Płyta grzewcza Solgaz GPC 4+2 to połączenie oszczędności standardowej płyty gazowej z estetyką wprowadzoną przez ceramiczne płyty elektryczne. Jak sprawdza się w praktyce?
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Parametry | |
Moc cieplna | ~5,2 kW / 7 kW |
Przyłącze gazowe | R1/2 (standardowe) |
Napięcie pracy kuchni | 12V |
Napięcie zasilacza | 230V / 50 Hz |
Stopień ochrony obudowy | IP-40 |
Cena płyty to 2840 zł, a czas realizacji wynosi do 14 dni. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie producenta.
Przy wyborze nowej płyty grzewczej trzeba podjąć decyzję — albo kupić płytę ceramiczną, która ładnie wygląda i jest prosta w czyszczeniu lub postawić na płytę gazową: tańszą w użytku, ale bardziej problematyczną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje rozwiązanie pośrednie, łączące estetykę jednego z oszczędnością drugiego. Solgaz GPC 4+2 to płyta gazowa o sposobie działania i wyglądzie zupełnie nieprzypominającym inne rozwiązania oparte o wykorzystanie gazu.
W przypadku płyty marki Solgaz palniki spalające gaz ukryte są pod powierzchnią gładkiej i wytrzymałej płyty ceramicznej. Dzięki temu estetyka produktu jest wręcz wzorowa — płyta wygląda genialnie i jestem przekonany o tym, że idealnie skomponuje się z każdym wnętrzem kuchennym. Bo prawdę powiedziawszy trudno na pierwszy rzut oka odróżnić tę płytę od standardowej kuchni indukcyjnej lub elektrycznej.
Na powierzchni płyty Solgazu naniesiono delikatne kontury zaznaczające obszary aktywnego grzania. Urządzenie w procesie spalania wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę dochodzącą do 800 stopni Celsjusza. To prowadzi do eliminacji szkodliwych oparów. Ma to jeszcze jedną zaletę, którą w szczególności docenią osoby ceniące sobie porządek. Przy spalaniu gazu w tak wysokiej temperaturze spaliny nie zostawiają tłustych osadów na naczyniach i meblach.
Solgaz jest przystosowany do spalania wielu różnych rodzajów gazu ziemnego dystrybuowanego na terenie Polski — G20/GZ-50 (najpopularniejszy gaz), G27/GZ-41,5 oraz GZ-35. Sprzęt od razu jest przystosowywany pod konkretny, jaki używamy, a przyłączenie płyty, zgodnie z wymogami prawnymi, odbywa się za pośrednictwem uprawnionej do tego osoby. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby gaz płynął z butli — dlatego Solgaz GPC 4+2 może być również świetnym uzupełnieniem wyposażenia kuchni domków letniskowych.
Płyta bardzo dobrze izoluje ciepło i nie nagrzewa blatu dookoła niej. Warto jednak wspomnieć o tym, że wzdłuż całej szerokości urządzenia ciągnie się krata wentylacyjna przez którą wypływa ciepłe powietrze spod płyty, więc jeżeli przymocujemy ją zbyt blisko ściany, ta ostatnia będzie narażona na nagrzewanie się.
Obszar roboczy jest wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkie niezbędne do przygotowania posiłku naczynia. Bez trudu zmieścimy duży garnek lub patelnię oraz trzy garnki średniej wielkości. Zostanie też odpowiednio dużo miejsca, aby odłożyć naczynie na miejsce oznaczone poziomymi kreskami. Do czego ono służy?
Płyty gazowe Solgazu występują w kilku odmianach, różniących się między sobą ilością aktywnych palników. Czemu jednak pojawia się określenie „aktywnego palnika”? Otóż producent wpadł na pomysł, aby wykorzystać gorące powietrze kumulowane pod płytą i podczas jego odprowadzania ogrzewane są dodatkowe, darmowe w użyciu obszary na płycie oznaczone długimi paskami.
Te obszary nagrzewają się do temperatury przekraczającej 180 stopni Celsjusza, więc wystarczającej do stałego podgrzewania potrawy lub utrzymania cieczy w odpowiednio wysokiej temperaturze. Możemy więc odłożyć jakąś potrawę po jej ugotowaniu, aby nie wystygła zanim podamy obiad do stołu. Co ważne, pola te nie pobierają dodatkowego gazu, dlatego korzystanie z nich jest absolutnie darmowe.
