Grillować każdy lubi. Ale nie każdy wie, jak przygotować się do sezonu, jakiego grilla kupić, jak go skutecznie czyścić i jak przygotować mięso, żeby go nie wysuszyć, a jednocześnie dobrze wysmażyć. I tu do akcji wchodzi agdManiaK.
Sezon na grilla uznać można za otwarty. Jak co roku, doradzamy w jaki sprzęt najlepiej zainwestować, żeby nie żałować zakupu po miesiącu. Podpowiemy również, jak skutecznie wyczyścić grilla już po imprezie – bo nic tak nie odpycha, jak przypalony tłuszcz czy zwęglone resztki na ruszcie. Na koniec zdradzimy również maniaKalny przepis na idealnie przygotowany stek z grilla – dobrze zrobiony, ale nie wysuszony, a przy tym dobry i zdrowy. Zapraszamy do lektury. 🙂
Spis treści
Jaki grill kupić?
Najważniejsza zasada brzmi: pomyśl nim kupisz! Nie jest sztuką kupić tani grill. Sztuką jest kupić sprzęt dobry i rozsądnie wyceniony. Dlatego właśnie od dawna testujemy grille, szukając najciekawszych i najfajniejszych modeli.
Radziliśmy już na agdManiaKu, jaki grill węglowy kupić – to zdecydowanie najlepszy punkt startu w polskiej Sieci do tego, aby znaleźć idealny produkt dla Ciebie. Dlaczego? Bo myśląc o dobrym grillu podświadomie myślisz właśnie o grillu węglowym – to właśnie taki model gwarantuje wyrazisty smak, chrupiącą skórkę i niepodrabialny aromat gotowego jedzenia. Jeśli oczywiście potrafisz zapanować nad „węglówką” – bo wymaga to pewnego doświadczenia w rozpalaniu grilla i utrzymania właściwej temperatury. A przede wszystkim, wybrania właściwego opału, o czym przeczytasz kilka akapitów niżej. 🙂
Na rynku są także grille gazowe, wymagające butli gazowej lub stałego podłączenia do gazu ziemnego. Używa się ich łatwiej niż węglowych (wystarczy tylko zapalić palnik, a już po chwili grill będzie gotowy do pieczenia, nie trzeba też pilnować ognia i uważać na dym), ale musisz pamiętać o tym, że są to jednocześnie urządzenia cięższe, wymagające większych środków na utrzymanie. I co nie mniej ważne, smak potraw jest inny. Więcej o „gazówkach” przeczytasz w naszym poradniku o tym, jaki grill warto kupić.
Dla fanów grillowania w zamkniętych pomieszczeniach przygotowano grille elektryczne. To sprzęt specyficzny – wykorzystasz go raczej tylko w domu (o gniazdko z prądem w plenerze będzie trudno), a i smak potraw będzie pozbawiony „klimatu” grillowania. Niemniej, ta kategoria sprzętu ma też bardzo duże zalety: to modele lekkie, łatwe w czyszczeniu i pozwalające na grillowanie także w środku śnieżnej zamieci. 😉 Jeśli uważasz, że to idealny sprzęt dla Ciebie, zerknij koniecznie na nasze zestawienie najlepszych grilli elektrycznych.
Czym palić w grillu?
Do palenia wybieraj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych – jest zdrowsze niż materiał z drzew iglastych, których żywica w trakcie spalania wydziela szkodliwe substancje. Chorobotwórcze są też chemiczne podpałki, benzyna, nafta i ropa. Zastąp je naturalnymi odpowiednikami i używaj podpałki tylko wtedy, gdy na ruszcie nie ma potraw. Gdy dosypujesz węgiel, zdejmij ruszt, a przed każdym grillowaniem – zadbaj o jego czystość.
Przepis na idealny stek z grilla
Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości? Która część polędwicy najlepiej nadaje się do steków? Jak nie wysuszyć mięsa i uzyskać pożądany stopień jego wysmażenia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku „7 kroków na przyrządzenie idealnego steka„. Polecamy. 🙂
Jak skutecznie wyczyścić grill?
Właściwa konserwacja grilla to podstawa! Dlatego przygotowaliśmy cały poradnik o tym, jak skutecznie wyczyścić grill – zdecydowanie musisz do niego zajrzeć. Teraz podpowiemy tylko, że przed rozpaleniem grilla warto posmarować ruszt olejem, dzięki czemu jedzenie nie będzie przywierać. Możesz także skorzystać z aluminiowych tacek lub perforowanej folii do pieczenia – mniej tłuszczu na ruszcie to mniej czasu poświęconego na szorowanie. Ważna uwaga: grilla należy czyścić po każdym grillowaniu (tak, wiemy, nie chce się – ale trzeba, tak naprawdę będzie łatwiej).
Pro-tip (jeden z kilku, któe zdradzamy w naszym poradniku): obierz cebulę, przekrój ją na pół, a następnie pocieraj nią o kratki gorącego grilla. Zawarte w warzywie substancje nie tylko dokładnie wyczyszczą ruszt, ale i dodadzą oryginalnego smaku potrawom, które później na grillu będą przygotowywane.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.