Polski producent Solgaz nie przestaje zaskakiwać. Wcześniej wykonaliśmy test płyty ceramicznej GPC 4+2 wykorzystującej gaz, a teraz testujemy piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM oferujący trzy techniki obróbki termicznej i aż 80 trybów pieczenia.
Żyjemy w czasach, kiedy popularność zyskują nowe techniki przygotowania żywności. Chodzi o to, żeby było szybciej, smaczniej i zdrowiej. Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM pozostaje w zgodzie z tymi trendami, a jednocześnie pozwala na kucharzenie nawet osobom, które cenią sobie szybkość i wygodę użycia.
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Parametry | |
Pojemność komory | 34 litry |
Wymiary zewnętrzne / waga | 595 x 525 x 454 mm / 33 kg |
Napięcie zasilania | 230V / 50 Hz |
Moc wejściowa/wyjściowa (kuchenka mikrofalowa) | 1550W / 900W |
Moc wyjściowa (ruszt / konwekcja) | 1200W / 1750W |
Moc wejściowa (para) | 1500W |
Moc wejściowa (maksymalna) | 3300W |
Cena piekarnika kompaktowego Solgaz SP-34-PM wynosi 3420 złotych, a wysyłka realizowana jest w ciągu 7 dni od złożenia zamówienia. Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta.
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM dysponuje nie jedną, nie dwoma, a trzema technologiami przygotowania potrawy. Pierwsza, najłatwiejsza do odgadnięcia, to oczywiście konwencjonalny sposób obróbki termicznej przy użyciu ciepła generowanego przez piekarnik. Kolejna to wielkie zaskoczenie — piekarnik wykorzystuje mikrofale oraz umożliwia gotowanie na parze.
Jak łatwo się domyślić, stwarza to bardzo wiele możliwości. Bez problemu przygotujemy różnorodne potrawy i to niezwykle szybko. Dla przykładu, fale mikrofalowe bardzo się przydają podczas rozmrażania produktów lub podgrzewania, z kolei gotowanie na parze, jest – oprócz pieczenia – najzdrowszym sposobem przyrządzania potraw. Pozwala na zachowanie wszystkich walorów smakowych i wartości odżywczych np. w warzywach.
To właśnie przez łączenie różnych technik obróbki termicznej piekarnik Solgaz SP-34-PM pozwala na rozbudzenie kuchennej kreatywności. Umożliwia przygotowanie różnego rodzaju potraw — od mięsnych, po rybne, warzywne i wiele, wiele innych. W kuchennych podbojach pomaga rozbudowany tryb automatyczny oferujący 80 trybów działania, które dobieramy wedle tego, co chcemy przygotować. Wystarczy dobrać odpowiedni program do potrawy, podać wagę, a reszta zrobi się sama.
Wśród oferowanych przez piekarnik programów znajdują się dania mięsne (np. kurczak, pulpety, eskalopka z indyka, polędwiczki wieprzowe lub kiełbaski), dania z ryb (pstrąg, łosoś, sandacz, śledź), owoce morza, a także dania z ryżu, warzywa grzyby i inne. Programy automatyczne różnią się od siebie grupami – są dania przygotowane na parze i bez pary. Dzięki temu szybciej przyrządzimy także desery, np. ciasteczka owsiane lub babeczki.
Aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika, należy dobrze zapoznać się z instrukcją urządzenia, w której znajdziemy pełną tabelę z nazwą potrawy, przypisany jej tryb działania oraz informacje o tym, z jakich technologii korzysta piekarnik. Na przykład do przygotowania warzyw piekarnik używa gotowania na parze oraz mikrofal, udko z kurczaka przyrządzi korzystając z konwekcji oraz mikrofal, a z kolei świeżą pizzę upiecze przy użyciu samej konwekcji.
Wydawać by się mogło, że duża ilość funkcji, jakie oferuje piekarnik Solgaz SP-34-PM może przytłoczyć, ale urządzenie jest naprawdę łatwe w obsłudze. Na froncie, ponad drzwiczkami znajduje się duży panel sterowania z ekranem oraz guzikami działającymi na dotyk. Sześć przycisków umieszczonych po lewej stronie umożliwia dobór odpowiedniego trybu grzania (z użyciem i bez użycia pary wodnej), ustawienia automatycznego wyłączenia piekarnika (jest wbudowany timer) oraz zmianę temperatury grzania.
Do nawigacji po menu wykorzystujemy przycisk ze strzałką, natomiast wszystkie operacje wyświetlane są na ekranie. W chwili, w której zapoznamy się z poszczególnymi symbolami, obsługa piekarnika stanie się dziennie prosta. Wśród funkcji mamy tryby bez użycia pary (kuchenka mikrofalowa, konwekcja, grill + konwekcja, kuchenka mikrofalowa + konwekcja itd.), tryby z użyciem pary (także z konwekcją i kuchenką mikrofalową) oraz wspomniane już funkcje automatyczne.