Ilość „darmowych palników” jest uzależniona od wariantu płyty. W przypadku modelu Solgaz GPC 4+2 są dwa pola — jedno po lewej stronie płyty, a drugie na środku. Oprócz tego mamy jeszcze do dyspozycji cztery palniki aktywnego spalania gazu różniące się od siebie średnicą. Ważne, że w ich przypadku producent obiecuje, że ilość spalanego gazu jest 30-50% mniejsza w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
Palniki umieszczone pod płytą ceramiczną wykorzystują technikę katalitycznego spalania gazu, a umieszczone palniki emitują promienie podczerwone. Z tego względu płyta nie wymaga specjalnych garnków, aczkolwiek najlepiej korzystać z takich, które posiadają płaskie dno, aby w pełni wykorzystać obszary grzewcze. Ważne jednak, że ciepło jest dobrze wyizolowane, dlatego nie wycieka nadto poza oznaczone obszary. Dzięki temu nie notujemy żadnych strat ciepła.
Zagrzanie wody, aby osiągnęła temperaturę bliską wrzenia zajmuje około 10 minut (temp. początkowa wody wynosiła 22 st. C, a końcowa 96 st. C). Zauważyłem, że pomimo grzania cyklicznego, temperatura wody rosła jednostajnie. Nie można było zauważyć przerw w nagrzewaniu się zawartości naczynia, co tyczy się wszystkich czterech obszarów gotowania.
Płytę Solgazu obsługuje się za pomocą panelu sterowania składającego się z przycisków dotykowych oraz suwaka służącego do regulacji temperatury gotowania (9 różnych stopni). Mamy więc przycisk do uruchomienia płyty, cztery przyciski przypisane każdemu z palników, suwak oraz guzik do blokowania panelu dotykowego.
Choć nie każdy może być przekonany do dotykowych przycisków, mnie z płyty grzewczej korzystało się naprawdę wygodnie. Wystarczy delikatne muśnięcie zaznaczonego obszaru, aby uruchomić palnik, a regulacja temperatury jest bardzo wygodna. Wolę takie rozwiązanie od normalnych pokręteł, ponieważ ułatwia to czyszczenie. W codziennym użytku panel dotykowy nie ma żadnych wad względem tradycyjnego sterowania kuchenką.
Oprócz panelu sterowania płyta posiada wbudowany timer służący do automatycznego wyłączenia grzania po określonym czasie. Możemy więc nastawić gotowanie jakiegoś produktu na konkretny czas i odejść od kuchenki nie martwiąc się o to, że potrawa ulegnie rozgotowaniu. Licznik czasu aktywujemy po dwukrotnym dotknięciu guzika palnika, a czas ustawiamy suwakiem.
Nie zabrakło też powiadomienia o wysokiej temperaturze palnika pojawiającym się po wyłączeniu płyty — wyświetla się znaczek H przy każdym z przycisków, którego palnik jest nadal ciepły. Oprócz tego płyta wykrywa, kiedy zawór gazu jest nieszczelny (błąd C) oraz reaguje w momencie zalania panelu sterowania wodą (błąd E) — wtedy też odcięty zostaje dopływ gazu. Oczywiście każda z czynności oraz wszystkie błędy są komunikowane sygnałem dźwiękowym.
Solgaz GPC 4+2 to płyta grzewcza, która zasługuje na polecenie z kilku powodów. Jest rozwiązaniem bardzo oszczędnym, a jednocześnie bezpiecznym. Zaprojektowano ją w ten sposób, żeby oferowała maksymalną wydajność przy minimalnym zużyciu gazu. Wykorzystuje przy tym technologię minimalizującą emisję CO, a wydobywające się z płyty spaliny pozbawione są tłuszczów.
