Przyrządzenie idealnego steka to nie lada wyzwanie. Wymaga doświadczenia, wiedzy oraz umiejętności – począwszy od wyboru wysokiej jakości mięsa, po jego przygotowanie i odpowiednią obróbkę. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości? Która cześć polędwicy najlepiej nadaje się do steków? Jak nie wysuszyć mięsa i uzyskać pożądany stopień jego wysmażenia?
1. Zacznij od przygotowania wytrawnych lodów cebulowych. Pokrój cebule na grube plastry, posmaruj olejem i ugrilluj. Następnie zmiksuj je blenderem na gładkie puree. Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj puree i zagotuj. Poczekaj, aż baza do lodów ostygnie do 80°C. Następnie dodaj żółtka i energicznie mieszaj przez 10 min. W ten sposób masa się spasteryzuje. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
2. Obierz krewetki z pancerzy i przełóż je do woreczka do pakowania próżniowego. Dodaj do niego gałązki tymianku oraz klarowane masło. Zamknij próżniowo. Ustaw w piekarniku funkcję SousVide i piecz w temperaturze 58°C.
3. Polędwicę pokrój na medaliony o grubości ok. 5 cm. Dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem. Posmaruj cienką warstwą oleju i usmaż na grillu.
4. Przygotuj sos. Na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj go. Podlej wodą i rumem, chwilę redukuj. Zdejmij z palnika i przestudź sos. Na koniec dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj tonkę lub anyż albo cynamon.
5. Przyrządź piasek czekoladowy. Do suchej miski wsyp malto, szczyptę soli i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
6. Yukę umyj i obieraczką potnij na długie, cienkie pasy. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do uzyskania złotego koloru. Chipsy odsącz na papierowym ręczniku i posyp solą.
7. Na talerz nałóż piasek czekoladowy. Na nim ułóż pokrojone w plastry mięso i krewetki. Polej wszystko karmelowym sosem z rumu i tonki. Całość udekoruj chipsami z yuki i listkami syrha.
Źródło: Electrolux, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Szykuje się gratka dla tych, którzy szukają taniego robota koszącego. Lidl wprowadza do oferty model…
Marka Jura, znana z ekspresów klasy premium, właśnie wprowadziła model C3 - niedrogi sprzęt dla…
Kochasz zwierzaki, ale ciągłe sprzątanie po nich doprowadza Cię do szaleństwa? Znamy ten ból. I…
Na polskim rynku debiutuje lodówka Samsung RB38C7AGWS9. To prawdziwy rekordzista w kontekście oszczędności, bo tak…
W ofercie LG na polskim rynku jest ponad 50 lodówek. My wybraliśmy dwie najlepsze. Co…
Philips wprowadził niedawno na polski rynek nową serię ekspresów kolbowych Baristina – są kompaktowe mają…