>
Kategorie: Electrolux Grille Informacje prasowe Przepisy

7 kroków na przyrządzenie idealnego steka

Przyrządzenie idealnego steka to nie lada wyzwanie. Wymaga doświadczenia, wiedzy oraz umiejętności – począwszy od wyboru wysokiej jakości mięsa, po jego przygotowanie i odpowiednią obróbkę. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości? Która cześć polędwicy najlepiej nadaje się do steków? Jak nie wysuszyć mięsa i uzyskać pożądany stopień jego wysmażenia?

fot. Electrolux

Składniki:

  • polędwica wołowa 200 g
  • krewetki 3 szt.
  • malto 30g
  • czekolada o zawartości kakao 70% 50 g
  • tymianek 2 gałązki
  • masło klarowane 50 g
  • yuka 1 szt.
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier 50 g
  • woda 50 ml
  • rum 50 ml
  • tonka 0,5 ziarna
  • 400 g palonej cebuli
  • śmietanka 36% 200 g
  • mleko 150 g
  • 2 żółtka
  • 3 listki syrha

Przygotowanie

fot. Electrolux

1. Zacznij od przygotowania wytrawnych lodów cebulowych. Pokrój cebule na grube plastry, posmaruj olejem i ugrilluj. Następnie zmiksuj je blenderem na gładkie puree. Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj puree i zagotuj. Poczekaj, aż baza do lodów ostygnie do 80°C. Następnie dodaj żółtka i energicznie mieszaj przez 10 min. W ten sposób masa się spasteryzuje. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin.

2. Obierz krewetki z pancerzy i przełóż je do woreczka do pakowania próżniowego. Dodaj do niego gałązki tymianku oraz klarowane masło. Zamknij próżniowo. Ustaw w piekarniku funkcję SousVide i piecz w temperaturze 58°C.

3. Polędwicę pokrój na medaliony o grubości ok. 5 cm. Dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem. Posmaruj cienką warstwą oleju i usmaż na grillu.

4. Przygotuj sos. Na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj go. Podlej wodą i rumem, chwilę redukuj. Zdejmij z palnika i przestudź sos. Na koniec dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj tonkę lub anyż albo cynamon.

5. Przyrządź piasek czekoladowy. Do suchej miski wsyp malto, szczyptę soli i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

6. Yukę umyj i obieraczką potnij na długie, cienkie pasy. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do uzyskania złotego koloru. Chipsy odsącz na papierowym ręczniku i posyp solą.

7. Na talerz nałóż piasek czekoladowy. Na nim ułóż pokrojone w plastry mięso i krewetki. Polej wszystko karmelowym sosem z rumu i tonki. Całość udekoruj chipsami z yuki i listkami syrha.

Źródło: Electrolux, Informacje Prasowe

Rafał Jeleń

Najnowsze artykuły

  • Kosiarki
  • Newsy
  • Parkside

Lidl ma nowego robota koszącego. To Parkside PAMRC 250 A1 City za 999 zł!

Szykuje się gratka dla tych, którzy szukają taniego robota koszącego. Lidl wprowadza do oferty model…

12 kwietnia 2025
  • Ekspresy do kawy
  • Jura
  • Newsy

Jura C3 to nowy i niedrogi ekspres automatyczny do kaw czarnych

Marka Jura, znana z ekspresów klasy premium, właśnie wprowadziła model C3 - niedrogi sprzęt dla…

11 kwietnia 2025
  • Artykuł sponsorowany
  • MOVA by Dreame
  • Polecamy
  • promowane-reklama
  • Robot sprzątający
  • Wiadomość dnia

Jak zapewnić czystość podłóg mając zwierzaki? Jest na to patent!

Kochasz zwierzaki, ale ciągłe sprzątanie po nich doprowadza Cię do szaleństwa? Znamy ten ból. I…

10 kwietnia 2025
  • Lodówki
  • Newsy
  • Samsung

Premiera rekordowo oszczędnej lodówki Samsunga. Takiego zużycia jeszcze nie było

Na polskim rynku debiutuje lodówka Samsung RB38C7AGWS9. To prawdziwy rekordzista w kontekście oszczędności, bo tak…

10 kwietnia 2025
  • Artykuł sponsorowany
  • LG
  • Lodówki
  • promowane-reklama
  • Wiadomość dnia

Najlepsze w swojej klasie. Te lodówki LG warto teraz kupić

W ofercie LG na polskim rynku jest ponad 50 lodówek. My wybraliśmy dwie najlepsze. Co…

9 kwietnia 2025
  • Ekspresy do kawy
  • Newsy
  • Philips

Premiera ekspresów kolbowych Philips Baristina! Z młynkiem i w wielu kolorach

Philips wprowadził niedawno na polski rynek nową serię ekspresów kolbowych Baristina – są kompaktowe mają…

9 kwietnia 2025