Zamrażanie żywności jest bardzo popularnym sposobem przedłużania jej terminu przydatności do spożycia. Decydując się na taką praktykę w przypadku mięsa, bardzo istotna jest wiedza na temat jego późniejszej obróbki, zaczynając już od momentu wyciągnięcia z zamrażalnika i procesów rozmrażania.
Wiele osób kupuje wędliny i najróżniejsze rodzaje mięs na zapas. Pozwala to między innymi zaoszczędzić czas, ponieważ nie musimy co kilka dni chodzić do sklepu. Zamrażanie mięsa jest bardzo prostym i niewymagającym sposobem na zachowanie jego właściwości przez długi czas. Większy problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy chcemy je rozmrozić. Wbrew pozorom przydaje się tutaj trochę wiedzy.
Rozmrażanie można przeprowadzić na kilka sposobów. W przypadku wędlin, czy innego rodzaju produktów mięsnych, najbezpieczniejszym jest pozostawienie ich w lodówce na kilkanaście godzin. Czas rozmrażania oczywiście zależy od porcji – im większa, tym więcej czasu to zajmie. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie żywności w lodówce na noc poprzedzającą dzień spożywania produktu.
Kolejną opcją jest rozmrażanie w mikrofalówce. Można to jednak przeprowadzić tylko przy użyciu urządzenia z funkcją „defrost”. Pozwala to bardzo szybko przygotować produkty do dalszej obróbki. Trzeba pamiętać o zapewnieniu swobodnego przepływu ciepła poprzez zostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy produktem a wewnętrzną ścianką mikrofalówki.
Mięso można także rozmrozić przy użyciu wody. Wystarczy włożyć produkt w wodoszczelnym woreczku do zimnej cieczy. Należy unikać rozmrażania w ciepłej, ponieważ wyższa temperatura powoduje, że mięso traci smak, a w ekstremalnych przypadkach może się zepsuć. Wtedy istnieje także ryzyko zarażenia się bakteriami, np. salmonellą. W celu uniknięcia sytuacji tego typu, warto także co jakiś czas zmieniać wodę.
Bez względu na to, jaki sposób ostatecznie wybierzemy, trzeba pamiętać, żeby rozmrożonych produktów ponownie nie zamrażać. Ponadto, jeśli mięso nie było wcześniej poddawane obróbce termicznej, należy przyrządzić je w bardzo staranny sposób. Wyczucie nieprzyjemnego zapachu czy zauważenie niepokojącego koloru jest sygnałem, że produkt przestał być zdatny do spożycia.
źródło: informacja prasowa
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…
Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…
Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…
Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…