Płyta grzewcza Solgaz GPC 4+2 to połączenie oszczędności standardowej płyty gazowej z estetyką wprowadzoną przez ceramiczne płyty elektryczne. Jak sprawdza się w praktyce?
Spis treści
Recenzja wideo
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Specyfikacja i wymiary
Parametry | |
Moc cieplna | ~5,2 kW / 7 kW |
Przyłącze gazowe | R1/2 (standardowe) |
Napięcie pracy kuchni | 12V |
Napięcie zasilacza | 230V / 50 Hz |
Stopień ochrony obudowy | IP-40 |
Cena płyty to 2840 zł, a czas realizacji wynosi do 14 dni. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie producenta.
Płyta do każdego wnętrza
Przy wyborze nowej płyty grzewczej trzeba podjąć decyzję — albo kupić płytę ceramiczną, która ładnie wygląda i jest prosta w czyszczeniu lub postawić na płytę gazową: tańszą w użytku, ale bardziej problematyczną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje rozwiązanie pośrednie, łączące estetykę jednego z oszczędnością drugiego. Solgaz GPC 4+2 to płyta gazowa o sposobie działania i wyglądzie zupełnie nieprzypominającym inne rozwiązania oparte o wykorzystanie gazu.
W przypadku płyty marki Solgaz palniki spalające gaz ukryte są pod powierzchnią gładkiej i wytrzymałej płyty ceramicznej. Dzięki temu estetyka produktu jest wręcz wzorowa — płyta wygląda genialnie i jestem przekonany o tym, że idealnie skomponuje się z każdym wnętrzem kuchennym. Bo prawdę powiedziawszy trudno na pierwszy rzut oka odróżnić tę płytę od standardowej kuchni indukcyjnej lub elektrycznej.
Na powierzchni płyty Solgazu naniesiono delikatne kontury zaznaczające obszary aktywnego grzania. Urządzenie w procesie spalania wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę dochodzącą do 800 stopni Celsjusza. To prowadzi do eliminacji szkodliwych oparów. Ma to jeszcze jedną zaletę, którą w szczególności docenią osoby ceniące sobie porządek. Przy spalaniu gazu w tak wysokiej temperaturze spaliny nie zostawiają tłustych osadów na naczyniach i meblach.
Solgaz jest przystosowany do spalania wielu różnych rodzajów gazu ziemnego dystrybuowanego na terenie Polski — G20/GZ-50 (najpopularniejszy gaz), G27/GZ-41,5 oraz GZ-35. Sprzęt od razu jest przystosowywany pod konkretny, jaki używamy, a przyłączenie płyty, zgodnie z wymogami prawnymi, odbywa się za pośrednictwem uprawnionej do tego osoby. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby gaz płynął z butli — dlatego Solgaz GPC 4+2 może być również świetnym uzupełnieniem wyposażenia kuchni domków letniskowych.
Płyta bardzo dobrze izoluje ciepło i nie nagrzewa blatu dookoła niej. Warto jednak wspomnieć o tym, że wzdłuż całej szerokości urządzenia ciągnie się krata wentylacyjna przez którą wypływa ciepłe powietrze spod płyty, więc jeżeli przymocujemy ją zbyt blisko ściany, ta ostatnia będzie narażona na nagrzewanie się.
Obszar roboczy jest wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkie niezbędne do przygotowania posiłku naczynia. Bez trudu zmieścimy duży garnek lub patelnię oraz trzy garnki średniej wielkości. Zostanie też odpowiednio dużo miejsca, aby odłożyć naczynie na miejsce oznaczone poziomymi kreskami. Do czego ono służy?
Oszczędność do kwadratu
Płyty gazowe Solgazu występują w kilku odmianach, różniących się między sobą ilością aktywnych palników. Czemu jednak pojawia się określenie „aktywnego palnika”? Otóż producent wpadł na pomysł, aby wykorzystać gorące powietrze kumulowane pod płytą i podczas jego odprowadzania ogrzewane są dodatkowe, darmowe w użyciu obszary na płycie oznaczone długimi paskami.
Te obszary nagrzewają się do temperatury przekraczającej 180 stopni Celsjusza, więc wystarczającej do stałego podgrzewania potrawy lub utrzymania cieczy w odpowiednio wysokiej temperaturze. Możemy więc odłożyć jakąś potrawę po jej ugotowaniu, aby nie wystygła zanim podamy obiad do stołu. Co ważne, pola te nie pobierają dodatkowego gazu, dlatego korzystanie z nich jest absolutnie darmowe.
Ilość „darmowych palników” jest uzależniona od wariantu płyty. W przypadku modelu Solgaz GPC 4+2 są dwa pola — jedno po lewej stronie płyty, a drugie na środku. Oprócz tego mamy jeszcze do dyspozycji cztery palniki aktywnego spalania gazu różniące się od siebie średnicą. Ważne, że w ich przypadku producent obiecuje, że ilość spalanego gazu jest 30-50% mniejsza w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
Palniki umieszczone pod płytą ceramiczną wykorzystują technikę katalitycznego spalania gazu, a umieszczone palniki emitują promienie podczerwone. Z tego względu płyta nie wymaga specjalnych garnków, aczkolwiek najlepiej korzystać z takich, które posiadają płaskie dno, aby w pełni wykorzystać obszary grzewcze. Ważne jednak, że ciepło jest dobrze wyizolowane, dlatego nie wycieka nadto poza oznaczone obszary. Dzięki temu nie notujemy żadnych strat ciepła.