Wśród innych zalet płyty Solgaz jest także możliwość czerpania gazu z butli gazowej, co stanowi dobre rozwiązanie dla odległych gospodarstw domowych lub domków letniskowych i co sprawiło, że płyta ta jest często wybierana jako wyposażenie kamperów i jachtów. Można też wybrać inne warianty oferujące mniejszą ilość palników, a tym samym zajmujące mniej miejsca w kuchni. Nie sposób też nie wspomnieć o darmowych polach grzania, które zwiększają funkcjonalność urządzenia, a równocześnie zmniejszają koszty eksploatacji.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Do końca listopada masz okazję kupić prosty, lecz genialnie wykonany model pralki firmy Asko –…
W Media Expert mają świetną ofertę na flagowego robota marki Roborock, a dodatkowo zgarniasz odkurzacz…
Sprawdzamy i porównujemy dwa najnowsze odkurzacze pionowe - Dreame Z30 i Dreame Z20. Czym się…
Black Friday to szał zakupowy, który swoją genezę ma w Stanach Zjednoczonych. Od wielu lat…
Turecki producent ma nową promocję na nowe odkurzacze pionowe. Do wybranych modeli ze stacją możesz…
Roborock Qrevo MaxV będzie dzisiaj dostępny w rekordowo niskiej cenie. Trzeba się jednak spieszyć, bo…
Komentarze
Płyta ekstra. Szkoda, że taka droga... :(((
Ale sie ciesze ze internet mowi o tej plycie ! mamy juz ze 3 lata, malo kto ja jeszcze znal jak my mielismy i jest super !
Czyszczenie jej to masakra bo płyta bardzo się nagrzewa i wszystko co wykipi czy wychlapie przywiera do niej. Druga sprawa to zmniejszanie grzania jest z tym klopot bo płyta ciagle gorąca i trzeba zdjąć garnek z palnika bo dalej się gotuje
Bardzo dziwna opinia ja czyszcze tak jak tu solgaz.eu/czyszczenie i nie ma zadnych problemow. Gotuje sie tak samo jak na elektrycznej
Trudno ocenić wydajność jeśli jest mowa o podgrzaniu wody do stanu wrzenia w czasie 10 min a nie podaje się jej ilości.Obawy moje również wzbudza odprowadzanie ciepła poprzez otwory wentylacyjne.
A nie wzbudza twoich obaw gorący plomien przy zwyklej kuchence? Ale durny pomysl nie wierze ludzie......
Wszystkie garnki oprócz aluminiowych (ale te już mało kto ma w domu)
dzień dobry a jakie garnki do tej płyty
Super sprawa. Moja koleżanka taką ma i cały czas jej zazdroszcze :)
Moja sasiadka ma taka plyte i ja tez czekam az marek zdecyduje sie na remont. Oby juz w te wakacje. . .
A mnie interesuje temat braku dostawy prądu (czasem niestety się zdarza). Głównie z tego powodu dalej myślę o gazie. Czy wówczas mimo posiadania gazu nie ugotuję nic na tej płycie??? Czy należy zakupić UPSa lub coś innego?
A co do prezentacji, faktycznie brak mi w niej porównania w czasie rzeczywistym tych samych czynności przy różnych płytach i kosztów ugotowania np. 2 litrów wody. Potem porównać np. wskaźnik koszt zakupu do kosztów eksploatacji w czasie 5 lat ...
Chyba jest takie specjalne coś, dzięki czemu można gotować bez prądu. Taki ala UPS. Wtedy jak nie ma prądu to płyta zasilana jest z tego akumulatorka.
Szkoda, że autorowi zabrakło wiedzy i obiektywizmu żeby podać najważniejszy parametr - czas gotowania tej samej ilości wody na tej płycie w stosunku do zwykłego gazu czy indukcji... Niestety ale największą wadą gazu pod szkłem jest powolne gotowanie w stosunku do zwykłego gazu czy też porządnej indukcji... Ładnie wygląda i jest czysta w użytkowaniu, ale czasy gotowania są dla mnie za długie - nie mam zamiaru czekać na rozgrzanie się pola - to nie czasy kuchni węglowych...
Potwierdzam .Czas rozgrzania płyty i gotowanie wody na kawę jest dla mnie zbyt długie. Poza tym irytuje mnie co minutę włączający się iskrownik.
Po co gotować wodę na kawę na palniku jak jest czajnik elektryczny.
Ale gaz pod szkłem wciąż jest szybszy od elektrycznej płyty grzewczej (nie mylić z indukcją) więc o co chodzi? :)
nikt już nie kupuje zwykłych płyt elektrycznych, tylko indukcję lub gazówkę z palnikiem wokowym, więc po co drążysz temat? O kuchni węglowej też wspomnisz? Bo faktycznie od niej też jest szybsza "D