Jakiś czas temu prezentowaliśmy Wam ekskluzywny sprzęt AGD, który oprócz ciekawego designu i rozwiniętej funkcjonalności odznacza się także wysoką ceną. Kuchnia na bogato to jednak nie tylko drogie lodówki i piekarniki, ale przede wszystkim ekstrawaganckie produkty spożywcze i wymyślne potrawy. Niektóre artykuły tego typu osiągają niebotyczne ceny i są poza zasięgiem zwykłych śmiertelników. Jeśli jesteście ciekawi, na co pieniądze wydaja krezusi, to zapraszamy do lektury.
Spis treści
Najdroższy kawior na świecie nie pochodzi z Rosji i nie jest czarny. Ikrę pozyskuje się co prawda z bieług (jesiotr europejski), ale zajęcie to stało się domeną Irańczyków. Kawior o nazwie Almas (diament) odznacza się jasnożółtą barwą i jest sprzedawany w puszkach z 24-karatowego złota. Miłośnicy tego przysmaku, którzy marzą o skosztowaniu ikry potężnych i sędziwych bieług (ryby dożywają nawet 100 lat) muszą być przygotowani na poważne wydatki. Za puszkę o wadze 100 g przyjdzie im zapłacić około 5 tys. dolarów.
Najcenniejszym na świecie grzybem jest trufla biała. Trudno podać orientacyjną cenę tego przysmaku, ponieważ wszystkie większe okazy sprzedawane są na aukcjach. Niektóre licytacje osiągają poziom kilkuset tysięcy dolarów (grzyby ważą wówczas około 1 kg), co dla zwykłych śmiertelników wydaje się suma astronomiczną. Największa znaleziona do tej pory biała trufla ważyła 2,5 kg. Niestety grzyb zepsuł się nim znalazł nabywcę.
Dwa poprzednie produkty kojarzą nam się z luksusem, a ich wysokie ceny raczej nie dziwią. Inaczej będzie w przypadku kolejnego artykułu spożywczego. Mowa o ziemniaku. A ściślej mówiąc o La Bonnotte. Odmiana ta występuje tylko w jednym miejscu na naszym globie: Île de Noirmoutier. Jest to wyspa należąca do Francji (leży niedaleko Zachodniego brzegu kraju, w czasie odpływu posiada naturalne połączenie ze stałym lądem). Na wyspie panuje morski klimat, co w połączeniu z nawożeniem upraw wodorostami oraz odpowiednim zraszaniem morską wodą ma wpływ na niespotykany (podobno) smak kartofla. Rocznie zbiera się zaledwie sto ton tej odmiany ziemniaka. Prace wykonywane są oczywiście ręcznie. Wszystkie wymienione powyżej czynniki sprawiły, iż za kilogram ziemniaka La Bonnotte trzeba zapłacić około 500 euro.
Skoro mamy już ziemniaki, to przydałby się jeszcze jakiś solidny kawałek mięsa, by poczuć polskie klimaty. Jednak w naszym zestawieniu mięso pochodzić będzie z Japonii. Na wołowinę Wagyu przez długi czas monopol mieli Japończycy. Teraz krowy te hoduje się także w Australii. Zwierzęta karmi się najlepszymi gatunkami traw. Codziennie pojone są piwem, czerwonym winem i sake. Hodowcy zapewniają też krowom masaż, a nierzadko zdarza się, że bydło podwieszane jest na specjalnych rzemieniach, by rozluźnić ich mięśnie. Określenie wołowina marmurkowa pochodzi stąd, iż mięso upstrzone jest charakterystycznymi paskami tłuszczu, co przypomina marmur. A co z ceną? Otóż w Europie za kawałek wołowiny o wadze 200 g zapłacimy ponad 100 dolarów. Zdarza się jednak, że za niektóre kawałki trzeba zapłacić nawet 1000 dolarów.
Gdzie należy się udać, by skosztować najdroższego na świecie sera? Do Serbii, a ściślej mówiąc do rezerwatu Zasavica położonego w tym bałkańskim kraju. Ser o nazwie Pule (w języku serbskim oznacza to źrebaka) wytwarza się z mleka osła (do produkcji 1 kilograma zużywa się 25 litrów mleka). Na tym składniki się kończą. Czytelnicy zainteresowani zakupem powinni przygotować na tę przyjemność około 1000 euro (za kilogram). Należy mieć także na uwadze, że produkt kupimy jedynie w serbskim rezerwacie – ma to służyć promocji regionu i kraju…
Najdroższa przyprawa świata, czyli szafran, ceniona jest przez człowieka już od kilku tysięcy lat. Produkt otrzymuje się ze słupków krokusów. Kwiaty są ręcznie zbierane, a następnie suszone. Aby uzyskać jeden kilogram luksusowej przyprawy trzeba zebrać kilkaset tysięcy kwiatów. Jest to jeden z powodów, dla których szafran osiąga tak wysokie ceny. Kilogram tego rarytasu wart jest około 6 tys. dolarów.