Tutaj także znajduje się specjalny guzik wysuwający zbiornik z wodą dostarczaną do funkcji gotowania na parze. Dostęp do zbiornika jest bardzo łatwy — wysuwamy go z frontowego panelu (nie musimy go wyciągać w całości) i wlewamy wodę. Otwór zatkany gumową blokadą znajduje się bardzo blisko przedniej części zbiornika, więc szybko i łatwo uzupełnimy zapas płynu. Tu jeszcze ciekawostka — piekarnik wyświetla na ekranie miernik pokazujący stan napełnienia zbiornika, więc można na bieżąco kontrolować poziom wody.
Po dostosowaniu wszystkich parametrów wystarczy wcisnąć guzik umieszczony na prawo od ekranu, a piekarnik rozpocznie działanie. W każdej chwili jednym kliknięciem możemy przerwać grzanie — służy do tego odpowiedni guzik opatrzony symbolem pauzy. Pełni on także funkcję blokowania piekarnika chroniącą przed ciekawskimi, młodymi amatorami kucharzenia. 😉 Dla ich bezpieczeństwa producent zadbał także o to, żeby drzwi piekarnika stale były chłodne.
W zestawie, oprócz piekarnika, znajduje się metalowy ruszt do grillowania, taca szklana, na której możemy umieścić naczynie z potrawą oraz zbiornik na wodę do gotowania na parze. Pojemność komory do pieczenia to 34 L, natomiast wymiary zewnętrzne wynoszą 595 x 525 x 454 mm. Piekarnik może zostać obudowany, bez problemu zamontujemy go także w systemie mebli robionych na wymiar. Co bardzo ważne, piekarnik jest zasilany ze standardowego gniazdka prądowego.
Pod względem stylistycznym piekarnik Solgaz SP-34-PM prezentuje się równie elegancko, co płyta gazowa Solgaz GPC 4+2. Front posiada bardzo prostą stylistykę. Czarne szkło pokrywające panel dotykowy oraz drzwi urozmaica rączka ze stali nierdzewnej. Wnętrze urządzenia posiada stosowne opisy ostrzegające przed ciepłem, natomiast wbudowana lampa zapewnia pełny podgląd tego, co się dzieje podczas pieczenia. Oczywiście drzwiczki posiadają specjalną warstwę chroniącą przed mikrofalami, a ich otwarcie wstrzymuje pracę urządzenia. Podobnie, jak w płycie gazowej, tak i tu producent stawia bezpieczeństwo użytkownika ponad wszystko .
Pracy piekarnika towarzyszy dźwięk chłodzenia oraz odgłos działającej mikrofali, aczkolwiek nie jest on głośniejszy od tego, do czego przyzwyczaił mnie prywatny piekarnik w domu. Warto też wspomnieć o tym, że chłodzenie pozostaje aktywne jeszcze przez jakiś czas po wyłączeniu urządzenia. Nie ma więc większych obaw o zniszczenie mebli dookoła piekarnika, aczkolwiek producent zaleca obudowanie materiałem wytrzymującym ciepło nie niższe niż 90 st. C, czyli podobnie jak standard u wszystkich producentów.
Postanowiłem zweryfikować swoje zdolności kulinarne i przyznam, że piekarnik naprawdę dobrze się sprawdził. Bez problemu udało mi się nastawić tryb działania, który mi odpowiadał, aczkolwiek przydałaby się ściąga z legendą symboli odpowiadających każdemu z trybów działania. Wprawdzie po pewnym czasie nauczymy się wszystkich oznaczeń, ale pomogłoby to na samym początku w oswojeniu się z piekarnikiem. Zauważyłem też, że ekran dotykowy szybko się palcuje — zwłaszcza, kiedy operuje się niezbyt czystymi rękoma. Dobrze, że łatwo się go czyści — zdecydowanie łatwiej niż pokrętła w innych piekarnikach.
Szczególnie doceniłem obecność mikrofali. Kupno piekarnika kompaktowego wyklucza konieczność dokupienia mikrofalówki.
Temperatura maksymalna pieczenia konwekcyjnego to 230 stopni Celsjusza, co nie każdemu może odpowiadać, ale trzeba pamiętać o tym, że urządzenie korzysta z łączenia technologii obróbki grzania. Mamy jeszcze grzałki opiekające i grillujące, a łącząc konwekcję z mikrofalą, której moc maksymalna wynosi 900 W osiągniemy temperatury pieczenia w zupełności wystarczające do wszelkich kuchennych eksperymentów.
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM zaskakuje mnogością dostępnych opcji, którymi może spokojnie zastąpić trzy urządzenia — piekarnik, mikrofalówkę oraz garnek do gotowania na parze. Tryby automatyczne pozwalają w pełni wykorzystać możliwości sprzętu, a jednocześnie piec i gotować w sposób szybki, łatwy i zdrowy. Sam sprzęt spisuje się bardzo dobrze, jest przy tym wygodny w użyciu i łatwy do utrzymania w czystości. Nie ma też problemów z izolowaniem ciepła, posiada funkcję rozmrażania, blokadę przed niepożądanym użyciem oraz stale zachowuje zimne drzwi podczas pieczenia.
