarnika do kwoty 1500 lub z mikrofala do 2000.
Nie ma dobrego sprzętu 2w1 do 2000 zł. Sam piekarnik do 1500 zł to już prosta sprawa - brałbym coś z Gorenje Simplicity, lub inny model dotykowy, ewentualnie pokrętłowo-elektroniczny.
Dziękuję za podpowiedź. Proszę o pomoc w dobraniu lodówki do tego piekarnika i okapu, budżet do 3000-3500 PLN
Lodówka jakie wymiary i czy jest miejsce po bokach. Jaki rodzaj, kształt, szerokość i kolor okapu, oraz na jaką powierzchnię kuchni.
Witam proszę o opinie o piekarniku Samsung [cena_szukaj]NV70M3541RB[/cena_szukaj]. Jeżeli jest niebardzo to proszę mi polecić inny w podobnym przedziale finansowym. Jeżeli o funkcje chodzi to nie mam wygórowanych wymagań bardzo lubię piec ciasta:)
Zmywarkę wybrałam Electrolux [cena_szukaj]EEM48300L[/cena_szukaj] Quickselect co Pan o niej sądzi.
Ostatnie rzecz to płyta gazowa i tu nie mam pojęcia co dobre proszę o pomoc?
Pozdrawiam
Piekarnik to podstawowy dual cook z prowadnicą - jest całkiem ok, choć wykonanie dość plastikowe. Zmywarka spoko. Gazówki najlepiej te z dużym rozstawem, czyli Gorenje, Electrolux i 1 Kernau.
Panie Krzysztofie szukam piekarnika pod zabudowę do max 1600 zł. Czy może Pan polecić jakieś konkretne modele dobrych producentów. Nie mam wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o rozbudowane funkcje. Zależy mi na dobrej jakości wykonania i użytkowania. I jeszcze zapytam o okapy firmy Teka. Jakie ma pan zdanie na ich temat? Co Pan myśli o tych modelach?
https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/okapy-do-zabudowy/okap-teka-dos-60-1-vn?gclid=EAIaIQobChMI0uWb-sbx8gIVEkaRBR22GwcgEAQYCCABEgIXYfD_BwE
https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/okapy-do-zabudowy/okap-teka-dos-60-1?gclid=EAIaIQobChMI0uWb-sbx8gIVEkaRBR22GwcgEAQYDiABEgKqzfD_BwE
Pozdrawiam
Krzysztof
Jak na retro są całkiem spoko. Piekarnik też ma być retro? Jeśli tak to polecam Gorenje.
Nie muszą być retro. Wydawało mi się ,że mają dobre paramtetry techniczne i wykonanie.Czy wskazałby Pan jakieś konkretne modele? Mogą być w nowoczesnym stylu. Istotniejsza jest dla mnie jakość niż wygląd. Pozdrawiam serdecznie.
Okapy są dobre, więc przy nich warto zostać. Jeśli chodzi o piekarnik do 1600 zł to moim faworytem jest [cena_szukaj]Gorenje BO76SYB[/cena_szukaj] - najlepiej wykonany model w tej cenie i do tego piękny. Z innych, całkowicie dotykowych sensowne są Amici ED57 z końcówką WiFi, lub Pyro.
Dzień dobry,
Prosiłabym o poradę potrzebuje kupić piekarnik elektryczny pus płyta gazowa w kolorze białym lub szampańskim.Proszę o propozycje.
Kolor szampański to barwa marki Whirlpool, więc wybór raczej bardzo prosty ;) Brałbym te nowsze z serii W.
Witam serdecznie po raz kolejny .
Lodówka z Pana pomocą już zamówiona ,teraz czas na piekarnik,niestety z top 10 amici u nas w Holandii nic praktycznie nie jest dostępne,mam wrażenie,że trzeba się doktoryzować z piekarników zanim się wybierze ,tyle opcji,tylemodeli,wstepnie ma 3 wyklikane,czy jakiś pana zdaniem jest godny uwagi ? dziś oddałam stary i mam dziure w meblach :) to przyśpieszy proces poszukiwań i wyboru
W linku nie ma żadnych modeli :)
Ponawiam próbę dodania linku
Szukam jak największego z jak najłatwiejsza obsługa
Nie mam pojęcia czy u nas będzie menu polskie do ustawienia,łatwość czyszczenia tez jestvwazna i jak największa pojemność
https://www.kieskeurig.nl/inbouw_oven?min=&max=630&brand_id%5B%5D=42499&brand_id%5B%5D=42496&brand_id%5B%5D=42578&brand_id%5B%5D=41982&f60129%5B%5D=102935&f60136%5B%5D=102949&f60137%5B%5D=102951&f60139%5B%5D=102956&f60146%5B%5D=102960&f60152%5B%5D=102966&category_id=5874&t9463=&page=&sort=price&q=
Na który by Pan zwrócił uwagę z tych z linku?