Zagrzanie wody, aby osiągnęła temperaturę bliską wrzenia zajmuje około 10 minut (temp. początkowa wody wynosiła 22 st. C, a końcowa 96 st. C). Zauważyłem, że pomimo grzania cyklicznego, temperatura wody rosła jednostajnie. Nie można było zauważyć przerw w nagrzewaniu się zawartości naczynia, co tyczy się wszystkich czterech obszarów gotowania.
Łatwa w obsłudze
Płytę Solgazu obsługuje się za pomocą panelu sterowania składającego się z przycisków dotykowych oraz suwaka służącego do regulacji temperatury gotowania (9 różnych stopni). Mamy więc przycisk do uruchomienia płyty, cztery przyciski przypisane każdemu z palników, suwak oraz guzik do blokowania panelu dotykowego.
Choć nie każdy może być przekonany do dotykowych przycisków, mnie z płyty grzewczej korzystało się naprawdę wygodnie. Wystarczy delikatne muśnięcie zaznaczonego obszaru, aby uruchomić palnik, a regulacja temperatury jest bardzo wygodna. Wolę takie rozwiązanie od normalnych pokręteł, ponieważ ułatwia to czyszczenie. W codziennym użytku panel dotykowy nie ma żadnych wad względem tradycyjnego sterowania kuchenką.
Oprócz panelu sterowania płyta posiada wbudowany timer służący do automatycznego wyłączenia grzania po określonym czasie. Możemy więc nastawić gotowanie jakiegoś produktu na konkretny czas i odejść od kuchenki nie martwiąc się o to, że potrawa ulegnie rozgotowaniu. Licznik czasu aktywujemy po dwukrotnym dotknięciu guzika palnika, a czas ustawiamy suwakiem.
Nie zabrakło też powiadomienia o wysokiej temperaturze palnika pojawiającym się po wyłączeniu płyty — wyświetla się znaczek H przy każdym z przycisków, którego palnik jest nadal ciepły. Oprócz tego płyta wykrywa, kiedy zawór gazu jest nieszczelny (błąd C) oraz reaguje w momencie zalania panelu sterowania wodą (błąd E) — wtedy też odcięty zostaje dopływ gazu. Oczywiście każda z czynności oraz wszystkie błędy są komunikowane sygnałem dźwiękowym.
Podsumowanie i ocena
Solgaz GPC 4+2 to płyta grzewcza, która zasługuje na polecenie z kilku powodów. Jest rozwiązaniem bardzo oszczędnym, a jednocześnie bezpiecznym. Zaprojektowano ją w ten sposób, żeby oferowała maksymalną wydajność przy minimalnym zużyciu gazu. Wykorzystuje przy tym technologię minimalizującą emisję CO, a wydobywające się z płyty spaliny pozbawione są tłuszczów.
Wśród innych zalet płyty Solgaz jest także możliwość czerpania gazu z butli gazowej, co stanowi dobre rozwiązanie dla odległych gospodarstw domowych lub domków letniskowych i co sprawiło, że płyta ta jest często wybierana jako wyposażenie kamperów i jachtów. Można też wybrać inne warianty oferujące mniejszą ilość palników, a tym samym zajmujące mniej miejsca w kuchni. Nie sposób też nie wspomnieć o darmowych polach grzania, które zwiększają funkcjonalność urządzenia, a równocześnie zmniejszają koszty eksploatacji.
- Ładna, solidna płyta;
- Dodatkowe, darmowe pola grzania;
- Duża ilość zabezpieczeń;
- Wbudowany timer;
- Możliwość podłączenia butli;
- Suwak do regulacji stopnia grzania
- Stosunkowo głośna (jak płyta indukcyjna);
- Dodatkowe pola powinny być większe.
Ceny Solgaz GPC 4+2
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Rozmawiałem przed chwilą z serwisem Solgazu .Okazało sie że nie ma możliwosci w płycie ceramicznej GPC3 zmiany z pozimu mocy maksymalnego nr 9 na żaden inny.Trzeba najpierw wyłaczyc czyli zjechac do zera a później dopiero ustawić żądany poziom.Projektanci inzynierowie z Firmy Solgaz nie potrafią tego problemu rozwiązać.Niestety muszę tę rewelację rozgłosić wszem i wobec aby następni ewentualni chętni zakupem tego ponoć najlepszego i najbardziej oszczędnego produktu na świecie się zastanowili.
Uważajcie i sprawdzajcie!!!
Przed zakupem tej płyty dużo czytałam parę razy dzwoniłam.
Okazuje się mamy różne rodzaje gazu więc kuchenkę należy dostosować do tego, który się ma.
A, że ja się nie znam kazano mi wysłać zdjęcie zaworu z butli.
Przysłali kuchenkę oczywiście niedostosowaną do mojego gazu.
Perypetie…
Bardzo ciężki kontakt. Odsyłanie od jednego do drugiego.
Problemy z komunikacją, przepychanki, brak winnych.
W zasadzie wychodzi na to,że to ja jestem najbardziej winna.
Z tej bezsilności nadal czekam…a kuchenki jak nie było tak nie ma.
jak wygląda płyta ( kola grzewcze ) po powiedzmy roku użytkowania ? . Chodzi mi konkretnie o wygląd — czy są te koła wypalone i szare , bo jakoś mi się nie chce wierzyć żeby temp. 800 st.C nie zrobiła swojego ?. poprosze o opinie i ewentualnie wrzucenie zdjęć na FB z wyglądem tejże płyty gazowej .
