Lodówka przez wiele osób jest postrzegana jako centrum kuchni. Nie bez powodu. To właśnie w lodówce trzymamy gotowe pokarmy i półprodukty, z których one powstają. Ale na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, że jest mnóstwo rzeczy, które w lodówce nigdy nie powinny się zjawić. Oto lista 15 tych najpopularniejszych.
Dlaczego tak nagminnie wsadzamy różne produkty spożywcze do lodówki? Bo wierzymy, że niska temperatura pozwala zachować ich świeżość na długo czas. Okazuje się, że to błędne założenie. Istnieje spora grupa rzeczy, dla których niska temperatura oznacza utratę walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Co najgorsze – niektóre z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego właśnie należy być czujnym i zawsze weryfikować, czy to, co wkładamy do lodówki na pewno powinno się w niej znaleźć. Poniżej krótka ściągawka.
Spis treści
Pomidory
Prawdopodobnie większość społeczeństwa trzyma pomidory w lodówce. To błąd. W wyniku działania niskich temperatur, ich konsystencja i smak ulegają znacznej zmianie, a na skórce pojawiają przebarwienia. Optymalną temperaturą dla pomidorów jest ok. 10 st. Celsjusza.
Ziemniaki
Domowe zapasy ziemniaków zazwyczaj zajmują sporo miejsca, więc mało kto stara się upchnąć je w lodówce. To dobrze, bo niska temperatura powoduje utratę walorów smakowych ziemniaków. W zimnie zawarta w ziemniakach skrobia zwraca się w cukrów prostych, a przez to nadaje temu produktowi słodki smak. Najlepsza do przechowywania ziemniaków jest papierowa torba w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pieczywo
O tym wie chyba każdy, ale warto przypomnieć dla zasady. Bułki i chleb przechowywane w lodówce szybciej stają się czerstwe, a jeżeli są szczelnie zapakowane to po prostu spleśnieją. Pieczywo najdłużej zachować świeżość przechowywane w plastikowym pojemniku lub drewnianym chlebaku. Trzeba jednak pamiętać, by spożyć je w ciągu trzech dni.
Melony i arbuzy
Może być to kontrowersyjna teza, ale wielu smakoszy jest zdania, że owoce takie jak melony czy arbuzy są najsmaczniejsze, gdy przechowuje się je w temperaturze pokojowej. Schłodzony arbuz ma doskonałe właściwości orzeźwiające, choć prawdopodobnie traci swoje wartości odżywcze. Udowodniono to w przypadku melonów, które w temperaturze pokojowej zachowują zawarte antyoksydanty w formie nienaruszonej. Warto pamiętać, że zasada ta nie tyczy się owoców napoczętych.
Miód
Przechowywanie miodu w lodówce sprawia, że ulega on krystalizacji, czyli ze stanu ciekłego przechodzi w postać stałą. Trudno wtedy go spożywać. Odpowiednia dla miodu temperatura to 8-16 st. Celsjusza, więc zacienione miejsce będzie optymalne. Miód naturalny najlepiej trzymać w ciemności, w dobrze zakręconym słoiku, bez dostępu do światła słonecznego. Warto pamiętać, że miód łatwo wchłania zapachy, więc lepiej nie przechowywać go obok produktów wydzielających silny aromat.
Czekolada
Czekolady lepiej nie wkładać do lodówki, bo błyskawicznie straci swoje walory smakowe. Łatwo można to dostrzec na przykładzie czekolady nadziewanej – czekolada z nawet najpyszniejszym nadzieniem po nocy spędzonej w lodówce będzie pozbawiona płynnego wypełnienia. Warto także pamiętać, że czekolada biała łatwo chłonie wszelkie zapachy wydzielane przez produkty znajdujące się w sąsiedztwie. Dlatego jeżeli nie chcemy poczuć w kostkach czekolady smaków obcego pochodzenia, lepiej trzymajmy ją w suchej, zacienionej szafce kuchennej.