Pozdrawiam Justyna
Żaden ze wskazanych nie zachwyca czymkolwiek, poza kosmicznie wysokimi cenami jak na to czego nie oferują... Modele Boscha serii 4 i 6 są kiepsko wykonane, podobnie ten AEG, a jedyny sensowny to Samsung.
Jeszcze raz Pana dopytam,jeśli miałby Pan wybrać mieszy tym samsungiem,który był najsensowniejszy z poprzedniego linku,
https://www.bol.com/nl/nl/p/samsung-nv75k5571bs-ef-inbouw-oven/9200000084164432/?Referrer=ADVNLPPcef3c100f259cd75007ffabbef000051123&utm_source=51123&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl
a tym modelem simensa,to który by Pan wybrał i dlaczego?
naprawdę nie miałam pojęcia,że zakup piekarnika przysporzy mi tyle frustracji,
https://www.bcc.nl/keuken/magnetron-en-oven/inbouw-multifunctionele-oven/siemens-oven-inbouw-hb578abs0/253897
w innym miejscu widze tego simensa za 611e
Zdecydowanie brałbym tego pierwszego Samsunga. Jak Siemens to tylko seria iQ700, a nie te kiepsko wykonane modele z serii 300 i 500.
Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz to w takim razie przeszukam jeszcze inne opcje
Tak to u nas to wyglada niestety.
Więcej nie chce wydawać na już bo kuchnia domu do którego się właśnie przeprowadzamy jest do wymiany za max 4 lata.
https://www.budgetplan.nl/catalog/product_compare/
z wrażenie zapomniałam linku dodać :)
Witam. Potrzebuję porady. Czy lepiej kupić piekarnik Gorenje z pyrolizą parowy czy raczej Amica? Który będzie lepszy?
Gorenje parowy z pyrolizą? Nie znam takiego... ta firma ma 4 piekarniki parowe i wszystkie z czyszczeniem parowym. Amica to już na 100% nie ma parowego z pyro, a z katalizą.
Ja znalazłam taki Gorenje [cena_szukaj]BPS737E301BG[/cena_szukaj]. Co Pan o nim myśli?
To jest zwykły piekarnik z pyro, a nie piekarnik parowy - nie ma pojemnika na wodę, czy generatora pary, a to, że producenci tak teraz nazywają wszystkie modele z wnęką w dnie, gdzie można wlać wodę, to już inna sprawa - tak się robi od lat, tylko teraz dorobiono do tego marketing.
Witam,
Poszukuję czarnego piekarnika do myślę, 2-3k, ale może być tańszy, głównie zależy mi na małej awaryjności, fajnie jakby miał: teleskopowe prowadnice, termosonde, rożen (opcjonalnie) i rozgrzewał się do wysokich temp. Czy mógłby Pan coś polecić ?
Jedyny znany mi piekarnik spełniający Pana wymagania pod względem wyposażenia to [cena_szukaj]Samsung Dual Cook NV75J7570RS[/cena_szukaj] - jakościowo to najlepszy piekarnik tego producenta.
A może coś bez rożna, ale z termosondą ? A jak zapatruje się Pan na ofertę firmy TEKA z uwzględnieniem moich preferencji ?
Nie sprawdzałem nigdy Teki pod względem oferty z termosondą, ale piekarniki mają spoko - to ostatni firma z opuszczaną grzałką do czyszczenia sufitu komory pieczenia.
Znalazłem ten model,
https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-teka-hlb-8400-bk
wydaje się ok bez żadnych bajerów, ale nigdzie nie mogę znaleźć zakresu temperatur. Co Pan o nim sądzi, może ijakiś inny byłby lepszy ?
Dobry piekarnik, bardzo ładny, ale ja tu termosondy nie widzę ;)
Też nie widzę nigdzie info o zakresie temperatur - nawet w instrukcji. Trzeba pisać/dzwonić do Teka.