Tu masz:
Mam na jachcie.Zajebista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szkoda tylko, że szkło się rysuje. Jak mała drobinka piasku dostanie się pod garnek, to kicha – cała płyta traci wygląd i są szpetne rysy. Czy można jakoś niezbyt drogo to naprawić?
Szklo jest identyczne jak we wszystkich plytach indukcyjnych na rynku, wiec tak samo to wyglada jak u pozostalych producentow
Gówno prawda panie marketingowcu z agencji wynajętej przez Solgaz – w indukcji szkło się nie nagrzewa, a w solgazie nagrzewa jak w zwykłej płycie ceramicznej z grzałkami. Wszystko co wypadnie z garnka natychmiast się przypala i bardzo trudno to doczyścić.
Ponawiam pytanie które zadałem na FB Solgaz : jak wygląda płyta ( kola grzewcze ) po powiedzmy roku użytkowania ? . Chodzi mi konkretnie o wygląd — czy są te koła wypalone i szare , bo jakoś mi się nie chce wierzyć żeby temp. 800 st.C nie zrobiła swojego ?. poprosze o opinie i ewentualnie wrzucenie zdjęć na FB z wyglądem tejże płyty gazowej .
Tak samo jak kazda indukcja bo to ten sam materiał 🙂
Znowu kłamstwo – materiał ten sam, ale metoda działania inna – w indukcji nic się nie nagrzewa, a tu szkło jest ogrzewane przez komorę spalania gazu – ma wysoką temperaturę i przypala wszystko co wykipi z garnka – doczyszczenie jest praktycznie nie możliwe.
A jak prądu niebedzie to? Płytę da się uruchomić jakos
Jest zasilacz rezerwowy na stronie – dwa dni gotownia bez prądu
Niestety tak ważna informacja, że płyta gazowa wymaga potężnego zasilacza (a nie jak w piecu łazienkowym dwóch baterii) dowiedziałam się dopiero po zakupie. Na stronie producenta trzeba już wiedzieć czego się szuka, żeby to wyczytać. Ten mały „drobiazg” zepsuł mi koncepcję kuchni … więc jak planujesz zakup to przedyskutuj rozwiązanie z użytkownikiem (a i to nie zawsze zwrócicie uwagę na te same elementy).
Jaki znowu zasilacz? Przecież on wygląda jak od laptopa. Wpięliśmy do gniazdka i po wszystkim.
No właśnie – jak od laptopa (niemała „kostka” i kabel), czyli musisz mieć w pobliżu płyty kontakt, jak go nie planowałeś (jest w innej części) to ten zasilacz ciągnie się przez kuchnię do najbliższego miejsca zasilania tworząc nieplanowaną „dekorację”. Więc uczulam warto dobrze oglądnąć swój projekt z użytkownikiem tej płyty.
Teraz każda płyta gazowa jest wpinana do prądu, żebyś nie musiał z zapałkami biegać przy każdym odpaleniu. Tutaj kabel ma aż 3m więc żaden problem w przeciwienstwie do Amiki gdzie masz go 1m
Indukcyjna lepsza. I nie śmierdzi gazem.
hydraulik62 _ zdradź na czym polega nauka gotowania na tej kuchni,, na początku palniki na full a potem skręcamy jak jest rozgrzana? Czego na początku muszę się nauczyć? teraz gotuje na zwykłej gazowej.
Gotuje sie tak samo jak na elektrycznej plycie grzewczej
ja się zakochałam,, chcę tylko tą , żadnej innej,, ! a kawę pijam z ekspresu,, wody nie gotuję ;D;D 😉
Używamy tej płyty od 1,5 roku po prostu trzeba się na niej nauczyć gotować i jest bajer nikt nie nakłoni mnie i żony do zmiany maszynki ,oszczędna ,łatwa w u trzymaniu czystości estetyczna ,myląca wyglądem z płytą indukcyjną .Pozdrawiam i zachęcam do kupna .
hydraulik62 _ zdradź na czym polega nauka gotowania na tej kuchni,, na początku palniki na full a potem skręcamy jak jest rozgrzana? Czego na początku muszę się nauczyć? teraz gotuje na zwykłej gazowej.
Nie każdy który coś poleca musi być pracownikiem Solgazu, może nie u każdego pojawiają się takie problemy bo też zależy sporo od jakości gazu. Co do samej płyty to mniejszą jej wersję mamy w domku letniskowym. Wiadomo tam nie jest tak często używana i wszystko tam gra. Ważne jest to, że jednak mają długą gwarancję, a też jest to dodatkowe zabezpieczenie przy wycieku.
