Polski producent Solgaz nie przestaje zaskakiwać. Wcześniej wykonaliśmy test płyty ceramicznej GPC 4+2 wykorzystującej gaz, a teraz testujemy piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM oferujący trzy techniki obróbki termicznej i aż 80 trybów pieczenia.
Żyjemy w czasach, kiedy popularność zyskują nowe techniki przygotowania żywności. Chodzi o to, żeby było szybciej, smaczniej i zdrowiej. Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM pozostaje w zgodzie z tymi trendami, a jednocześnie pozwala na kucharzenie nawet osobom, które cenią sobie szybkość i wygodę użycia.
Recenzja wideo
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Specyfikacja, wymiary, montaż
Parametry | |
Pojemność komory | 34 litry |
Wymiary zewnętrzne / waga | 595 x 525 x 454 mm / 33 kg |
Napięcie zasilania | 230V / 50 Hz |
Moc wejściowa/wyjściowa (kuchenka mikrofalowa) | 1550W / 900W |
Moc wyjściowa (ruszt / konwekcja) | 1200W / 1750W |
Moc wejściowa (para) | 1500W |
Moc wejściowa (maksymalna) | 3300W |
Cena piekarnika kompaktowego Solgaz SP-34-PM wynosi 3420 złotych, a wysyłka realizowana jest w ciągu 7 dni od złożenia zamówienia. Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta.
Z Solgazem pieczenie niejedno ma imię
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM dysponuje nie jedną, nie dwoma, a trzema technologiami przygotowania potrawy. Pierwsza, najłatwiejsza do odgadnięcia, to oczywiście konwencjonalny sposób obróbki termicznej przy użyciu ciepła generowanego przez piekarnik. Kolejna to wielkie zaskoczenie — piekarnik wykorzystuje mikrofale oraz umożliwia gotowanie na parze.
Jak łatwo się domyślić, stwarza to bardzo wiele możliwości. Bez problemu przygotujemy różnorodne potrawy i to niezwykle szybko. Dla przykładu, fale mikrofalowe bardzo się przydają podczas rozmrażania produktów lub podgrzewania, z kolei gotowanie na parze, jest – oprócz pieczenia – najzdrowszym sposobem przyrządzania potraw. Pozwala na zachowanie wszystkich walorów smakowych i wartości odżywczych np. w warzywach.
80 sposobów na smaczny posiłek
To właśnie przez łączenie różnych technik obróbki termicznej piekarnik Solgaz SP-34-PM pozwala na rozbudzenie kuchennej kreatywności. Umożliwia przygotowanie różnego rodzaju potraw — od mięsnych, po rybne, warzywne i wiele, wiele innych. W kuchennych podbojach pomaga rozbudowany tryb automatyczny oferujący 80 trybów działania, które dobieramy wedle tego, co chcemy przygotować. Wystarczy dobrać odpowiedni program do potrawy, podać wagę, a reszta zrobi się sama.
Wśród oferowanych przez piekarnik programów znajdują się dania mięsne (np. kurczak, pulpety, eskalopka z indyka, polędwiczki wieprzowe lub kiełbaski), dania z ryb (pstrąg, łosoś, sandacz, śledź), owoce morza, a także dania z ryżu, warzywa grzyby i inne. Programy automatyczne różnią się od siebie grupami – są dania przygotowane na parze i bez pary. Dzięki temu szybciej przyrządzimy także desery, np. ciasteczka owsiane lub babeczki.
Aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika, należy dobrze zapoznać się z instrukcją urządzenia, w której znajdziemy pełną tabelę z nazwą potrawy, przypisany jej tryb działania oraz informacje o tym, z jakich technologii korzysta piekarnik. Na przykład do przygotowania warzyw piekarnik używa gotowania na parze oraz mikrofal, udko z kurczaka przyrządzi korzystając z konwekcji oraz mikrofal, a z kolei świeżą pizzę upiecze przy użyciu samej konwekcji.
Jeden panel by wszystkim sterować
Wydawać by się mogło, że duża ilość funkcji, jakie oferuje piekarnik Solgaz SP-34-PM może przytłoczyć, ale urządzenie jest naprawdę łatwe w obsłudze. Na froncie, ponad drzwiczkami znajduje się duży panel sterowania z ekranem oraz guzikami działającymi na dotyk. Sześć przycisków umieszczonych po lewej stronie umożliwia dobór odpowiedniego trybu grzania (z użyciem i bez użycia pary wodnej), ustawienia automatycznego wyłączenia piekarnika (jest wbudowany timer) oraz zmianę temperatury grzania.
Do nawigacji po menu wykorzystujemy przycisk ze strzałką, natomiast wszystkie operacje wyświetlane są na ekranie. W chwili, w której zapoznamy się z poszczególnymi symbolami, obsługa piekarnika stanie się dziennie prosta. Wśród funkcji mamy tryby bez użycia pary (kuchenka mikrofalowa, konwekcja, grill + konwekcja, kuchenka mikrofalowa + konwekcja itd.), tryby z użyciem pary (także z konwekcją i kuchenką mikrofalową) oraz wspomniane już funkcje automatyczne.
Tutaj także znajduje się specjalny guzik wysuwający zbiornik z wodą dostarczaną do funkcji gotowania na parze. Dostęp do zbiornika jest bardzo łatwy — wysuwamy go z frontowego panelu (nie musimy go wyciągać w całości) i wlewamy wodę. Otwór zatkany gumową blokadą znajduje się bardzo blisko przedniej części zbiornika, więc szybko i łatwo uzupełnimy zapas płynu. Tu jeszcze ciekawostka — piekarnik wyświetla na ekranie miernik pokazujący stan napełnienia zbiornika, więc można na bieżąco kontrolować poziom wody.
