Pieprz i sól? Większość z nas ma już ich po dziurki w nosie! Nic dziwnego, że coraz częściej statystyczny Polak sięga po bardziej wyrafinowane przyprawy, które oprócz szlachetnego smaku, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Niedawno prezentowaliśmy Wam zarówno najzdrowsze warzywa, jak i owoce, które powinny być podstawą codziennej diety. Oczywiście, warto również poznać popularne mity żywieniowe, towarzyszące nam od lat. Ale do sedna, poniżej prezentujemy 10 przypraw, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni.
Spis treści
1. Chilli
Naszą listę otwiera doskonale wsystkim znane chili, które nie tylko obniża cholesterol, ale również oczyszcza organizm z toksyn. Głównym składnikiem tej przyprawy jest kapsaicyna, która drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. W kuchni najczęściej dodajemy ją do sosów, które mają za zadanie urozmaicić nasz posiłek. Warto zapamiętać, że najostrzejszą papryką chili jest Carolina Reaper.
2. Imbir
Imbir to kolejna przyprawa, której można przypisać szereg zdrowotnych właściwości. Warto zacząć od tego, że doskonale rozgrzewa, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia. Co więcej, ułatwia trawienie i pomaga spalać tłuszcz, co może okazać się strzałem w dziesiątkę dla osób, starających się zgubić zbędne kilogramy. Chińczycy twierdzą, że ta przyprawa najlepiej zwalcza związki rakotwórcze. Podsumowując, warto dodawać ją do orientalnych dań lub zup, a nawet herbaty.
3. Bazylia
Bazylia pojawia się w naszych kuchniach wyjątkowo często. Przyprawa ta jest idealna nie tylko do zup i sałatek, ale również sosów wszelkiego rodzaju. Jakie właściwości zdrowotne oferuje bazylia? Przeciwzapalne i przeciwakteryjne, dlatego pomaga w walce z przeziębieniem. Co więcej, wiele osób stosuje ją również na uspokojenie i poprawę nastroju.
4. Majeranek
Reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego. Majeranek jest również zalecany przy biegunkach. Co więcej, ma również właściwości uspokajające. Przyprawa ta kóruluje przede wszystkim w daniach ciężkostrawnych, takich jak: grochówka czy zupa fasolowa oraz tłustych mięs. Ponadto warto zwrócić uwagę, że majeranek jest częstym dodatkiem w masarstwie przy produkcji kiełbas i w żurku.
5. Szałwia
Kolejna nieszablonowa przyprawa, która działa nie tylko uspakajająco (podobnie jak większość ziół), ale co najważniejsze zapobiega rozpadowi acetylocholiny, czyli związku odpowiadającego za pamięć, tak więc efektywnie chroni przed Alzheimerem. Przy okazji może chcecie poznać 12 najlepszych sposobów na ćwiczenie mózgu? Gorąco zachęcamy. Wracając do szałwii, jak doskonale wiecie, tę przyprawę najczęściej można spotkać w zupach i sosach różnego rodzaju.
6. Cynamon
Cynamon to nie tylko doskonały antyoksydant (ma działanie antyrakowe), ale również skuteczna broń zarówno na bakterie i trądzik, jak i alergię. Osobiście, uwielbiam dodawać go do płatek z mlekiem – wiele osób nie wyobraża sobie bez niego jedzenia słodkości czy konsumowania ulubionych indyjskich potraw. Co najciekawsze, cynamon znany jest już od czasów starożytnych, gdzie używany był głównie przez lekarzy arabsko-muzułmańskich.
7. Rozmaryn
Kolejna przyprawa, mająca działanie antynowotworowe i uspokajające. Co więcej, naukowcy potwierdzają również, że rozmaryn ma działanie odmładzające, tak więc nie dziwcie się, jeśli Wasz awybranka lubi dodawać tę przyprawę do obiadów. Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Ponadto świetnie nadaje się do sałatki.
8. Kolendra
Obniża cholesterol, działa przeciwbólowo i przeciwzapalenie. Ponadto usprawnia pracę układu pokarmowego. Kolendra jest podstawowym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, a także chińskiej i meksykańskiej. Ze względu na działanie wysokiej temperatury, która obniża walory smakowe kolendry, świeże liście dodaje się pod koniec gotowania.
9. Szafran
Najszlachetniejsza, a zarazem najdroższa przyprawa świata. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy, a tym samym poprawia nastrój i skutecznie radzi sobie z depresją. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano.
10. Czosnek
Naszą listę zamyka czosnek, który pozytywnie wpływa nie tylko na libido, ale również na kondycję fizyczną (wzmacnia wytrzymałość). Dzięki zawartości antyoksydantów czosnek uważany jest za istotny element profilaktyki nowotworów. Ponadto jest naturalnym antybiotykiem często stosowanym przez starsze pokolenie. Czosnek nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i zapachu. Idealnie łączy się z mięsem, rybami i warzywami oraz sosami zarówno tymi na ciepło, jak i na zimno.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.