Pieczywo gości w naszym jadłospisie niemal każdego dnia. Żytnie, razowe, pszenne, na zakwasie lub drożdżach, z ziarnami albo suszonymi owocami… Możliwości jest tak wiele, że każdy z nas z powodzeniem znajdzie coś dla siebie. Nie da się jednak ukryć, że nic nie smakuje tak wyśmienicie, jak własnoręcznie wypieczony chleb, ze złocistą i chrupiącą skórką.
Eliza Mórawska, autorka książek kulinarnych, a także bloga White Plate, w programie Tajemniczy Składnik udowadnia, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a ten przygotowany w domu jest wyjątkowy. Poniżej zdradzamy Wam sprawdzony przepis na idealne pieczywo.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (polecany typ 750)
- 300 ml letniej wody lub mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- niewielka ilość mąki do podsypywania
Rozczyn:
Pokruszone drożdże wsyp do małej miseczki, dodaj 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki. Składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 min.
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do misy miksera. Następnie zrób w mące wgłębienie, wlej do niego połowę wody lub mleka i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn i sól. Jeśli użyjesz mleka zamiast wody, pieczywo będzie bardziej rumiane, zwłaszcza w przypadku wypieków takich jak bułki. Miksuj do połączenia składników, w miarę potrzeby dodając resztę wody (mleka) i mąki. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, wyjmij je z misy i delikatnie ugnieć, formując kulę. Następnie delikatnie posmaruj ją olejem i przełóż do miski do wyrastania, aż podwoi objętość. Na koniec uformuj ciasto i włóż do formy do pieczenia. Piecz w temp. 240 stopni C. Chleb ok. 30 min, bułeczki ok. 12-15 minut. Wykorzystując funkcję pary podczas pieczenia chleba uzyskasz efekt chrupiącej skórki. Eksperci nazywają tę metodę „uderzeniem pary”.
Źródło: Electrolux, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Chleb idealny bez zakwasu ?!
Troszkę słabo
Od lat piekę chleb. Niestety w automacie. Mąka żytnia prosto z młyna, mleko, drożdże, sól i cukier. Chrupiąca skórka i zapach bijący na głowę zapach Nino Ricci (?) czy Channel nr 5. Pychota.