I choć na początku trudno się zaprzyjaźnić ze wszystkimi dostępnymi opcjami, to w perspektywie widzę tylko jedno: wielkie zadowolenie. I smacznie oraz szybko przygotowany posiłek, rzecz jasna. 😉
ZALETY
WADY
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Lidl wrzucił kolejną pulę grubych przecen na narzędzia marki Parkside. Promki są naprawdę dobre, dostawy…
W Oficjalnym sklepie Allegro szykuje się mega okazja na odkurzacz Dyson V12 Detect Slim Absolute.…
Polski Amazon ma kozacką ofertę na ekspres Philips EP2330/10 z systemem spieniania LatteGo. W takiej…
Do końca listopada masz okazję kupić prosty, lecz genialnie wykonany model pralki firmy Asko –…
W Media Expert mają świetną ofertę na flagowego robota marki Roborock, a dodatkowo zgarniasz odkurzacz…
Sprawdzamy i porównujemy dwa najnowsze odkurzacze pionowe - Dreame Z30 i Dreame Z20. Czym się…
Komentarze
Drzwiczki nie mają żadnych spowalniaczy i trzaskają jak głupie przy zamykaniu, bardzo kiepskie światełko podczas grzania. W ogóle funkcja podświetlania niedopracowana. Ok. Można przywyknąć.
Ale krótko po okresie gwarancji z drzwiczek zaczęła schodzić emalia i pojawiły się place rdzy. Firma poleciła mi zakup drzwiczek za 1.200zł. Masakra, biorąc pod uwagę cenę produktu!!!
Funkcje fajne, ale wykonanie totalnie niedopracowane i brak pomocy ze strony firmy! Załuję, że nie można przesłać zdjęcia.
To urządzenie w wielu wersjach występuje pod masą marek jak Amica, Haier itp - każdy może sobie je kupić w Chinach i mieć pod swoją marką w dowolnej wersji :)
uprzejma prośba o polecenie jakiegoś piekarnika z funkcją mikrofali do zabudowy, do ca 3,5 TPLN, który faktycznie nie ma większych problemów z pieczeniem chleba czy też mokrych ciast, będzie użytkowany głównie jako mikrofala, rzadziej wypieki, czasem jedynak te w/w, czyli problematyczne dla tych urządzeń.
Najlepsze są droższe modele Boscha/Siemensa.
Połączenie 3 urządzeń w jednym to fajne rozwiązanie, które sprawdzi się w najmniejszych kuchniach. U nas miejsca za dużo nie ma, wiec takie urządzenie wylądowało w "kominku" który zrobiliśmy we wnęce. Małe urządzenie udało się optymalnie umieścić na fajnej wysokości - nie trzeba się schylać by zobaczyć co się dzieje w środku. Polecam taki montaż. Samo gotowanie jest całkiem fajne. Co prawda, jak tu już zostało wspomniane, przy parowarze trochę wody zostaje po gotowaniu na dnie. Trochę szkoda że tak się dzieje ale łatwo można to po wszystkim wytrzeć. Mała wada z którą da się żyć :)
U mnie elegancko się sprawdza w małej kuchni. Jest to idealne rozwiązanie. Zajmuje mało miejsca, bo to przecież tylko jedno urządzenie, a funkcjonalnie trzy. Mam wiec wszystko, a nawet więcej niż chciałam w swojej małej kuchni. Dla mnie to rewelacja.
Uważam, że ten piekarnik to dobry wybór odnośne zdrowego gotowania. Daje nam spore możliwości nawet gdy nie mamy sporego doświadczenia w gotowaniu. Sprawdza si e perfekcyjnie.
Nietypowy piekarnik. Mały, zwarty ale mający bardzo dużo funkcji. I to z tych przydatnych. Może nie jest to typ do dużych kuchni, bo tam jest miejsce na poszczególne urządzenia, ale w średniej kuchni, a tym bardziej w małej, to idealne rozwiązanie. Brak dodatkowych urządzeń to spora wygoda i oszczędność miejsca. Sama funkcjonalność jest całkiem wysoka. Kupując ten piekarnik nie myślałem o gotowaniu na parze, a teraz jestem wielkim fanem tego rozwiązania.
Dziękuję za recenzję, która mnie przekonała, ze właśnie takiego piekarnika szukałam. Cieszy mnie, ze jest to produkt polskiego producenta!
A mi to rozwiązanie bardzo się sprawdza. Jest małe ale funkcjonale. Nietypowe. Ale wszystko zalezy od wielkości kuchni. u mnie mam przynajmniej w jednym urządzeniu 3 urzadzenia. Co prawda nie myślałam o urządzeniu do gotowania na parze, ale jest. I się to sprawdza.
Znakomity pomocnik w domu, który na dodatek idealnie pasuje w nowoczesnym wnętrzu.
Idealne rozwiązanie do malej kuchni, które łączy w sobie funkcjonalność trzech urządzeń. Potrawy przygotowane w tym piekarniku są bardzo smaczne i co najważniejsze większość z nich przygotowuję teraz na parze, a więc zdrowo co bardzo cieszy.