W zestawieniu znalazło się już sporo drogich produktów spożywczych, ale nie ma w nim jeszcze żadnego napoju. Aby to nadrobić dorzucę herbatę Da Hong Pao. Po polsku nazwa oznacza wielki czerwony płaszcz. Zdaniem specjalistów, herbata odznacza się intensywnym smakiem i aromatem, a według legendy ma ona właściwości lecznicze. Na świecie pozostało jedynie 6 krzewów (mają około 350 lat) rodzących liście, z których powstaje potem niebotycznie drogi napój. Wszystkie znajdują się na terenie jednego klasztoru w Chinach. Rocznie zbiera się zaledwie 500 g suszu Da Hong Pao, ale zdarzają się lata, gdy ze zbiorów rezygnuje się całkowicie lub pozyskuje się z krzewów zaledwie kilkadziesiąt gramów suszu. Cena jednego kilograma tej wyjątkowej herbaty znacznie przekracza 1 milion dolarów.
Najdroższą na świecie kawą jest Kopi Luwak, który w Polsce (jak i w innych regionach świata) obrósł już legendą. Nie tylko ze względu na swą cenę (około 1000 dolarów za 1 kg), ale przede wszystkim z uwagi na niecodzienny proces wytwarzania. Spory udział w procesie uzyskiwania kawy mają zwierzęta o nazwie łaskun muzang (w Indonezji nazywany luwakiem). Mimo iż są to drapieżniki, to uzupełniają swą dietę owocami kawowca. Wybierają przy tym tylko najlepsze owoce. Miąższ jest trawiony w przewodzie pokarmowym, ale nasiona są wydalane przez zwierzę. W międzyczasie ulegają one częściowemu strawieniu i fermentacji przez co tracą gorzki smak. Następnie są myte i prażone. Miłośnicy kawy twierdzą, że Kopi Luwak charakteryzuje się lekką goryczką, nutą masła śmietankowego, nugatu i miodu, a smak utrzymuje się ponoć długo po wypiciu…
Mamy już najdroższą na świecie kawę i herbatę, czas na produkt bazowy do tych napojów – wodę. Jeden z najdroższych gatunków wody pozyskiwany jest z oceanicznych głębin w pobliżu Hawajów i nosi nazwę Kona Nigari. Morska woda jest odsalana i oczyszczana, a następnie rozlewa się ją w butelki o pojemności 5 litrów lub 60-mililitrowe buteleczki. Za pierwszą trzeba zapłacić ponad dwa tysiące dolarów. Mniejsze kosztują „zaledwie” 33,5 dolara. Warto podkreślić, iż wody nie piję się wprost z butelki – najpierw należy ją rozrobić ze zwykłą wodą, ponieważ ciecz z morskich głębin jest silnie zmineralizowana.
Na koniec produkt, który można uznać za stosunkowo dostępny. Jego cena nie podnosi ciśnienia tak bardzo, jak wcześneijsze propozycje z naszego zestawienia. Czas na najdroższy orzech świata – makadamię. Niegdyś stanowił on jeden z podstawowych produktów w jadłospisie Aborygenów, dzisiaj jest rzadziej spotykany, co wpływa na jego cenę. Drzewo makadamii jest płodne stosunkowo długo (około 100 lat), ale jednocześnie można je określić jako dość wymagające w uprawie. Ciężko podać konkretną cenę orzechów makadamii, ponieważ zależy ona od konkretnego gatunku drzewa, z którego pochodzą.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…
Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…
Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…
Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…
Komentarze
Szafran? Ciekawa jestem tego aromatu ;D
Ja się nie zgodzę z nexteen, uważam że drogie produkty nie są dla snobów lecz dla koneserów, z resztą ich cena zależy od ich dostępności te produkty to unikaty, które można spotkać w niewielkich ilościach. Tez jestem zwykłą śmiertelniczką i do tego biedną studentką, i również szanuję swoje ciężko zarobione pieniądze, ale jestem również miłośniczką kawy i zapewne zdołałabym odłożyć trochę gotówki żeby napić się tej specyficznej kawy, i mówię tutaj o jednej filiżance, a nie od razu o kupnie tony produktu. Trufla też chciałabym spróbować i mam na myśli spróbowanie - żeby poznać smak, a nie od razu robić sobie grzybową... :P
Jedyną bzdura wydaje mi się to złote opakowanie kawioru?? mam wrażanie że płaci się za złoto a nie za kawior...
Zgodzę się, iż można już znaleźć makadamię w rozsądnej cenie, ale jak wspominałem w tekście, cena zależy od konkretnego gatunku. Dlatego można znaleźć orzechy za rozsądne pieniądze, ale też takie, które potrafią uderzyć po kieszeni ;)
makadamia nie jest już jakim rarytasem - masowo jest uprawiana np w Australii, dostępne są także w Polsce i dostępne na kieszeń każdego 200g za ok 20 zł
a ta reszta potraw to dla snobów niedowartościowanych poje bu sów..... żyjących z wyzysku i kradzieży innym, ktoś kto ciężko zapracował, nawet dużo to ma szacunek dla swoch pieniędzy i swojej pracy, niestety taki jest ten świat, że znajdą sę tacy co żerują na innych