>
Kategorie: GrillePoradniki

Jak grillować, żeby nie żałować?

Grillować każdy lubi. Ale nie każdy wie, jak przygotować się do sezonu, jakiego grilla kupić, jak go skutecznie czyścić i jak przygotować mięso, żeby go nie wysuszyć, a jednocześnie dobrze wysmażyć. I tu do akcji wchodzi agdManiaK.

Sezon na grilla uznać można za otwarty. Jak co roku, doradzamy w jaki sprzęt najlepiej zainwestować, żeby nie żałować zakupu po miesiącu. Podpowiemy również, jak skutecznie wyczyścić grilla już po imprezie – bo nic tak nie odpycha, jak przypalony tłuszcz czy zwęglone resztki na ruszcie. Na koniec zdradzimy również maniaKalny przepis na idealnie przygotowany stek z grilla – dobrze zrobiony, ale nie wysuszony, a przy tym dobry i zdrowy. Zapraszamy do lektury. 🙂

Jaki grill kupić?

Najważniejsza zasada brzmi: pomyśl nim kupisz! Nie jest sztuką kupić tani grill. Sztuką jest kupić sprzęt dobry i rozsądnie wyceniony. Dlatego właśnie od dawna testujemy grille, szukając najciekawszych i najfajniejszych modeli.

Radziliśmy już na agdManiaKu, jaki grill węglowy kupić – to zdecydowanie najlepszy punkt startu w polskiej Sieci do tego, aby znaleźć idealny produkt dla Ciebie. Dlaczego? Bo myśląc o dobrym grillu podświadomie myślisz właśnie o grillu węglowym – to właśnie taki model gwarantuje wyrazisty smak, chrupiącą skórkę i niepodrabialny aromat gotowego jedzenia. Jeśli oczywiście potrafisz zapanować nad „węglówką” – bo wymaga to pewnego doświadczenia w rozpalaniu grilla i utrzymania właściwej temperatury. A przede wszystkim, wybrania właściwego opału, o czym przeczytasz kilka akapitów niżej. 🙂

Na rynku są także grille gazowe, wymagające butli gazowej lub stałego podłączenia do gazu ziemnego. Używa się ich łatwiej niż węglowych (wystarczy tylko zapalić palnik, a już po chwili grill będzie gotowy do pieczenia, nie trzeba też pilnować ognia i uważać na dym), ale musisz pamiętać o tym, że są to jednocześnie urządzenia cięższe, wymagające większych środków na utrzymanie. I co nie mniej ważne, smak potraw jest inny. Więcej o „gazówkach” przeczytasz w naszym poradniku o tym, jaki grill warto kupić.

fot. okinawakasawa, Fotolia.com

Dla fanów grillowania w zamkniętych pomieszczeniach przygotowano grille elektryczne. To sprzęt specyficzny – wykorzystasz go raczej tylko w domu (o gniazdko z prądem w plenerze będzie trudno), a i smak potraw będzie pozbawiony „klimatu” grillowania. Niemniej, ta kategoria sprzętu ma też bardzo duże zalety: to modele lekkie, łatwe w czyszczeniu i pozwalające na grillowanie także w środku śnieżnej zamieci. 😉 Jeśli uważasz, że to idealny sprzęt dla Ciebie, zerknij koniecznie na nasze zestawienie najlepszych grilli elektrycznych.

Czym palić w grillu?

Do palenia wybieraj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych – jest zdrowsze niż materiał z drzew iglastych, których żywica w trakcie spalania wydziela szkodliwe substancje. Chorobotwórcze są też chemiczne podpałki, benzyna, nafta i ropa. Zastąp je naturalnymi odpowiednikami i używaj podpałki tylko wtedy, gdy na ruszcie nie ma potraw. Gdy dosypujesz węgiel, zdejmij ruszt, a przed każdym grillowaniem – zadbaj o jego czystość.

Przepis na idealny stek z grilla

fot. Mara Zemgaliete, Fotolia.com

Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości? Która część polędwicy najlepiej nadaje się do steków? Jak nie wysuszyć mięsa i uzyskać pożądany stopień jego wysmażenia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku „7 kroków na przyrządzenie idealnego steka„. Polecamy. 🙂

Jak skutecznie wyczyścić grill?

Właściwa konserwacja grilla to podstawa! Dlatego przygotowaliśmy cały poradnik o tym, jak skutecznie wyczyścić grill – zdecydowanie musisz do niego zajrzeć. Teraz podpowiemy tylko, że przed rozpaleniem grilla warto posmarować ruszt olejem, dzięki czemu jedzenie nie będzie przywierać. Możesz także skorzystać z aluminiowych tacek lub perforowanej folii do pieczenia – mniej tłuszczu na ruszcie to mniej czasu poświęconego na szorowanie. Ważna uwaga: grilla należy czyścić po każdym grillowaniu (tak, wiemy, nie chce się – ale trzeba, tak naprawdę będzie łatwiej).

Pro-tip (jeden z kilku, któe zdradzamy w naszym poradniku): obierz cebulę, przekrój ją na pół, a następnie pocieraj nią o kratki gorącego grilla. Zawarte w warzywie substancje nie tylko dokładnie wyczyszczą ruszt, ale i dodadzą oryginalnego smaku potrawom, które później na grillu będą przygotowywane.

fot. Photographee.eu, Fotolia.com

maniaKalny redaKtor

Najnowsze artykuły

Roborock Q8 Max za 959 zł tylko dziś o 19:00 dla posiadaczy pakietu Allegro Smart!

Oficjalny sklep Allegro wrzuci dziś o 19:00 sporą ilość robota Roborock Q8 Max w genialnej…

4 godziny temu

Weekendowe rabaty do -50% w sklepie internetowym Lidla (m.in. Philips i Parkside)

Przez cały długi weekend, czyli od 8 do 11 listopada jest okazja kupić taniej sporo…

5 godzin temu

Thermomix Rudolf, czyli śnieżna wersja TM6 już dostępna z prezentami i ratami 0%

Do sprzedaży trafiła limitowana edycja słynnego termorobota Thermomix TM6. W Niemczech nazwano ją Special Edition…

1 dzień temu

Philips daje zapasową baterię w prezencie do odkurzaczy Aqua

Od 4 listopada do końca grudnia trwa akcja, dzięki której dostaniesz zapasowy akumulator do odkurzacza…

1 dzień temu

Promocja widmo: LG oferuje 5 lat gwarancji na sprzęt, którego… nie kupisz w Polsce

LG ma sporo udanych promocji za pasem, ale ta im zdecydowanie nie wyszła. Kupując LG…

1 dzień temu

Do 1800 zł zwrotu za zakup AGD marki Bosch! Powrót świetnej promocji

Bosch wraca z super akcją na piekarniki i indukcje. Kupując sam piekarnik możesz liczyć na…

2 dni temu