>
Kategorie: NewsySamsung

Sekret świątecznej babki, czyli jak upiec ciasto doskonałe

Specjalność polskiej kuchni od stuleci, przygotowana nawet z kilkudziesięciu żółtek, zwana tiulową czy nasączany rumem przysmak Francuzów… Tradycyjnej babki, bo o niej mowa, nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jaki jest najlepszy sposób na upieczenie tego wyjątkowego ciasta?

Babki są specjalnością polskiej kuchni od XVII wieku. W tym samym wieku z Dalekiego Wschodu do Polski trafiły także bakalie, które dziś ozdabiają świąteczne wypieki. Najbardziej znane były babki tiulowe – przygotowywane nawet z kilkudziesięciu żółtek. Polskie babki drożdżowe przeniknęły także do innych kultur, szczególnie francuskiej. Wiążę się z tym anegdota: król Stanisław Leszczyński, ówczesny władca Lotaryngii, wprowadził babki do francuskich cukierni, a także sam wynalazł wyjątkowy, doskonale znany we Francji przysmak – babkę nasączoną rumem (po francusku „baba au rum”). Co oprócz składników decydowało o smaku ciasta?

Cały sekret w przygotowaniu ciasta

Wykonanie babki, choć pozornie proste, wymagało precyzji i było wyzwaniem nawet dla doświadczonych kucharek. Musiały one bowiem zadbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu, właściwe ucieranie ciasta, jakość drożdży czy aromatyczne dodatki. Wyrastanie ciasta wymagało szczelnego przykrycia masy drożdżowej, aby ta nie opadła (było to kompromitacją dla dobrej gospodyni), dlatego często zamykano w pomieszczeniach wszystkie drzwi i okna! Ważną rolę odgrywał także piec – rozpalony do odpowiedniej temperatury, najlepiej przy użyciu sosnowego drewna. Po wyjęciu z pieca ciasto musiało spokojnie ostygnąć.

Tradycyjne wypieki plus nowoczesna technologia

Również dzisiaj przygotowanie doskonałej, tradycyjnej polskiej babki, która zachwyci domowników, wymaga dbałości o szczegóły. Choć nie mamy w domach wielkich pieców, które moglibyśmy opalać drewnem, współczesna technologia pozwala połączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnymi metodami. Piekarniki Samsung sprawdzą się doskonale przy przygotowaniu delikatnego drożdżowego ciasta, dzięki specjalnemu trybowi Gourmet Vapour Cooking. W tej technologii wykorzystywana jest podgrzana do ponad 100°C para, tworząca drobną mgiełkę, która jest szybko i równomiernie rozprowadzana przez termoobieg po wszystkich zakamarkach piekarnika, tworząc specyficzny mikroklimat w jego wnętrzu. Powstała w ten sposób cienka osłona skutecznie utrzymuje wilgoć w potrawie, której obróbka cieplna odbywa się w stabilnej temperaturze. Dzięki temu ciasta drożdżowe wyrastają wyżej i mają lepszą strukturę.

W przygotowaniu świątecznych wypieków pomóc może również technologia Dual Cook. Pozwala ona na jednoczesne pieczenie dwóch potraw, nawet w różnych temperaturach. Umożliwia to pieczenie w tym samym czasie np. sernika i babki, bez przenikania się zapachów ciast. Dzięki takim rozwiązaniom przygotowanie doskonałych ciast według przepisów sprzed wielu lat może być niezwykle proste i przyjemne.

Źródło; Samsung, Informacje prasowe

Rafał Jeleń

Najnowsze artykuły

Najlepszy robot Dreame X40 Ultra w najniższej cenie od premiery!

Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…

2 dni temu

Porządna zmywarka Whirlpool W8 w promocji. W takiej cenie warto brać!

Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…

2 dni temu

Świetna indukcja Electrolux CIV634 w dobrej promocji

Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…

2 dni temu

Dreame L20 Ultra w czerni. Ubiegłoroczny flagowiec najtaniej w historii!

Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…

3 dni temu

Mega cena na białą lodówkę LG GBV5250DSW+ 200 zł do Douglasa

Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…

3 dni temu

Świąteczne porządki z Dreame L10s Pro Gen 2 – idealny pomocnik w gorączce przedświątecznej

Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…

4 dni temu