Kolego z Solgazu – jak nie brać wasze komentarze za zakłamany marketing Solgazu skoro co drugi komentarz pod tym artykułem ma tak samo skonstruowany nick: imię z dużej litery+3 pierwsze litery nazwiska z pierwszą pisaną z dużej litery lub całe jak jest krótkie 😀 Wy nawet macie instrukcje jak wymyślać nicki:
MadziaKor
NorbiCzeb
OlciuniaKes
OliwiaMajko
ArkadiuszMont
TolaMasik
AnnaPryskliwa
KamilaR
Tyle razy was demaskowano na elektrodzie i wykopie – macie duży dział marketingu i sami robicie sobie ruch pod tego typu artykułami sponsorowanymi. Biedni, naiwni ludzie kupują potem ten wasz bubel i dopiero orientują się po paru dniach użytkowania jaki to bubel na którym wszystko co wykipi od razu się przypala (szkło rozgrzane do wysokich temperatur), brak dużego pola grzewczego – same małe i średnie, długie czasy gotowania w porównaniu nawet do zwykłej gazówki z palnikiem o mocy 4kW (np: WOK), paskudne kratki którymi wychodzą spaliny i osadzają się na ścianie, płyta nie pasuje do większości piekarników – płyta wymaga 12 cm miejsca, gdzie zwykła gazówka czy indukcja potrzebuje ok. 6 cm. Większość szafek jest tak skonstruowana, że po wsadzeniu piekarnika nie ma miejsca na tą płytę.
Az sie wysililem zeby sprawdzic co ten qwerty pisze w komentarzach do innych sprzetow i nie zawiodlem sie: atakuje te, ktorych nigdy nie widzial a chwali tylko jednego producenta.
Niby jakiego 1 producenta chwalę Mirku z Solgazu?
Niech komentarze wystawia kto chce ja nie mam nic wspólnego z Sol gazem i po prostu kupiłem ich produkt i jestem bardzo zadowolony .Zdania nie z mienie .a jak będzie mnie stać to kupię jeszcze piekarnik i okapnik bo cieszy mnie to że to jedna firma która sprzedaje swoje wyroby bez
pośredniaków a jeśli to ceny są takie jak u producenta.
Oszczędności przy tej większej płycie są jak najbardziej spoko. Płyte też można prosto wyczyścić i co najważniejsze nie brudzi garnków nawet tych zwykłych. Gwarancje też dają na 7 lat.
kolejny pracownik solgazu…
W 2 piętrowym domku mam na górze płytę Solgaz, na dole zwykłą palnikową. Czajnik wody na pietrze zanim się zagotuje, to na dole zdążę zrobić dzbanek kawy i go wypić. Solgaz co minutę załącza iskrownik co jest irytujące. Pewnie na tym polega oszczędzanie – gaszenie płomienia a gdy temperatura lekko opadnie – załącza ponownie. Generalnie wolę zwykły palnik.
Hmm ja akurat nie dostrzegłem takich problemów w przypadku 4+2 a używam jej już stosunkowo długo bo od 2 lat. Bardzo dobrze wykonana, garnki są w super stanie, a do tego mniejsze zużycie gazu i dodatkowe zabezpieczenie przed wyciekiem.
tylko się ośmieszasz marketingowcu solgazu – to już kolejny komentarz z tak samo skonstruowanym nickiem… Już was zdemaskowano na elektrodzie i wykopie – sami sobie piszecie pozytywne opinie. Wasza firma to jedna wielka ściema.
A kto Ci odradzał? Ja mam już płytę od ponad roku i na prawdę nie zauważyłam tam nic takiego. Płyta fajnie przystosowana do różnych rodzajów garnków, z zewnątrz rzeczywiście dobrze się czyści no ja pierwszy raz słyszę u siebie na razie nic takiego nie zauważyłam.
Pytałem dzisiaj o tę płytę w sklepie Media-Ekspert. Niestety, odradzono mi zakup.
Podobno po dwóch latach używania płyta jest tak brudna od spodu, że nadaje się tylko do wymiany a podczas gotowania wydobywa się zapach spalonego tłuszczu. Po prostu wszystko to, co osiada na szafkach przy zwykłych palnikach gazowych, płyta Solgaz zbiera na wewnętrznej stronie płyty ceramicznej. Ponieważ wszystko jest kompaktem, nie da się tego wyczyścić i pozbyć brzydkiego zapachu.
Wszystkiemu winna jest niska jakość polskiego gazu. Było wiele firm na naszym rynku, które miały w ofercie takie płyty gazowe. Wszystkie wycofały się, pozostał tylko Solgaz
Czy jest ktoś, kto może obalić te wątpliwości? Będę wdzięczny za wyjaśnienia 🙂
to w 100% prawda. Na dodatek te płyty nie mieszczą się w normalną szafkę pod którą jest piekarnik…. Opinie pozytywne tutaj to tylko marketingowcy tej firmy – nikt tym nie chce handlować bo wszyscy pamiętają jakie buble solgaz produkował dla Amici pod nazwą Prometeusz. Do tego jeszcze ich oszustwa marketingowe zostały ujawnione na wykopie – warto poczytać zanim da się człowiek wyrolować.
Co to za bzdury…jak nie mają ich plyt to jasne ze zrobią WSZYSTKO zeby sprzedac inna. Tak jak qwerty ktory chwali tu tylko jednego producenta. Dziwne?
Idz lepiej do ktoregos MyCenter bo tam mozna ich zobaczyc na zywo i przetestowac sprzet
ej qwerty, bo jak sie rozpędzisz to i tu cos napiszesz, miejsce w sam raz dla takich trolli jak ty http://www….=agdmaniak
Płyta jest jak najbardziej ok, widzę mniejsze zużycie gazu w porównaniu do starej kuchenki, z czyszczeniem to nie ma żądnego problemu, nie zapominając że nie brudzi też garnków.
