Gotowanie to pasja wielu ludzi na całym świecie – nieliczni jednak potrafią przekazać swoją kulinarną wiedzę innym w taki sposób, by dało się z niej skorzystać w należyty sposób. Oto 10 bardzo ciekawych książek kucharskich, które ułatwią Wam poruszanie się po meandrach wielu różnorodnych kuchni.
1. Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Siostra Anastazja jest obecna w umysłach i biblioteczkach miłośników kulinariów już od ładnych kilkunastu lat. Nikt jednak do tej pory nie zdecydował się na wydanie zbiorczego kompendium jej przepisów na zarówno wykwintne, jak i tradycyjne dania czy ciasta – na szczęście jednak właśnie trafiła do nas taka propozycja, która z pewnością spodoba się amatorom słodkości prosto z piekarnika. Wielka księga ciast to ponad 400 stron przepisów zawierających pomysły na ciasta tradycyjne, z owocami czy alkoholem, torty, ciastka czy rogaliki – wiele z nich wystarczy włożyć do piekarnika na zaledwie kilkanaście minut! Każdy z nich został przedstawiony w przystępnej formie i opatrzony prostym opisem, z którym poradzi sobie nawet najmniej doświadczony amator cukiernictwa. Jeśli uważacie, że potraficie nie tylko zjeść, ale i upichcić coś słodkiego, to przepisy siostry Anastazji z pewnością Wam w tym pomogą.
2. Francuski szef kuchni
Julia Child to – bez zbędnej przesady – osoba, która zaraziła Amerykanów miłością do gotowania. To właśnie ona zapoczątkowała jakże popularny w dzisiejszych czasach trend tworzenia telewizyjnych kulinarnych show, a pierwszym z nich był właśnie „Francuski szef kuchni’. Ten niesamowicie popularny ponad pół wieku temu program stał się przyczynkiem do wydania tej wspaniałej książki kulinarnej, w której nie znajdziecie pięknych fotografii i fikuśnych potraw. To 400 stron litego tekstu, na których znajdziecie nie tylko ciekawe przepisy z kuchni francuskiej, ale i całe mnóstwo porad dotyczących podstawowych technik kucharskich wykorzystywanych w tej oryginalnej, ale i często bardzo smacznej kuchni. To książka napisana z polotem, ale przede wszystkim – od serca i z pewnością będzie ona dobrym przewodnikiem po meandrach sztuki kulinarnej prosto znad Loary.
3. Prawdziwa kuchnia polska – smaki, tradycje, receptury
Choć ostatnio prawdziwym trendem są różnego rodzaju dziwne kuchnie, takie jak np. molekularna, to zawsze w sercach Polaków szczególne miejsce będzie posiadać nasza rodzima, pyszna, i niezwykle bogata kuchnia. Polskie specjały, na które przepisy przenoszone są z pokolenia na pokolenie, nadal cieszą się sporym uznaniem. Wszystkie najważniejsze porady i przepisy postanowiła zebrać Hanna Szymanderska, która stworzyła swego rodzaju encyklopedią polskich kulinariów, prezentując na ponad 1100 stronach tysiące przepisów na dania od czasów średniowiecznych po współczesne. Książka napisana jest niezwykle barwnym, pięknie opisującym dania językiem, nie brak także porad stanowiącą podstawę do sprawnego poruszania się w meandrach polskiej kuchni. To prawdziwa Biblia rodzimych kulinariów.
4. Gotuj sprytnie jak Jamie
Jamie Olivera zna chyba każdy miłośnik gotowania i sztuki kulinarnej. Ten niezwykle znany i popularny Brytyjczyk wsławił się przede wszystkim wieloma programami telewizyjnymi, z których każdy gromadził dosłownie milionową widownię. Gotuj sprytnie jak Jamie to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie zamierzają zostawiać fortuny w sklepach przygotowując wybrane danie, a jednocześnie chcą zjeść naprawdę smacznie. Tytuł ten to zbiór prostych i niedrogich przepisów, które bardzo często zaskoczą nas swoją niebanalnością i nieszablonowością, a dania są niezwykle kolorowe i już sam ich widok potrafi wprowadzić w dobry nastrój. Nie wspominając już o ich zjedzeniu – te 130 przepisów to skarbnica użytecznej wiedzy i przepisów do szybkiego skomponowania w krótkiej, wolnej chwili.
5. What Katie Ate
Książka Katie Queen Davies – popularnej australijskiej blogerki – to kolejna pozycja, która podpowie nam, jak prosto i szybko przygotować smaczne, i naprawdę treściwe danie. Z racji tego, iż blogerka zawodowo jest także grafikiem, jej książka to przepięknie wydany kulinarny album, w którym znajdziemy całe mnóstwo różnorodnych zdjęć i świetnie oprawionych tekstów, które są nie tylko ciekawymi przepisami na proste i smaczne potrawy. To także szereg świetnych porad dla każdego adepta sztuki kulinarnej, umożliwiające znacznie prostsze wykonanie podstawowych kuchennych czynności. To naprawdę stylowa pozycja, zawierająca ponad setkę ciekawych przepisów, ale także coś, co zdecydowanie nada się na elegancki, świetnie wydany prezent dla domorosłego kucharza.
