Sezon grzewczy za nami, ale wcale nie oznacza to, że nagle przestaniemy używać gazu ziemnego. W wielu mieszkaniach (szczególnie starszych) kuchenki gazowe dominują nad indukcyjnymi. Statystyki są jednak druzgocące – nie umiemy oszczędzać gazu. Co zrobić, by to zmienić i płacić za rachunki za gaz trochę mniej?
Według informacji Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwo (PGNiG), największej spółki w Polsce zajmującej się poszukiwaniem i wydobywaniem gazu ziemnego oraz ropy naftowej, wydatki Polaków na gaz są bardzo wysokie, szczególnie gdy porównamy je z przeciętnymi zarobkami w naszym kraju. Dane statystyczne pokazują, że rocznie w kuchni zużywa się ok. 300 m sz. gazu. W gospodarstwach domowych, w których gazu używa się także do podgrzewania wody, zużycie może być nawet 4 razy większe. Najwięcej gazu pochłania natomiast ogrzewanie, które zwiększa domowe zużycie tej substancji aż do 8000 m sz. Dla użytkowników takich mieszkań, liczy się dosłownie każda złotówka.
Jak skutecznie oszczędzać gaz? Podobnie jak prąd czy wodę. Wystarczy wyzbyć się złych nawyków i opanować sztukę racjonalnego dysponowania energią. Najwięcej karygodnych błędów popełniamy w kuchni, dlatego temu miejscu powinniśmy poświęcić szczególną uwagę. Oto kilka rad, które w dłużej perspektywie zmniejszą nasze rachunki za gaz.
Dobieraj palnik do wielkości garnka
Wielu użytkowników często uruchamia największy palnik, niezależnie od tego, jakiej wielkości naczynie na nim umieszcza. Zależność, że większy płomień szybciej zagotuje naszą potrawę tu nie obowiązuje. Płomień powinien równomierne podgrzewać naczynie od spodu, a nie rozchodzić się po bokach. W ten sposób marnujemy energię. Warto trzymać się zasady, że na małych palnikach używamy mniejszych garnków, a na dużych tych większych naczyń.
Gotuj na parze
Potrawy gotowane na parze są smaczne i zdrowe, dlatego warto rozważyć taki sposób przygotowywania potraw. Na rynku jest mnóstwo różnych, wielopoziomowych parowarów, więc jest w czym wybierać. Ale naczynie do gotowania na parze można umieścić także na kuchence gazowej, a nawet zrobić samemu. Wystarczy na garnku umieścić sitko do odcedzania i całość przykryć pokrywką.
Gotuj pod przykrywką
Podczas gotowania niezwykle ważne jest, by nasze naczynie było cały czas przykryte. Dzięki tej podstawowej zależności, temperatura wewnątrz naczynia zostanie osiągnięta co najmniej kilka minut szybciej niż w garnku bez pokrywki. Dla osób, które rzadko gotują nie będzie mieć to większego znaczenia. W skali miesiącu kilka minut szybszego zagotowania potrawy zbiera się w godziny, podczas których marnujemy gaz. Specjaliści przyznają, że w ten sposób można zużyć nawet 30 proc. gazu mniej.
Zmniejsz płomień po zagotowaniu
W początkowej fazie przygotowywania posiłku należy użyć dużego płomienia, ale po zagotowaniu potrawy, spokojnie można go zmniejszyć. Do podtrzymania temperatury nie są niezbędne duże nakłady ciepła, co przekłada się na oszczędność gazu w kuchence.
Nie sól przed zagotowaniem wody
Solenie potraw to jedna z najczęściej wykonywanych czynności kuchennych. Nie ominie nikogo – ani kucharza-amatora, ani profesjonalisty z wieloletnim doświadczeniem. Zasada jest prosta – wodę solimy dopiero po jej zagotowaniu. W przeciwnym wypadku, nieznacznie wydłuży to czas osiągnięcia przez płyn odpowiedniej temperatury.
Gotuj tyle wody, ile potrzebujesz
To jeden z najczęściej popełnianych błędów przez Polaków. Gdy chcemy zagotować wodę w czajniku, zazwyczaj lejemy jej do pełna. To poważny błąd, bo marnuje cenny gaz. Jeżeli chcemy zalać kubek herbaty, nie ma potrzeby zagotowywania całego czajnika. Nie dość, że skróci to czas gotowania, to nie zmarnuje niepotrzebnie energii.
Wyłączaj zagotowaną od razu
Kiedy słyszymy, że woda w czajniku się zagotowała, w miarę możliwości wyłączmy ją od razu. Dzięki temu unikniemy strat samego płynu, który ulotni się w parę wodną, a ponadto skróci czas pracy palnika. To z kolei przekłada się na miesięczne oszczędzanie gazu. Dlatego trzeba pamiętać, by przed uruchomieniem gotowania wody w czajniku, zawsze założyć gwizdek.
Ograniczaj ilość zużywanych naczyń
Czasami do przygotowania różnych składników potrawy możemy wykorzystać te same garnki. Warto to zrobić, zwłaszcza jeżeli chcemy, by poszczególne składniki przesiąkły swoim zapachem. Co więcej, wrzucenie brokułów do garnka, w którym ugotowaliśmy ryż przyspiesza czas gotowania. Naczynie jest już wstępnie ogrzane i nawet, gdy wlejemy do niego nową porcję wody, zagotuje się szybciej.
Czyść czajnik
Twarda woda to ogromny problem w wielu domach. Rozwiązaniem jest kupno dzbanka lub filtru do wody, który błyskawicznie radzi sobie z tym problemem. Jeżeli nie mamy takiej opcji, powinniśmy regularnie odkamieniać wodę. Zalegający wewnątrz kamień ogranicza transmisję ciepła, dlatego lepiej się go pozbyć. Do tego celu wystarczy do gotowanej wody raz na miesiąc dodać specjalny odkamieniacz lub roztwór wody z octem.
Czyść palniki
Czystość w kuchni jest bardzo ważna. Pełni nie tylko walory estetyczne, ale i czysto praktyczne. Gdy płomień w kuchence zaczyna barwić się na żółto, oznacza to, że trzeba go oczyścić, udrożnić przepływ gazu. W prawidłowo działającej kuchence gazowej, płomień ma niebieski odcień.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
co zrobić by płacić za rachunki za gaz mniej? dobre pytanie i prosta odpowiedź. Obok wyżej podanych rad, można zastosować jeszcze jedną – wybór bądź zmianę dostawcy na takiego, który to zapewni. Ja sam po zapoznaniu się z różnymi ofertami, a także po namowach znajomych, zaufałem firmie Axpo. I muszę powiedzieć, że nie żałuje. Rachunki za gaz i energie elektryczną są miesiąc w miesiąc niższe. I jest to tendencja stała. A wiadomo niższe rachunki równa się oszczędności. Mi taka zmiana pasuje! Polecam!