Witam. Po przeczytaniu wszystkich opinii mam nadal mętlik w głowie. Oceny są skrajnie dobre jak i złe. Wygląda to tak, jakby przedstawiciele solgazu kłócili się z konkurencją. Mieszkam w Chrzanowie na południu Polski – Czy ktoś w okolicy posiada płytę solgaz i podzieli się opinią na temat tej płyty ze mną ? bogdantomaszewski@wp.pl
Jestem pracownikiem firmy, pomogę.
Proszę pamiętać że maila może napisać też ktoś z konkurencji, dlatego najlepiej będzie jak podam adresy dwóch sklepów w pobliżu, będzie mógł Pan sprawdzić wszystko na żywo:
Alwernia
Nazwa
MyCenter
ULICA
M. Skłodowskiej-C. 6
TELEFON
12 258 46 10
Chełmek
Nazwa
MyCenter
ULICA
Piastowska 42 A
TELEFON
(0-33) 846-11-49
Dziękuję, zapoznam się z ofertą w w/w sklepach.
Pozdrawiam.
Dziękuję, zapoznam się z ofertą w w/w sklepach.
Pozdrawiam..
Wcale nie dziwi mnie, że ostała tak wysoką notę bo na prawdę wyróżnia się wśród konkurencji Funkcjonalna, dobrze rozmieszczone palniki o sporej mocy grzejnej. Do tego bardzo dobrze się czyści i widać trochę mniejsze zużycie gazu, bo butla na dłużej wystarcza.
Zastanawiam się nad zakupem kuchenki, tylko co tych kratek wentylacyjnych u mnie za kucheneką na ścianie będzie płyta drewniana w kolorze blatu czy to nie będzie za mocno sie nagrzewac?
nie daj się namówić na te badziewie od Solgazu… Pozytywne opinie to ludzie Solgazu – zostało to już udowodnione na wykopie, elektrodzie itp. Do tego oszukują w specyfikacji. Piszą o oszczędności do 50% – każdy myśli, że chodzi o 50% oszczędności gazu, a im chodziło o oszczędność kasy w stosunku do zwykłej płyty ceramicznej. Kolejną mega wadą tych płyt jest rozgrzane szkło – cokolwiek wykipi od razu się przypala. Chcesz zmniejszyć temperaturę lub wyłączyć pole? Musisz przestawić garnek i poczekać aż pole się wychłodzi… Spaliny? Oczywiście, że są tak jak w zwykłej płycie. Solgaz to mistrzowie marketingu i nic więcej. Kiedyś to badziewie robili dla Amici pod nazwą Prometeusz – co 2 sztuka była wadliwa. Ta firma to jedna wielka pomyłka.
Co za bzdury, ten qwerty to musi być jakiś konkurent jak tak patrze bo to przeca niemozliwe 😀
Możesz kupić płytę na przykład przez Ceneo. A gdzie dokładnie w Kielcach to nie wiem. Jednak jak najbardziej warto. Płyty pod każdym względem wygrywają z klasycznymi palnikami. Dodatkowo lepiej zabezpieczone przed wyciekiem gazu i 7 letnia gwarancja.
Gdzie w Kielcach można zobaczyć i ewentualnie zakupić płytę i piekarnik Solgaz-u ?
Co do płyty nie mam żadnych zastrzeżeń. Na prawdę jedna z najlepszych jakie było mi dane używać i wcale w nie tak dużej cenie. Czyszczą się mega szybko i działa nawet na butli. Warta była zainwestowania 🙂
To jest test czy folderek reklamowy ?
solgaz płaci to i opinia świetna
Wyżej było zadane pytanie co bedzie jak nie będzie prądu nie ma jednak konkretnej odpowiedzi. Proszę o podanie w jaki sposób działa kuchenka
Od 3 miesięcy używam taką płytę i jestem bardzo zadowolona pod każdym względem .Najważniejsze jest to że rachunki za gaz są minimalne.
Pomocny materiał. Dzięki niemu zdecydowałam się na kupno. I nie żałuję. Teraz jestem na etapie zamawiania świeżaka solgazu, okapu SH3R. Bajka
Noszę się z zamiarem zakupy takiej płyty, ale mam wątpliwości dotyczące nagrzewania się mebli nad płytą. Obecnie mam normalną płytę gazową i okap szufladkowy, doskonale pełniący swoją rolę. Chciałabym wiedzieć czy ilość wydzielanego ciepła nie zniszczy mi mebli nad płytą
Jestem przekonany, że możesz bez obaw wykorzystać tę płytę. Ciepło wydmuchiwane z wentylacji nie jest duże, a strumień powietrza kończy się na wysokości około 10-15 cm nad płytą. 😉
Oki wszystko super tylko ja mam trochę obawy w przypadku szyby przyczepionej do ściany chociaż jest hartowana czy nie pęknie od tego ciepła
Wymogi są takie same jak przy zwykłej kuchence. Wszędzie gdzie mogłaby być tradycyjna gazówka tam może być i Solgaz
Płyta ekstra. Szkoda, że taka droga… :(((
Ale sie ciesze ze internet mowi o tej plycie ! mamy juz ze 3 lata, malo kto ja jeszcze znal jak my mielismy i jest super !
