Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?
Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.
Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.
Spis treści
Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.
Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).
Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.
Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.
Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.
Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.
Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.
Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.
Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.
Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).
Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.
Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.
Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.
Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.
Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:
Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.
Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.
Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.
Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.
Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.
Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.
Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.
Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.
Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.
Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.
Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.
Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.
Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.
Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.
Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.
Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.
Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool. Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.
Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.
Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.
Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.
Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.
Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.
Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.
Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).
Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.
Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.
Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.
Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.
Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.
Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.
Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.
Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!
Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.
Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.
Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.
Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.
Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.
Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
W przedświąteczny poniedziałek 23 grudnia wystartowała nowa pula przecen w Lidlu – sporo fajnych sprzętów…
Dla miłośników niemieckich odkurzaczy z akumulatorem systemowym Power for All mamy ciekawą okazję. Sklep RTV…
Urządzenia z kategorii odkurzaczy już dawno przestały być prostym rodzajem sprzętu, który jest dedykowany wyłącznie jednej…
Zastanawiasz się, jaki odkurzacz kupić? My już to sprawdziliśmy. W maniaKalnym TOP-10 wybraliśmy najlepsze odkurzacze…
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Komentarze
Panie Krzysztofie, z lodówką, pralkosuszarką i zmywarką poszło gładko, natomiast na piekarnikach się wykładam.
Budżet – do 3500 zł, jak się uda taniej to super.
Priorytetem jest dla mnie trwały, solidny sprzęt – chcę, żeby bezawaryjnie działał jak najdłużej. Zupełnie nie potrzebuję kolorowych wyświetlaczy, pokrętła nawet bardziej mi się podobają.
Zależy mi na czarnym kolorze i ładnym wyglądzie (z tego co widzę mamy podobny gust).
Potrzebuję sprawnego rozmrażania i podgrzewania. Jeśli dodatkowo będzie air fry i ew. termosonda, to będę przeszczęśliwa.
Chyba nie może być pyrolizy, bo piekarnik będzie obok lodówki. Ale fajnie, gdyby jakoś sam się czyścił ;)
Rozważałam Gorenje albo Boscha, ale na Serie 8 chyba mnie nie stać. Jestem otwarta na inne pomysły. Co by Pan polecił?
Przy takich wymaganiach Gorenje (i Hisense - to ten sam koncern) to dobry wybór.
Z prostych, a ładnych seria Simplicity BOS6737SYB .
Jeśli z termosondą i airfry to seria Advanced (G600) przykładowo: BPSA6747DGWI , BPSA6747A08BGWI , BSA6747DGWI .
Wielkie dzięki! Ostatnie pytanie: jaka jest różnica między BSA6747DGWI , BSA6747A04BG i BSA6747A04BGWI ?
WI na końcu to WiFi, a pierwszy ma czarną szybę, widać coś przez nią tylko gdy zapali się oświetlenie komory, pozostałe mała przeźroczystą.
Wielkie dzięki! Jest Pan niezastąpiony!
Panie Krzysztofie tym razem prośba o pomoc z piekarnikiem🙂
Co bym chciała aby piekarnik miał:
kolor stalowy lub jak najwięcej takich wstawek,
pyroliza
jak najwięcej prowadnic teleskopowych
budżet 2-3k
Czego nie potrzebuję to bajery w postaci wifi, sterowanie z aplikacji itd.
Sama znalazłam model EOF4P56X. Czy Electrolux ma jakiś model w którym nie trzeba wywalać środka podczas procesu czyszczenia pyrolizą?
Proszę o pomoc i ewentualnie o propozycję innego/lepszego piekarnika w tym budżecie.
Pozwalam sobie się przypomnieć :)
Electrolux nie ma takich, jedynie modele Boscha i Siemensa najwyższej serii tego nie wymagają. Większość producentów daje 1 prowadnicę - najwięcej znajdzie się w Gorenje/Hisense - do 3 poziomów, potem Amica - do 2 poziomów. Wskazany Electrolux jest niezły, ale na żywo wygląda bardzo źle - ta wypukła blacha i tandetnie spasowane pokrętła.
Ok w takim razie odpuszczę tego Electroluxa, natomiast na najwyższe modele Bosch/Siemens brak budżetu.
Co by Pan polecił do 3k z pyrolizą? Już olać ten srebrny kolor? Wolę solidny sprzęt od wyglądu ;)
Ostatni raz (mam nadzieję) w temacie piekarnika.
HBG635BS1 vs HBG634BS1 vs HBA5560S0 , który z tych :)
Jakie są różnice między 634 a 635?
635 ma 10 programów AutoPilot, a 634 już nie, to jedyne różnice. Ostatnio to niższa seria 6 z pokrętłami, inaczej wykonany sprzęt, prostszy, ale już z prowadnicą teleskopową - też niezły, ale jednak seria 8 jest najlepsza w tej firmie.