Po dostosowaniu wszystkich parametrów wystarczy wcisnąć guzik umieszczony na prawo od ekranu, a piekarnik rozpocznie działanie. W każdej chwili jednym kliknięciem możemy przerwać grzanie — służy do tego odpowiedni guzik opatrzony symbolem pauzy. Pełni on także funkcję blokowania piekarnika chroniącą przed ciekawskimi, młodymi amatorami kucharzenia. 😉 Dla ich bezpieczeństwa producent zadbał także o to, żeby drzwi piekarnika stale były chłodne.
Co w zestawie?
W zestawie, oprócz piekarnika, znajduje się metalowy ruszt do grillowania, taca szklana, na której możemy umieścić naczynie z potrawą oraz zbiornik na wodę do gotowania na parze. Pojemność komory do pieczenia to 34 L, natomiast wymiary zewnętrzne wynoszą 595 x 525 x 454 mm. Piekarnik może zostać obudowany, bez problemu zamontujemy go także w systemie mebli robionych na wymiar. Co bardzo ważne, piekarnik jest zasilany ze standardowego gniazdka prądowego.
Pod względem stylistycznym piekarnik Solgaz SP-34-PM prezentuje się równie elegancko, co płyta gazowa Solgaz GPC 4+2. Front posiada bardzo prostą stylistykę. Czarne szkło pokrywające panel dotykowy oraz drzwi urozmaica rączka ze stali nierdzewnej. Wnętrze urządzenia posiada stosowne opisy ostrzegające przed ciepłem, natomiast wbudowana lampa zapewnia pełny podgląd tego, co się dzieje podczas pieczenia. Oczywiście drzwiczki posiadają specjalną warstwę chroniącą przed mikrofalami, a ich otwarcie wstrzymuje pracę urządzenia. Podobnie, jak w płycie gazowej, tak i tu producent stawia bezpieczeństwo użytkownika ponad wszystko .
Pracy piekarnika towarzyszy dźwięk chłodzenia oraz odgłos działającej mikrofali, aczkolwiek nie jest on głośniejszy od tego, do czego przyzwyczaił mnie prywatny piekarnik w domu. Warto też wspomnieć o tym, że chłodzenie pozostaje aktywne jeszcze przez jakiś czas po wyłączeniu urządzenia. Nie ma więc większych obaw o zniszczenie mebli dookoła piekarnika, aczkolwiek producent zaleca obudowanie materiałem wytrzymującym ciepło nie niższe niż 90 st. C, czyli podobnie jak standard u wszystkich producentów.
Kucharzenie w praktyce
Postanowiłem zweryfikować swoje zdolności kulinarne i przyznam, że piekarnik naprawdę dobrze się sprawdził. Bez problemu udało mi się nastawić tryb działania, który mi odpowiadał, aczkolwiek przydałaby się ściąga z legendą symboli odpowiadających każdemu z trybów działania. Wprawdzie po pewnym czasie nauczymy się wszystkich oznaczeń, ale pomogłoby to na samym początku w oswojeniu się z piekarnikiem. Zauważyłem też, że ekran dotykowy szybko się palcuje — zwłaszcza, kiedy operuje się niezbyt czystymi rękoma. Dobrze, że łatwo się go czyści — zdecydowanie łatwiej niż pokrętła w innych piekarnikach.
Szczególnie doceniłem obecność mikrofali. Kupno piekarnika kompaktowego wyklucza konieczność dokupienia mikrofalówki.
Temperatura maksymalna pieczenia konwekcyjnego to 230 stopni Celsjusza, co nie każdemu może odpowiadać, ale trzeba pamiętać o tym, że urządzenie korzysta z łączenia technologii obróbki grzania. Mamy jeszcze grzałki opiekające i grillujące, a łącząc konwekcję z mikrofalą, której moc maksymalna wynosi 900 W osiągniemy temperatury pieczenia w zupełności wystarczające do wszelkich kuchennych eksperymentów.
Podsumowanie, opinia, ocena
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM zaskakuje mnogością dostępnych opcji, którymi może spokojnie zastąpić trzy urządzenia — piekarnik, mikrofalówkę oraz garnek do gotowania na parze. Tryby automatyczne pozwalają w pełni wykorzystać możliwości sprzętu, a jednocześnie piec i gotować w sposób szybki, łatwy i zdrowy. Sam sprzęt spisuje się bardzo dobrze, jest przy tym wygodny w użyciu i łatwy do utrzymania w czystości. Nie ma też problemów z izolowaniem ciepła, posiada funkcję rozmrażania, blokadę przed niepożądanym użyciem oraz stale zachowuje zimne drzwi podczas pieczenia.
I choć na początku trudno się zaprzyjaźnić ze wszystkimi dostępnymi opcjami, to w perspektywie widzę tylko jedno: wielkie zadowolenie. I smacznie oraz szybko przygotowany posiłek, rzecz jasna. 😉
ZALETY
- Duży panel z guzikami na dotyk;
- Trzy techniki obróbki termicznej;
- Duża moc mikrofali (900W);
- Wbudowany timer;
- Sygnalizacja dźwiękowa, zimne drzwi podczas pieczenia;
- Termoobieg, funkcja grilla, rozmrażanie
WADY
- Wymaga czasu, żeby poznać wszystkie opcje.
Ceny SOLGAZ SP-34-PM
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Dodaj komentarz