6. Jerozolima. Książka Kucharska
Jak najlepiej spojrzeć na kuchnię Bliskiego Wschodu oraz żydowską jeśli nie oczami kucharzy, którzy żyją tam od kilkudziesięciu lat? Smaczku tej publikacji dodaje fakt, iż jej autorzy urodzili się w dwóch zupełnie innych częściach Jerozolimy – jeden z nich jest Arabem, drugi z kolei Żydem, co dodatkowo wzmaga zainteresowanie tą nietuzinkową pozycją. Mamy tutaj bowiem do czynienia ze 120-stoma bardzo oryginalnymi i wykwintnymi przepisami, które zainteresują każdego miłośnika bliskowschodniej kuchni. Tytuł ten zawiera niesamowite bogactwo smaków i pokazuje tę nadal mocno niezbadaną kuchnię w różnych kontekstach kulturowych i z wielu różnych perspektyw. Pozycję urozmaica szereg opowieści z doświadczeń kulinarnych obydwu autorów co sprawia, że jest to nie tylko świetna książka kucharska, ale także fantastyczna przygoda w samym środku tego wyjątkowego miasta.
7. Chleb. Domowa piekarnia
Chleb to dla wielu z nas podstawa codziennego śniadania czy kolacji. Bez pieczywa wielu osobom trudno sobie wyobrazić chociaż jeden dzień i mimo ciągle rosnącej pozycji różnego rodzaju diet bezglutenowych to wciąż pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. Wie o tym doskonale Piotr Kucharski – wzięty kucharz i jednocześnie piekarz – który z pieczywa zrobił podstawę do stworzenia wyjątkowej pozycji, będącej z jednej strony historią chleba, z drugiej zaś przedstawiającą szereg pomysłów na jego twórcze wykorzystanie. Autor zamieścił tutaj kilkadziesiąt różnorodnych przepisów na różnorodne rodzaje pieczywa, które rzecz jasna wykonamy zupełnie sami. Nie brak jednak także pomysłów na dania, w których chleb jest integralną częścią i bez którego trudno wyobrazić sobie nie tylko jego wygląd, ale także smak.
8. Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu
Zdrowa kuchnia to ostatnio bardzo popularne pojęcie w sztuce kulinarnej. Miłośnicy sztuki gotowania bardzo często dbają o to, by dania były nie tylko smaczne, ale niosły także ze sobą duże ilości składników i wartości odżywczych łatwo wchłanianych przez organizm. Książka Grzegorza Łapanowskiego – jurora popularnego programu kulinarnego Top Chef i blogerki Mai Sobczak pozwoli nam przygotować szybkie i zdrowe dania dla całej rodziny. Autorzy przygotowali kilkadziesiąt różnorodnych pomysłów na poszczególne posiłki w trakcie dnia, jednocześnie zawierając na kartach tej publikacji szereg porad odnoszących się do racjonalnego i mądrego żywienia oraz efektywnego przyrządzania potraw, pozwalających na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni. Przejrzysty układ i cała masa potraw oraz przydatnych porad to niewątpliwe zalety tej ciekawej książki.
9. Jadłonomia: Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że w ostatnich latach liczba wegetarian i wegan w naszym kraju wzrosła niesamowicie. Trend, wedle którego powinniśmy zrezygnować ze spożywania mięsa, jest coraz popularniejszy, a na rynku pojawia się cała masa nowych publikacji, które prezentują najciekawsze sposoby przyrządzenia potraw bez udziału mięsa. Jedną z najciekawszych jest Jadłonomia: Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan autorstwa popularnej i cenionej w branży blogerki Marty Dymek, która przedstawia szereg różnorodnych pomysłów na wykorzystanie szerokiego wachlarza roślin w codziennej kuchni. Pozycja w sposób nowatorski porusza tematykę kuchni roślinnej, prezentując nieszablonowe i bardzo oryginalne rozwiązania na wegańskie śniadania. Jeśli rośliny stanowią podstawę Waszej kuchni to cóż – walcie śmiało! Na pewno przyda Wam się tutaj kreatywność i dobry blender!
10. Pyszne. Na każdą okazję
Utarło się myślenie, że każda książka szanującego się blogera czy jurora popularnego programu kulinarnego musi zawierać szereg drogich i wykwintnych przepisów, których przygotowanie z pewnością przekracza budżet przeciętnego Kowalskiego. Nic bardziej mylnego, a przekonuje o tym Anna Starmach, będąca w jury popularnego MasterChefa i prowadząca swój własny kulinarny program w TVN Style. W jej książce znajdziemy 60 przepisów, które zotały zaprezentowane z należytą starannością, a przede wszystkim nie wymagają od nas ogromnych nakładów finansowych. Jednocześnie są to dania wyglądające naprawdę atrakcyjnie, które sprawdzą się na niejednej oficjalnej okazji (i to bez nadmiernego savoir-vivre!). Nie brak tutaj także szeregu użytecznych porad, które znacznie ułatwią nam poruszanie się po kuchni.
Mam kilka z nich. Przerobione już tysiące razy 😀 Teraz Cisnę e-booki od FitSłodycze
Top 10? na 1 zakonnica a potem Łapanowski – śmiechu warte