Pani Krzysztofie pozwolę sobie wrócić jeszcze do tematu piekarnika. Im więcej doktoryzuje się o nich tym gorzej ;)
Niemniej doszłam do wniosku, że chyba odpuścimy sobie pyrolizę. Swoje to kosztuje (budżet się rozjeżdza) a wydaje mi się, że nie będziemy z tego korzystać.
W związku z tym co by Pan powiedział na model Boscha: HBA5560S0 ? Ewentualnie czy znajdziemy coś lepszego w tej półce cenowej.
Prosty piekarnik pokrętłowo-elektroniczny z 1 prowadnicą i emalią katalityczną - jest ok.
ELECTROLUX EOE7P31Z SenseCook - model już niemieckiej produkcji.
Siemens HB676G0S1 - flagowa seria, stara wersja, niezła elektronika.
Do obu można dokupić więcej prowadnic - w Electroluxie same prowadnice, w Siemensie drabinki z prowadnicami.
Witam,
proszę o pomoc w znalezieniu piekarnika czarnego z elementami grafitowymi. Widziałam na stronie rtv-euro-agd, że beko ma piekarniki których kolor jest opisany jako "kolor frontu czarny szklany - uchwyt z ciemnej stali nierdzewnej". Proszę o pomoc
Najwięcej grafitowych wstawek na czarnym szkle ma Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS W i to całkiem niezły piekarnik.
W Beko tego dekoru grafitowego prawie nie ma - to listwa pod programatorem i uchwyt - Beko BBIS13400DXSE bPro500 .
dziękuję, na Pana zawsze można liczyć, gdy inni odpowiadają "nie ma takich" :-) :-) Znalazłam jeszcze ten - z uchwytem grafitowym - Beko BBVM17400DXCS bPro500 Split&Cook. Opcja pieczenia dwóch potraw z niewielką różnicą temperatur by mi się przydała. Czy poleca Pan ten model? Czy ogólnie piekarniki Beko są "kiepskie"?
No to już kwestia potrzeb - ich dual cook jest ok, czujnik obecności separatora mniej się psuje niż ten w Samsungu, a same piekarniki serii bPro500 to mocne średniaki, poziom Whirlpoola.
Witam. Panie Krzysztofie poleci pan komplet (wskazana ta sama firma) płyta ceramiczna i piekarnik podblatowy,najchętniej czarne. Model ekonomiczny,bez udziwnień.Płyta do łatwego czyszczenia,bez rozszerzenia brytfanki,klasyczny wymiar,może być z rantem. Piekarnik z większą objętością,pokrętła z trwałym oznaczeniem,bez prowadnic.Sprzęty niezawodne,trwalsze pod wynajem.Rozważany electrolux, amica,bosch,siemens.Pięknie dziękuję
Amica PCN6400Z + Amica ED376191B F-TYPE lub Amica ED376191X F-TYPE - prosty dobry zestaw spełniający powyższe wymagania, choć piekarniki i tak mają prowadnice - zawsze można je zdemontować i wystawić na olx za 100 zł.
Szukam dobrej jakości ale bez ceny zaporowej płyty indukcyjnej dwupolowej. Proszę o radę .
Amica PI3510U lub odpowiednik Whirlpoola WS Q0530 NE - w obu przypadkach trzeba zapewnić dobrą wentylację od frontu.
Panie Krzysztofie może jeszcze okap z filtrem węglowy do zabudowy,nie za szeroki. Kiedyś była teka 45 cm ale nie widzę nigdzie.Okap czarny taki ukryty .Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę.
Okapów do 50 cm jest mało, ale da się znaleźć wsad meblowy w takim rozmiarze - szczegóły tutaj
Te płyty przeglądałam.Jak mam rozumieć wentylację z frontu.Planuje płytę zamontować w poprzek nie standardowo na długości.Oksp chyba będzie z filtrem węglowym Amica.Pozdrawiam
Płyty muszą mieć między blatem a frontem meblowym/piekarnikiem małą przerwę wentylacyjną. Jeśli zamontuje Pani w poprzek, to utrudni wentylację płyty.
Nie będzie piekarnika tylko szuflada.A plyta chce żeby była tak od 15 do 20 cm od brzegu.Czy może być
W takim przypadku trzeba zachować wentylację z tyłu i do bocznych szafek, dobry stolarz to ogarnie. Pod indukcją, na 20 cm w dół nie powinno być metalowych sztućców bo to feromagnetyk.
Czym się różnią piekarniki Gorenje BPS6747A06BG i BPS6747A06X ?
Oczywiście nie licząc koloru.
Tylko kolorem :D
A jeszcze pytanko, bo ogólnie właśnie chyba będę się decydował na jeden ze wspomnianych piekarników. Ale zobaczyłem jeszcze model BPSAX6747A08BG , z tego co widzę ma chyba dodaną funkcję parową "SteamAssist". Czy to jest generator par, czy gdzieś się to po prostu wylewa? Jest sens dopłacać te parę stówek do tej opcji, czy lepiej sobie odpuścić, ewentualnie, czy są jakieś inne różnice między tymi piekarnikami?
