Mamy jesień, sezon na dynie i cukinie w pełni, tak więc pora na nowy sekretny przepis! Może jakiś dobry bigos? Jedliście go kiedyś z tych warzyw? Jeśli nie to macie jeszcze szansę, bo zarówno dynie, jak i cukinie można jeszcze kupić na straganach targowych. Korzystajcie, bo to ostatnio dzwonek! Zaraz zacznie się zima i wtedy to już nam tylko słoiki zostaną.
Przepis na bigos z dyni i cukinii
Składniki:
- Dynia
- Cukinia
- Pół pętka kiełbasy
- Czerwona papryka
- Mała cebula
- 2 pomidory
- sól, pieprz
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy najpierw kiełbasę, następnie dorzucamy cebulę. Gdy te dwa składniki się zasmażą (powinny się zrumienić) dorzucamy cukinię i dynię, po chwili pomidora i paprykę. Robiłam ten bigos na patelni, więc przykryłam ją pokrywką i zostawiłam na ogniu na 15 minut. Tyle czasu wystarczy, by cukinia i dynia zmiękły.
Bigos pycha! A nie mówiłam? To przepis na danie szybkie i łatwe 😉
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.