Zdrowe odżywianie jest ostatnio na topie. Coraz więcej osób docenia nie tylko korzystne działanie zdrowej żywności na organizm, ale i podąża za duchem mody. Wiele zależy od sposobu przygotowania posiłku – jednym z najzdrowszych jest gotowanie na parze. Do tego zadania idealnie nada się parowar. Na co zwracać uwagę przy zakupie tego urządzenia?
Maksyma „w zdrowym ciele, zdrowy duch” w ostatnich latach zyskała na wartości. Stąd stale rosnąca popularność parowarów, czyli urządzeń AGD służących do przygotowywania dań na parze. Tak przygotowane potrawy są smaczne, zachowują cenne składniki odżywcze i są polecane przez dietetyków. Ich uroki docenią nie tylko miłośnicy zdrowej kuchni. Jeżeli jesteście ciekawi, jakich dodatków do żywności unikać, sprawdźcie nasz maniaKalny poradnik. Wszystkich zainteresowanych tematem parowarów, zachęcam do dalszego czytania.
Spis treści
Zalety gotowania na parze
Smażenie, pieczenie czy gotowanie pozbawia potrawy wielu cennych składników odżywczych. Zastosowanie prostego urządzenia, jakim jest parowar, może to zmienić. Podczas gotowania na parze, witaminy i minerały pozostają w warzywach i owocach, gdyż nie rozpuszczają się w wodzie. W parowarze nie trzeba używać dodatkowych przyspieszaczy pod postacią soli i tłuszczy. Przygotowane posiłki są niskokaloryczne, więc pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Są polecane dla osób z nadwagą i cukrzyków.
Zasada działania parowaru jest niezwykle prosta. Typowy sprzęt składa się z segmentu podstawowego z zamontowanym zbiornikiem na wodę, na którym warstwowo układa się kolejne półki. Takie ułożenie nie jest przypadkowe. Po podłączeniu parowaru do prądu, znajdująca się w segmencie podstawowym woda zamienia się w parę i przemieszczając się ku górze zagotowuje znajdujące się na półkach produkty spożywcze. Mogą być tam praktycznie wszystkie składniki – mięsa, ryby, warzywa, owoce, ryże, kasze. Co więcej, w parowarach można także przygotowywać zupy.
Jakość wykonania
Mimo iż wiele osób o tym zapomina, jakość wykonania parowaru jest bardzo ważna dla komfortu jego użytkowania. Na rynku nie brakuje tanich urządzeń, które są wykonane z taniego plastiku. Z biegiem czasu może się on odkształcać albo kruszyć – zdecydowanie nie są polecane dla osób, które parowaru zamierzają korzystać regularnie. Decydując się na zakup, warto zwrócić uwagę czy w zbiorniku na wodę znajduje się dodatkowy otwór umożliwiający uzupełnianie wody podczas przygotowywania potrawy. W tej samej sekcji znajduje się panel sterowania – może być elektroniczny (pod postacią panelu LCD) albo mechaniczny (pod postacią zegara). Co ciekawe, rozwiązania analogowe wcale nie są w tym przypadku gorsze, a nawet cechują się większą precyzją.
Moc parowaru
Jednym z najważniejszych cech parowaru, determinujących jego funkcjonalność, jest moc. Na rynku są dostępne modele pracujące w szerokim spektrum mocy – od 400 do nawet 2200 W. Zasada działania jest podobna do innego rodzaju sprzętów AGD – im wyższa moc, tym szybciej przygotujemy posiłek. Podczas gotowania na parze temperatura wewnątrz urządzenia sięga nawet 120 st. Celsjusza, więc im wyższa moc, tym parowar szybciej ją osiągnie. Parowary o dużej mocy bardzo dobrze sprawdzą się podczas przyrządzania wieloskładnikowych dań, choć do standardowego użytku domowego w zupełności wystarczy moc na poziomie 1000 W. Warto zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas parowar dysponuje funkcją podtrzymywania temperatury. Dzięki temu, nawet po przygotowaniu posiłku, będzie on ciepły i zdatny do spożycia przez gwarantowany przez producenta czas (zazwyczaj od 15 do 30 minut).
Pojemność parowaru
Nie bez znaczenia jest także pojemność parowaru. Jeżeli wybierzemy urządzenie tanie, a przy tym mniej kompaktowe, może się okazać, że nie starczy w nim miejsca na przygotowanie posiłku dla dużej rodziny. Najczęściej spotykanymi na rynku parowarami są modele o pojemności od 4 do 11 litrów. Decydując się na konkretną wartość powinniśmy odpowiedzieć sobie na kilka pytań: dla ilu osób chcemy gotować, ile produktów jednocześnie, ile mamy miejsca w kuchni. Jeżeli tylko tego ostatniego nam nie brakuje, to warto wybrać parowar o wielu piętrach, które w razie potrzeby można zdemontować.