Oleje i oliwy
„Wyjmij olej z lodówki” – któż choć raz nie został poproszony o to przez mamę, żonę czy koleżankę. A przecież oleju i oliwy nie powinno się trzymać w lodówce! Wszelkie płynne tłuszcze najlepiej przechowywać w ciepłych, zacienionych warunkach. Nie lubią one bowiem ani światła, ani zimna. Specjaliści sugerują, by oleje i oliwy przechowywać w miejscach o temperaturze o ok. 8 st. Celsjusza, bo inaczej mogą zmętnieć i stracić swój smak. Wyjątek jest olej lniany, który jest nietrwały i chłodne warunki utrzymują go w świeżości.
Czosnek i cebula
Czosnku i cebuli nie powinno przetrzymywać się w lodówce. Cebula pod wpływem obecnej w lodówce wilgoci szybko mięknie i pleśnieje, pozostawiając tym samym po sobie nieprzyjemny zapach. Tak samo jest z czosnkiem. Warzywa te lepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą cebulę i czosnek należy spożyć w ciągu kilku dni, nie magazynować na zapas.
Ogórek
Ogórek zielony ma garniturek i nie lubi być przechowywany w lodówce. Podobnie jak pomidory, warzywa te powinno się przetrzymywać w temperaturze pokojowej, choć mało osób tego przestrzega. Warto pamiętać, by trzymać je z daleka od pomidorów, bo w takim towarzystwie szybciej żółkną. Ogórki najlepiej zjadać w całości albo spożyć w ciągu 2-3 dni.
Jagody
Jagody to owoce o szczególnie limitowanej dacie przydatności do spożycia. Gdy je kupisz to najlepiej od razu zjedz lub włóż na niedługo do lodówki i też zjedz. Długotrwałe przechowywanie jagód w niskich temperaturach może powodować wydzielanie się substancji nadających im gorzki smak. Gdyby nie natychmiastowe zamrożenie i liofilizacja po zerwaniu, Polacy nigdy nie posmakowaliby smaku jagód acai.
Pikle
Pikle nie są produktem spożywczym, który powinno się przechowywać w lodówce. Dlaczego? Ocet i konserwanty sprawiają, że pikle nie psują się w temperaturze pokojowej. Ale powszechnie panuje przekonanie, że chłodne pikle to dobre pikle. Jeżeli już koniecznie chcemy włożyć pikle do lodówki, to wybierzmy jej drzwi, bo to jedno z jej najcieplejszych miejsc.
Banany
Banany są przez wielu przechowywane w lodówce. A to błąd. Owoce te można spokojnie trzymać w temperaturze pokojowej, a dopiero gdy staną się brązowe nie wyrzucać, a obrane umieścić w zamrażarce. W ten sposób będzie można je wykorzystać w przyszłości podczas robienia lodowego koktajlu.
Konserwy
Po to stworzono konserwy, by nie martwić się o świeżość zamkniętych w puszcze pokarmów. W filmach, książkach i grach o tematyce postapokaliptycznej konserwy często pojawiają się jako produkty nadające się do spożycia. Nic dziwnego, skoro są hermetycznie zamknięte i odseparowane od szkodliwych warunków środowiskowych. Do momentu otwarcia puszki, spokojnie można ją przetrzymywać w szafce kuchennej w temperaturze pokojowej.
Kawa i herbata
Włożenie kawy lub herbaty do lodówki to chyba jeden z najgłupszych pomysłów, jakie mogą nawiedzić nas w chwili słabości. Przechowywane w niskich temperaturach błyskawicznie stracą swój unikatowy smak i zapach. Kawę i herbatę warto trzymać w metalowej puszce, szklanym słoju albo szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Niezależnie od wybranego sposobu przechowywania, należy pamiętać, by jego wnętrze było absolutnie suche – w przeciwnym razie może rozwinąć się pleśń. Specjaliści radzą, by kupować małe ilości kawy oraz herbaty, a następnie spożywać je na bieżąco.
Ryż, kasza, groch, sól, cukier
Produkty sypkie, takie jak te wymienione powyżej, najlepiej przechowywać poza lodówką, każdy w osobnym, szczelnie zamkniętym pojemniku (szklanym lub plastikowym). Optymalna jest dla nich temperatura ok. 15 st. Celsjusza. Warto ją kontrolować, bo w sypkich produktach spożywczych lubią pojawiać się mole. Aby zagwarantować sobie, że nasze produkty nie zostaną skażone przez te owady, do każdego pojemnika z produktem należy włożyć po jednym liściu laurowym, gdyż odstraszają one mole spożywcze.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.