Nie tylko activeManiaK rusza z nowym cyklem, agdManiaK również ma dla Was coś specjalnego. Jeśli jesteś łasuchem, a przy tym chcesz odżywiać się zdrowiej, to śledź nasze „Sekretne przepisy”, z których będziesz czerpać garściami. Na pierwszy ogień idzie bezglutenowa pizza. Do dzieła!
Kochani, dziś podam Wam mega fajny przepis dla wszystkich pożeraczy pizzy. Jesli uwielbiacie włoską kuchnię, to koniecznie musicie go wypróbować. Przepis dostałam od kuzynki, która tak zachwalała tę pizzę, że nie mogłam się nie skusić i… nie żałuję! Doznania, które odczuły moje kubki smakowe są nie do opisania. Zresztą sami się przekonacie! 😉
Przepis na bezglutenową pizzę. Tadam!
- 2 szkl. lekko ciepłej wody z rozrobionymi drożdżami (1/3 opakowania),
- pół szkl. zmielonych płatków owsianych,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. mąki gryczanej,
- ok 1,5 szkl. mąki kukurydzianej, trochę soli, do tego łyżka stołowa miodu.
Łączymy suche składniki z wodą i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę około 180-190 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto (może być lekko spękane, ale nie przejmujcie się tym), smarujemy koncentratem i układamy składniki farszu i tutaj już wasze ulubione… u mnie były to:
- bakłażan
- cukinia
- salami
- papryka
- cebula
- pieczarki
- ser mozarella
- zioła prowansalskie
Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut aż do zrumienienia ciasta.
I jeszcze kilka zdjęć na zachętę! 😉
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
SMACZNEGO! 🙂
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Choć nie jestem autorem to małe sprostowanie – zwykły owies faktycznie może być zanieczyszczony glutenem. Dlatego można kupić fiński oznakowany owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone i po kłopocie. Dzięki za zwrócenie uwagi 😉
Gratuluję autorowi niewiedzy i wprowadzania ludzi w błąd. Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej.