Sezon letni to rzecz jasna gratka dla wszystkich miłośników owoców – niejednokrotnie wystarczy tylko wyjść na zewnątrz, by rozkoszować się smakiem świeżych śliwek, truskawek czy poziomek. Niestety, okres ten bardzo szybko mija, a my pozostajemy z pytaniem: co zrobić, by zachować ten wyjątkowy smak na dłużej?
Jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji są przetwory – nieodpowiednio przetworzone owoce popsują się już po kilku dniach, a my będziemy mieli poczucie, że zmarnowaliśmy szansę na zachowanie letniego klimatu przez cały rok. Jak prosto i szybko je wykonać. To oczywiste – skorzystać z różnorodnych urządzeń, które nam to ułatwią.
Dżemy
Wiele tradycyjnych gospodyń domowych zapewne wyśmiałoby użycie jakiegokolwiek automatycznego narzędzia. Dokonując tego procesu w sposób „z dziada pradziada” owoce zostałyby wymieszane z cukrem i specjalnym proszkiem nadającym mieszaninie konsystencję, a następnie podsmażone. Po co jednak się zbytnio przemęczać, skoro do tego celu możemy wykorzystać – uwaga – maszynę do pieczenia chleba? Świetnym wyborem w tej kategorii będzie maszyna Morphy Richards Breadmaker, która charakteryzuje się nie tylko sporą pojemnością, ale także upiecze chleb i wyrobi ciasto, korzystając z 19 różnorodnych, predefiniowanych programów. Z takim kombajnem żaden dżem i żaden owoc nam niestraszny. Istnieje również możliwość skorzystania ze sprzętu przeznaczonego stricte do robienia dżemu – jednak takie urządzenie jak VitaFruit MJ7011 jest jednak bardzo trudno dostępne w Polsce. A jeśli nie chcemy korzystać z mechanicznej aparatury, to cóż – pozostaje nam zakasać rękawy, wziąć patelnię oraz garnek i działać na własną rękę – słoiczki wszak same się nie napełnią!
Soki
Sok możemy zrobić tak naprawdę z każdego owocu, jaki tylko nawinie nam się pod rękę. Czy to truskawka, czy jabłko, czy gruszka – każdy z tych owoców możemy „upłynnić” i przelać do butelek, by w okresie jesienno-zimowym delektować się aromatycznym smakiem minionego lata. Świetnym wyborem jeśli chodzi o temat sokowirówek będzie propozycja Zelmera – choć nie jest to najtańszy sprzęt, to ilość wyciśniętego soku oraz pozostawionych w napoju substancji odżywczych będzie zdecydowanie większa niż w przypadku tańszych sokowirówek. Jej zaletą jest także bardzo elegancki wygląd, cicha praca oraz łatwość czyszczenia po zakończonej pracy. Z tą propozycją Zelmera na pewno będziecie mogli skosztować pysznego soku
Konfitury i powidła
Konfitury i powidła to już domena takich owoców jak śliwki, morele czy jabłka. Kawałki owoców zanurzone w słodkiej konsystencji przypominającej dżem to prawdziwa poezja, a w połączeniu z idealnie wypieczonym chlebem możemy zajadać się bez reszty. W zrobieniu dobrego, pysznego powidła czy konfitury z pewnością pomoże nam wydajny multicooker, który zrobi za nas praktycznie wszystko. Bardzo dobrym wyborem będzie propozycja mało znanej firmy Redmond. Dlaczego? Specjalna powłoka zastosowana wewnątrz misy zapobiega przywieraniu, o co przecież nietrudno w przypadku przyrządzania tych przysmaków. Urządzenie posiada ponadto uchwyty z żaroodpornego plastiku, a mnogość programów sprawia, że jest to sprzęt przydatny nie tylko podczas lata, ale także przez cały rok – za jego pomocą zrobimy całe mnóśtwo szybkich dań, wypieczemy zapiekanki czy biszkopty, jak również zrobimy pasty warzywne.
Koktajle
Koktajle są nie tylko smaczne, ale także niosą ze sobą olbrzymią wartość odżywczą, którą zapewniają zmiksowane kawałki owoców oraz zsiadłe mleko bądź kefir. Z tego też powodu bardzo często polecane są osobom przebywającym na diecie. W domowym zaciszu możemy korzystać z propozycji Zelmera, która nie tylko nie jest zanadto droga, ale oferuje przy tym naprawdę solidne parametry. Jego zaletą jest duży, 1,5-litrowy kielich wykonany ze szkła hartowanego oraz 5 prędkości obrotowych, dzięki czemu będziemy mogli dokładnie zmiksować poszczególne produkty. Świetnym rozwiązaniem jest także tryb ICE, umożliwiający dodatkowo schłodzenie miksowanych produktów.
A może by tak zamrozić owoce?
Jeśli chcemy skorzystać z owoców w późniejszym terminie, warto je po prostu zamrozić, by skorzystać z pełni wartości odżywczych. Pamiętajmy jednak, by nie chować świeżych owoców w plastikowych opakowaniach – pod wpływem wydzielanego soku pudełka mogą pęknąć, co nie tylko spowoduje zepsucie owoców, ale i problemy przy sprzątaniu zamrażarki. Owoce chowajmy w foliowych woreczkach z rozciągliwego materiału – najtańsze mogą nie zdać egzaminu. A zamrażarka rzecz jasna powinna być przede wszystkim pojemna. Najlepiej zatem zaopatrzyć się w wydajną zamrażarkę z pokrywą – taką propozycją jest sprzęt Electroluksa, który pozwoli nam na zaoszczędzenie prądu dzięki klasie energetycznej AAA+. Producent oferuje nam 223 litry pojemności, co pozwoli na schowanie naprawdę solidnych zapasów no i przede wszystkim nie tworzy ona nadmiernej ilości lodu, co jest niestety domeną zamrażarek skrzyniowych.