Czyszczenie jej to masakra bo płyta bardzo się nagrzewa i wszystko co wykipi czy wychlapie przywiera do niej. Druga sprawa to zmniejszanie grzania jest z tym klopot bo płyta ciagle gorąca i trzeba zdjąć garnek z palnika bo dalej się gotuje
Bardzo dziwna opinia ja czyszcze tak jak tu solgaz.eu/czyszczenie i nie ma zadnych problemow. Gotuje sie tak samo jak na elektrycznej
Trudno ocenić wydajność jeśli jest mowa o podgrzaniu wody do stanu wrzenia w czasie 10 min a nie podaje się jej ilości.Obawy moje również wzbudza odprowadzanie ciepła poprzez otwory wentylacyjne.
A nie wzbudza twoich obaw gorący plomien przy zwyklej kuchence? Ale durny pomysl nie wierze ludzie……
Wszystkie garnki oprócz aluminiowych (ale te już mało kto ma w domu)
dzień dobry a jakie garnki do tej płyty
Super sprawa. Moja koleżanka taką ma i cały czas jej zazdroszcze 🙂
Moja sasiadka ma taka plyte i ja tez czekam az marek zdecyduje sie na remont. Oby juz w te wakacje. . .
A mnie interesuje temat braku dostawy prądu (czasem niestety się zdarza). Głównie z tego powodu dalej myślę o gazie. Czy wówczas mimo posiadania gazu nie ugotuję nic na tej płycie??? Czy należy zakupić UPSa lub coś innego?
A co do prezentacji, faktycznie brak mi w niej porównania w czasie rzeczywistym tych samych czynności przy różnych płytach i kosztów ugotowania np. 2 litrów wody. Potem porównać np. wskaźnik koszt zakupu do kosztów eksploatacji w czasie 5 lat …
Chyba jest takie specjalne coś, dzięki czemu można gotować bez prądu. Taki ala UPS. Wtedy jak nie ma prądu to płyta zasilana jest z tego akumulatorka.
Szkoda, że autorowi zabrakło wiedzy i obiektywizmu żeby podać najważniejszy parametr – czas gotowania tej samej ilości wody na tej płycie w stosunku do zwykłego gazu czy indukcji… Niestety ale największą wadą gazu pod szkłem jest powolne gotowanie w stosunku do zwykłego gazu czy też porządnej indukcji… Ładnie wygląda i jest czysta w użytkowaniu, ale czasy gotowania są dla mnie za długie – nie mam zamiaru czekać na rozgrzanie się pola – to nie czasy kuchni węglowych…
Ale gaz pod szkłem wciąż jest szybszy od elektrycznej płyty grzewczej (nie mylić z indukcją) więc o co chodzi? 🙂
nikt już nie kupuje zwykłych płyt elektrycznych, tylko indukcję lub gazówkę z palnikiem wokowym, więc po co drążysz temat? O kuchni węglowej też wspomnisz? Bo faktycznie od niej też jest szybsza „D
Potwierdzam .Czas rozgrzania płyty i gotowanie wody na kawę jest dla mnie zbyt długie. Poza tym irytuje mnie co minutę włączający się iskrownik.
Po co gotować wodę na kawę na palniku jak jest czajnik elektryczny.
Potrer chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, wracaj do podstawówki 🙂
Sama Stasiu wracaj do podstawówki jak nie masz nic konstruktywnego do napisania. Moje jest mojsze – to durny typ Twojego myślenia. Przedstawiłem tylko swoje wątpliwości bo użytkuję i użytkowałem wszystkie typy płyt elektrycznych oraz niektóre gazowych.A Ty Stasiu swoim komentarzem pokazujesz kosmiczną próżnię w swojej głowiźnie ,bez cienia refleksji nad każdy tekstem, który Ci się spodoba.
Wszystko fajnie. Tylko po co została stworzona taka płyta ? Halogenowe i indukcyjne są o niebo praktyczniejsze, łatwiejsze w utrzymaniu, nie robią tłustego syfu ze spalnia gazu na meblach i okapie, są tańsze w zakupie, porównywalne kosztowo w utrzymaniu.
Portierze-proponuje jeszcze raz wysluchac opisu plyty Solgaz a dopiero pozniej pisac bezsensowne-sensowne komentarze,Zaden z twoich zarzutow-NIE DOTYCZY plyt Solgaz.Te plyty sa tak latwe w utrzymaniu czystosci jak wszelkie inne z powierzchnia grzewcza wykonana ze szkla,w tym indukcyjne.Sa natomiast duzo tansze w utrzymaniu od indukcyjnych i NIE powoduja emisji tluszczu do kuchni,tak jak jest to z palnikami gazowymi otwartymi.Chcesz teraz cos jeszcze dodac?
tańsze w utrzymaniu? Indukcja podłączona pod siłę nie dość, że gotuje najszybciej ze wszystkich rozwiązań to jeszcze jest gotowa od razu po odpaleniu – nie trzeba czekać na rozgrzanie pól. Poza tym kolega porter ma racje co do tłuszczu – opary zbierają się na meblach i na dodatek trzeba czyścić te kratki z tyłu płyty. Najważniejsza jest wydajność płyty grzewczej, a ta technologia przegrywa zarówno z tradycyjnym gazem (np: palnikiem wokowym) czy z mocną indukcją.
Oczywiście że gazowa jest tańsza w utrzymaniu od indukcji, a już zwłaszcza taka co zużywa do 50% mniej gazu
To jest bzdura z tymi 50%… różnica rzeczywista waha się o jakieś 12-15%, a reszta to marketing. Przy umiejętnym użytkowaniu indukcja kosztuje podobnie do zwykłej gazówki z palnikiem wokowym, a przynajmniej gotuje duuuużo szybciej od solgazu
Ja mam ich plyte i wychodzi wlasnie kolo 1/2 na tej oszczednosci. Jestesmy baaaardzo zadowoleni! 🙂
Glupoty gadacie ludzie, mam juz dlugo i oszczednosc jest!
