>

7 kroków na przyrządzenie idealnego steka

Przyrządzenie idealnego steka to nie lada wyzwanie. Wymaga doświadczenia, wiedzy oraz umiejętności – począwszy od wyboru wysokiej jakości mięsa, po jego przygotowanie i odpowiednią obróbkę. Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości? Która cześć polędwicy najlepiej nadaje się do steków? Jak nie wysuszyć mięsa i uzyskać pożądany stopień jego wysmażenia?

fot. Electrolux

Składniki:

  • polędwica wołowa 200 g
  • krewetki 3 szt.
  • malto 30g
  • czekolada o zawartości kakao 70% 50 g
  • tymianek 2 gałązki
  • masło klarowane 50 g
  • yuka 1 szt.
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier 50 g
  • woda 50 ml
  • rum 50 ml
  • tonka 0,5 ziarna
  • 400 g palonej cebuli
  • śmietanka 36% 200 g
  • mleko 150 g
  • 2 żółtka
  • 3 listki syrha

Przygotowanie

fot. Electrolux

1. Zacznij od przygotowania wytrawnych lodów cebulowych. Pokrój cebule na grube plastry, posmaruj olejem i ugrilluj. Następnie zmiksuj je blenderem na gładkie puree. Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj puree i zagotuj. Poczekaj, aż baza do lodów ostygnie do 80°C. Następnie dodaj żółtka i energicznie mieszaj przez 10 min. W ten sposób masa się spasteryzuje. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin.

2. Obierz krewetki z pancerzy i przełóż je do woreczka do pakowania próżniowego. Dodaj do niego gałązki tymianku oraz klarowane masło. Zamknij próżniowo. Ustaw w piekarniku funkcję SousVide i piecz w temperaturze 58°C.

3. Polędwicę pokrój na medaliony o grubości ok. 5 cm. Dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem. Posmaruj cienką warstwą oleju i usmaż na grillu.

4. Przygotuj sos. Na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj go. Podlej wodą i rumem, chwilę redukuj. Zdejmij z palnika i przestudź sos. Na koniec dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj tonkę lub anyż albo cynamon.

5. Przyrządź piasek czekoladowy. Do suchej miski wsyp malto, szczyptę soli i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

6. Yukę umyj i obieraczką potnij na długie, cienkie pasy. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do uzyskania złotego koloru. Chipsy odsącz na papierowym ręczniku i posyp solą.

7. Na talerz nałóż piasek czekoladowy. Na nim ułóż pokrojone w plastry mięso i krewetki. Polej wszystko karmelowym sosem z rumu i tonki. Całość udekoruj chipsami z yuki i listkami syrha.

Źródło: Electrolux, Informacje Prasowe

Rafał Jeleń

Najnowsze artykuły

Roborock Q8 Max za 959 zł tylko dziś o 19:00 dla posiadaczy pakietu Allegro Smart!

Oficjalny sklep Allegro wrzuci dziś o 19:00 sporą ilość robota Roborock Q8 Max w genialnej…

8 godzin temu

Weekendowe rabaty do -50% w sklepie internetowym Lidla (m.in. Philips i Parkside)

Przez cały długi weekend, czyli od 8 do 11 listopada jest okazja kupić taniej sporo…

10 godzin temu

Thermomix Rudolf, czyli śnieżna wersja TM6 już dostępna z prezentami i ratami 0%

Do sprzedaży trafiła limitowana edycja słynnego termorobota Thermomix TM6. W Niemczech nazwano ją Special Edition…

1 dzień temu

Philips daje zapasową baterię w prezencie do odkurzaczy Aqua

Od 4 listopada do końca grudnia trwa akcja, dzięki której dostaniesz zapasowy akumulator do odkurzacza…

1 dzień temu

Promocja widmo: LG oferuje 5 lat gwarancji na sprzęt, którego… nie kupisz w Polsce

LG ma sporo udanych promocji za pasem, ale ta im zdecydowanie nie wyszła. Kupując LG…

1 dzień temu

Do 1800 zł zwrotu za zakup AGD marki Bosch! Powrót świetnej promocji

Bosch wraca z super akcją na piekarniki i indukcje. Kupując sam piekarnik możesz liczyć na…

2 dni temu