Ogólnie zależy mi na pyrolizie, a także na solidności wykonania i trwałości sprzętu, czytając Pana komentarze, wywnioskowałem, że w przedziale 2000-2700 dobrym wyborem będzie właśnie marka Gorenje. Chyba, że warto spojrzeć na jakieś inne piekarniki podobne do tych w tym samym przedziale cenowym?
Nie ma generatora, woda wylewana jest ze zbiornika do specjalnej niecki pod grzałką grilla, więc działa to podobnie do wylewania wody na dno. Gorenje robi jedne z lepszych piekarników :)
Dzień dobry, panie Krzysztofie proszę o poradę w kwestii zestawu do zabudowy Gorenje: piekarnik BPS6737E03X i mikrofala BM201AG1X . Zależy mi na dobrych funkcjach, ale też aby były to sprzęty stalowe- ciężko mi znaleźć.
Niezły piekarnik, ma co trzeba i jest dobrze wykonany, ale mikro najmniejsza pojemnościowo, Gorenje ma większe, lepsze modele, choć fakt, że droższe.
Lub zestaw Whirlpool:
piekarnik AKZ96230IX
mikrofala AMW730IX
Proszę o pomoc:)
Nieco bardziej zaawansowany zestaw: piekarnik z większą ilością elektroniki, mikro otwierana do dołu o takim samym designie jak piekarnik.
Dzień dobry,
dziękuję za pomoc ws płyty indukcyjnej. Teraz wybieram piekarnik.
Waham się pomiedzy czterema modelami -
Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB
Gorenje BO6735E05B
HISENSE BSA65226AB
Siemens HB537A030 IQ 500
Proszę o poradę, który z tych jest najlepszy, Też nie rozumiem czym ten gorenje i hisense się różnią.
Siemens ma fajne podświetlenie funkcji i temperatury na pokrętłach, a z pozostałych brałbym Hisense - z prostym modeli ma to co trzeba.
Cześć,
a ma ktoś jakieś info odnośnie piekarnika TEKA HLB 8510 P MAESTRO PIZZA ? Wydaje się najlepszy do pizzy (osiąga 340 stopni) z dostępnych, ale z kolei do innych zastosowań średni. Ew. coś innego do polecenia do 4000?
A czemu do innych zastosowań średni? Ma wszystkie typowe nastawy i funkcje, więc w domowych zastosowaniach nie widzę w nim braków.
Brakuje mu funkcji parowych, do tego z opinii wynika, że nie grzeje równomiernie. Zastanawiam się wobec tego nad Hisense BSA66334PG , osiąga 300 stopni ale ma też funkcje parowe. Co sądzisz?
Z jakich opinii? Tej jednej z ME? Zawsze może trafić się wadliwa sztuka, a to przecież piekarnik nastawiony na pizze w jak najwyższej temperaturze, więc opcje parowe są w takim sprzęcie drugorzędne. Wskazany Hisense to dobry piekarnik.
Dzień dobry,
chciałbym zapytać, czym różnią się następujące modele Electroluxa z serii SteamBoost:
EOB7S31Z
i
KOBCS31X
?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Realnie tylko designem - litera K to flagowe wykończenie najwyższej serii z tymi srebrnymi dekorami, ale poza tym to ta sama elektronika i seria.
Dziękuję za odpowiedź.
Ogólnie jestem zainteresowany tą serią (SteamBoost800), ale widzę dużą rozpiętość cenową - od 3200 do nawet 4300 zł
Czym one się różnią?
Głównie to wyświetlaczem:
EOB7 to prosty wyświetlacz piktogramowy Omega
EOB8 mają mały kolorowy wyświetlacz EXCite
EOB9 szeroki kolorowy wyświetlacz I-Tex100
Wraz z nimi idzie więcej programów, często i WiFI (przedostatnia litera W w nazwie).
Do tego lekko designem i wykończeniem - flagowy design zaczyna się od litery K, litera E to modele ogólnorynkowe, Y na Europę Środkowo-wschodnią, C dla RTV Euro AGD, L dla Media Expert.
Przyszła pora na wybór piekarnika. Zależy mi aby miał termosondę i wybrałam dwa GORENJE BSA6747A04BG oraz BOSCH HBT537FB0 . Gorenje ma jeszcze funkcje pary i więcej programów. Co Pan radzi zrezygnować z funkcji pary ? Który Pana zdaniem będzie lepszy?
Gorenje lepiej wykonane, pojemniejsze, moim zdaniem z lepszym designem, elektronicznym termostatem na wyświetlaczu, a nie mało precyzyjnym pokrętłem. W Gorenje bardziej zbliżoną serią do tego Boscha są podstawowe piekarniki Essential, a nie Advanced.