Jagoda i Jan – ludzie Solgazu – wszędzie wklejacie te same komentarze. Już cały internet was przejrzał 😀 naciągaliście ludzi, a sami wyszliście na frajerów marketingu!
Kupiłam i … niestety qwerty ma nieco racji. Pierwsze co mnie zaniepokoiło – brak informacji co jest w „zestawie”, czego szukać (instrukcja – NIESTARANNE ksero, chyba nikt tego nie skonsultował z paroma klientami). Potem czytam instrukcję i dowiaduję się dopiero z niej, że moje plany z podłączeniem biorą „w łeb” (muszę zmienić pomysł na kuchnię) 🙁 … Potem kolejne rozczarowania – kratka – BARDZO niestarannie wykonana. Po podłączeniu (zestaw „dwupalnikowy”) mam wrażenie, że cała energia ucieka przez pole wentylacji, woda gotuje się bardo wolno. Zobaczymy jak będzie dalej, ale niestety pierwsze wrażenie – to nie jest to. Może zestaw z większą ilością palników, w dużej kuchni się sprawdzi, ale dla osób, które rzadko gotują tradycyjna kuchnia jest lepsza. Może jeszcze coś napiszę po paru miesiącach eksploatacji, ale teraz mam takie odczucia
witam , jak czytam te komentarze to nie wierzę że cywilizowani ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem , kupiłam płytę i czyszczę ją po każdym gotowaniu tzn przecieram ściereczką i na sucho ręcznikiem papierowym – to wszystko , jeśli mam duże gotowanie to potem używam skrobaka. jedyną wadę ma taką że dłużej się zagotowuje potrawa , bo potem to już się gotuje jak na każdej innej kuchni , jeśli chodzi indukcje to jak na jednym palniku dasz moc turbo i na innych spadają do najniższej , to jest minus indukcji , nie ma sprzętu idealnego ,wszędzie są plusy i minusy , jeśli mam czyścić palniki i te obrzygane tłuszczem ruszta to przeżyję te minusy płyty , nigdy więcej palników
Tak Krzysiu. Jesteś z Solgazu ?Jakie zarzuty – tylko wątpliwości.Pewnie masz taką płytę i mało się nie posrasz, gdy ktoś ma inne zdanie. A jak jej nie masz – toś znaczy pusty jak niżej Stasia. Dodałem.
Płyta jest estetyczna , obsługa dość prosta.
Zanim jednak wydamy na nią prawie 3 tysiące , warto przeanalizować kilka faktów.
Wytrzymałość szkła na uderzenia zarysowania itp.
Prawidłowe spalanie gazu pod szkłem. Do pełnego spalania gazu niezbędny jest tlen.
Wystarczy oczywiście ten w powietrzu. Należy jednak obowiązkowo zapewnić dostęp
poprzez wykonanie otworów etc, o czym nikt nie wspomniał w reklamie .Poza tym
to co wydostaje się z otworów wentylacyjnych nie jest tylko nagrzanym powietrzem.To produkt spalania gazu.Wsród nich zabójczy i bezwonny tlenek węgla,tlenek azotu,dwutlenek węgla,siarka trujący nawaniacz gazu i duża ilość pary wodnej.
Moc 5-7kW to moc wystarczająca do nagrzania nowoczesnego 175-cio metrowego domu.Na 1m3 gazu zapotrzebowanie powietrza jest nawet 10-ciokrotnie większe.
Przy braku nawiewu świeżego powietrza gaz całkowicie się nie spala co skutkuje szybszym zanieczyszczeniem palnika.Co na to gwarancja? Ile kosztuje serwis?
Jak wygląda demontaż płyty w celu serwisu?W zwykłej kuchence wystarczy wyczyścić dysze ew.wymienić na nowe.Koszt kilka złotych.Przy montażu na gaz propan/butan występują dość drastyczne przepisy.
Nie jestem przeciwnikiem tej płyty,natomiast w przeciwieństwie do płyt elektrycznych,
należy zachować sporo warunków do prawidłowego działania.
Co do oszczędności w stosunku do zwykłych palników.
Podstawowym błędem ludzi jest korzystanie z dużych palników przy małych garnkach itp.Ja osobiście korzystam głównie z najmniejszego palnika.Płomienie ogrzewają spód
garnków nie boki.Czy uchwyty..Płomienie i tak zawsze rozchodzą się na zewnątrz.
Po to, by mogli ją sobie zamontować ludzie, u których płyta indukcyjna odpada ze względu na brak zasilania albo koszty eksploatacji?
Porter Niestety chyba nie masz tej płyty ponieważ ona nie zostawia żadnego tłustego nalotu a mamy od 2013 roku a zaraz mamy 2018r.
Chętnie odpowiem. W moim przypadku aby nie wyrzucać garnków firmy zepter z przed 20 lat, które nie były przygotowane pod indukcję a kosztowały miliony monet. Teraz mogę gotować podobnie jak na indukcji i nie „szarpać się” z czyszczeniem kratek od kuchenki gazowej i nie odstawię do lamusa moich najcudowniejszych garnków pod słońcem.