Co jeszcze jest ważne?
Jakość wykonania, moc i pojemność to najważniejsze cechy, na które powinniśmy zwrócić uwagę kupując parowar. Ale nie jedyne. Istnieje wiele niuansów, często trudno rozpoznawalnych, które mogą odbić się na trwałości, a także funkcjonalności urządzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Trzeba pamiętać, by otwór lub lejek pozwalający na uzupełnienie wody podczas trwającego programu był praktyczny – odpowiednio duży, by bez zbędnego rozchlapywania dolać kluczowego do działania płynu. W większości parowarów dostępnych na rynku jest to standard, ale w najtańszych modelach rozwiązanie to jest często traktowane po macoszemu.
Innym ważnym elementem, którego nie powinno zabraknąć w solidnym parowarze jest kompaktowa budowa, umożliwiająca jego rozsądne składanie. Dzięki takiej segmentyzacji, parowar łatwiej przechowywać i można zmieścić go nawet w niewielkiej kuchni.
Za przyjemny bonus należy uznać dodatkowe podstawki i pojemniki (np. na kaszę i ryż), które producenci pakują do zestawu. Warto poszukać modeli, które mają osobne kubki do deserów, pojemniki na jajka, produkty sypkie czy aromatyzery do ziół. Wszystko to zwiększa funkcjonalność urządzenia i zapewnia, że częściej możemy je wykorzystać.
Niektóre urządzenia są obdarzone ciekawą funkcją przyspieszonego startu (Vitamin+). Pozwala ona na uzyskanie wysokiej temperatury wewnątrz parowaru w krótkim czasie. Dzięki swoistemu szokowi temperaturowemu, wszystkie witaminy i składniki odżywcze pozostają w przygotowywanych potrawach.
Z parowarem oszczędzisz na rachunkach
Parowar jest urządzeniem elektrycznym, więc do działania potrzebuje stałych dostaw prądu. Ponieważ poszczególne segmenty znajdują się na sobie, raz wzbudzona para wodna przechodzi przez wszystkie z nich, podgrzewając poszczególne elementy potrawy. To ogromna oszczędność, bo w szybki i łatwy sposób można przygotować gotowe danie dla całej 3-4-osobowej rodziny. Używając parowaru można wyraźnie zaoszczędzić na energii energetycznej – potrzeba jej znacznie mniej niż do gotowania na płycie ceramicznej czy kuchence mikrofalowej. Dużych oszczędności doświadczymy także w rachunkach za wodę, gdyż gotując w parowarze zużywamy mniej naczyń niż podczas przygotowywania posiłków w tradycyjny sposób. Mamy mniej brudnych naczyń, więc rzadziej włączamy zmywarkę.
Parowar to jedno z najlepszych urządzeń, które można sprezentować osobie chcącej być fit. Najtańsze urządzenie można kupić za mniej niż 100 zł, ale za solidną konstrukcję trzeba zapłacić co najmniej 3 razy więcej. Na parowarze nie ma co oszczędzać, bo to sprzęt, który raz kupiony będzie nam służył długie lata.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Dla mnie istotna jest ergonomia jak i sam wygląd. Niewątpliwym atutem jest jak najdłuższa gwarancja a na tym polu firma philipiak której parowar akurat posiadam nie ma sobie równej.
Myślę, że jednak warto przełamać ten monopol. Ja mogę polecić parowar Morphy Richards (model Intellisteam), ma sporą pojemność (ponad 8 l) i największą zaletę – komory są zamontowane poziomo, na jednej wysokości, poszczególne zapachy się nie mieszają. Służy mi naprawdę niezawodnie!!
Witam! A ten parowar philipiaka to jest zrobiony z metalu, stali czy może jeszcze z jakiegoś innego materiału?
Rożu, szybkowar marki Philipiak wykonany jest z nierdzewnej kwasoodpornej stali chromowo-niklowej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością.
W razie kolejnych pytań służę swoją pomocą.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Jakość i gwarancja to napewno kluczowa sprawa, philipiak jak najbardziej będzie się nadawał.
Chyba najważniejsza bedzie jakość takiego sprzętu, myślę że philipiak będzie najlepszy.
Czy parowar philipiaka jest wyposażony w tryb oszczdzania energii?
Popieram, parowar moim zdaniem to niezbędna rzecz w kuchni. Ważne tylko żeby byl dobry energooszczędny.
Philipiak dobra marka, siostra ma taki parowar. Nie był tani, ale jak widzę używa go bardzo czesto przy swojej diecie.
Polecam wszystkim parowar bo to zdrowy sposób na przygotowanie posiłku i oszczędność czasu. Akurat mój philipiaka jest ładniejszy niż ten na zdjęciu ale to przecież nie najważniejsze.