Super test. My z mężem też użytkujemy i wszyscy są zdziwieni, że to kuchenka na gaz.
u mnie plyta jest juz 4 rok, tylko ten model troche mniejszy i moge o niej troche powiedziec
Plusy
+ faktycznie oszczedza, w niektorych miesiacach wychodzi to ok 35%, czasem 48%, a liczylem dokladnie
+ czyszczenie jest spoko. Zonka nie mogla sie nauczyc, ale napisala do producenta i dali jej poradnik. od wtedy zadowolona
+ wygonda na prawde super. nawet gazownik sie smial ze hehe do indukcji go zawolalismy
minusy
– jedyny minus to to ze zajmuje ciut wiecej miejsca w szafce i chwile sie glowilem. W instrukcji dali dokladne rysunki to se mozna to zaplanowac. ale pod spodem mam piekarnik i najwazniejsze ze sie zmiescil
– no i chyba cena ale ja kupilem na raty na dwa lata i zlecialo nie wiem kiedy. Ale warto dolozyc i miec cos lepszego zamiast to dziadostwo co sprzedaja wszyscy po kilka stówek. Ja taki juz jestem ze wole wydac duzo a za dobry produkt niz kupic jakis syf i narzekac. jak tanie to nie moze byc dobre to moja zasada
Gdzie w Warszawie można zobaczyć płytę na żywo……….. Jestem przed jej zakupem., a opinie są różne.
w sklepie tego co jest problemem nie zobaczysz; oczywiście każdy z nas miał inne oczekiwania i możliwości wbudowania, stąd są różne doświadczenia, ale dobrze jest przedyskutować to z instalatorem i to mocno świadomym produktu, jak będzie wyglądał montaż i możliwe problemy eksploatacji w Twojej kuchni. U mnie zwiodły następujące braki wiedzy: 1) zasilanie z potężnego zasilacza na prąd (nie jak w łazience do kotła baterie, tylko potężny zasilacz) to był szok; 2) wywiewnik ciepła daje potężną ilość energii – ostatnio zbyt blisko położyłam ręczniki papierowe używane w kuchni i o mało nie miałam pożaru (pamiętanie o tym w kuchni jest dużym stresem, bo musiałam obrócić ustawienie kuchni z uwagi na 3 problem); 3) podejście do gazu wymusiło niefortunne ustawienie wywiewu ciepłego powietrza; Co do czyszczenia – przerabiałam czyszczenie roztopionego tworzywa z elektrycznego czajnika postawionego na jeszcze gorącej płycie (jakość poszło, ale faktycznie kupowałam kosztowne środki firmy SolGaz), poza tym z czyszczeniem nie mam problemów, bo stosuję większe garnki niż potrzeba i rzadko coś kipi. W zapasie mam „mobilną” płytę indukcyjną i dziś żałuję, że poszłam w SolGaz.
Dzieki za test wlasnie sie nad nia zastanawialismy z żonką
Fajne
Podoba mi sie to 🙂 Promujmy polskie produkty!
Dlaczego osoba reklamująca taki super produkt nie potrafi się poprawnie wysłowić !!! Jak można mówić „włancza” to jest karygodne ,czy tego nikt nie kontroluje. Proszę poprawić dane teksty. Mam nadzieję, że w agdmaniak nie pracują analfabeci !!!
Dziękuję za zwrócenie uwagi i konstruktywną krytykę. Na pewno się poprawię! 😉
Nie ma to jak skrytykować kogoś, a przy okazji beztrosko obnażyć własne braki. Pani Joasiu – przydałoby się „złapać” trochę kultury i powtórzyć zasady pisania w języku polskim, bo w obu wypadkach ma Pani widoczne braki…
Płyty Sol Gaz świetna sprawa. Mam taką tylko z trzema palnikami. Gotowanie super sprawa, wygląd rewelacja. Oszczędności w zużyciu gazu faktycznie występują. Tylko z tym czyszczeniem to nie jest taka super szybka sprawa, czasem trzeba się napracować, żeby doczyścić płytę, ale jakbym miał wybierać drugi raz, to bez wahania biorę Sol Gaz. Polecam!!!
Zobacz tutaj, mi pomogło i teraz płyta błyszczy! 🙂
http://solg…yszczenie/
Też widziałem ten poradnik, to latwiejsze w sumie niz sie wydaje
Sama mam mniejszą płytę Solgaz i spisuje się naprawdę świetnie. Zgadzam się z opinią redakcji.
ale zdjecia to czadowe macie….ciekawe czy w kuchni tez tak wyglada heheh
Super. Właśnie zastanawiam się nad zakupem i taki test jest bardzo pomocny.
Widziałam ich na targach, świetna firma 🙂
Mam plyte juz dosc dlugo, jak widze co czasem ludzie wymyslaja to sie lapie za glowe dlatego pare slow ode mnie;
kuzyn ma plyte elektryczna i czysci sie tak samo, nawet cifa mu pozyczylem kiedys i od w tedy zawsze go kupuje. Jak ktos wymysla ze na solgazie nie radzi sobie z czyszczeniem to nie wiem co robi, bo ja nie zostawiam syfu nigdy i plyta po dlugim czasie wyglada super.
Drug a sprawa to montaz. Nawet meblarza nie wzywalem bo sam zamontowalem piekarnik pod spodem. jak ktos mowi ze sie nie da to klamie, bo wcale zlota raczka nie jestem a poradzilem sobie w jedna sobote ze wszystkimi sprzetami i tym tez