Targi IFA 2014 zakończyły się ponad tydzień temu, dlatego najwyższa pora na ostatnie podsumowania, również z rynku AGD. W tegorocznej edycji udział wzięło 1500 wystawców z 47 krajów. Wśród nich nie mogło zabraknąć firmy Electrolux, która zaprezentowała wysokiej klasy urządzenia, wyposażone w innowacyjne rozwiązania.
Spis treści
Piekarniki parowe SousVide
Technika SousVide, to znana i ceniona wśród szefów kuchni metoda przyrządzania dań. Próżniowe zapakowanie produktów, a następnie ich delikatne gotowanie w niskiej temperaturze za pomocą pary, gwarantuje wyjątkowo głęboki smak i aromat składników. Dzięki piekarnikowi parowemu z funkcją SousVide, sposób przygotowywania potraw dostępny do tej pory tylko dla profesjonalistów, wkracza do naszych domów. Model CombiSteam SousVide Pro został dodatkowo wyposażony w Humidity Sensor, czyli czujnik wilgotności. Takie rozwiązanie pozwala osiągnąć idealną wilgotność oraz konsystencję potraw, niezależnie od jej rodzaju, gwarantując doskonałe rezultaty za każdy razem. Kolorowy, zaawansowany wyświetlacz TFT zapewnia dodatkowo komfort i łatwość użytkowania. Piekarnik będzie dostępny w wersji pełnogabarytowej oraz kompaktowej.
Płyta indukcyjna InfiFlex
Płyta indukcyjna InfiFlex została zaprojektowaną z myślą o zapewnieniu maksymalnej swobody gotowania. Automatycznie wykrywa rozmiar naczynia znajdującego się na płycie, jedocześnie dostarczając optymalną moc grzania. Dzięki temu możliwe jest ułożenie naczyń w dowolnej konfiguracji, z gwarancją najlepszych ustawień pola pod każdym z nich. FlexiBridge pozwala łączyć pola grzejne w jedno większe, dając jeszcze większą elastyczność w doborze garnków czy patelni. Płyta została także wyposażona w innowacyjną funkcję Chef Mode. Dzięki niej nie trzeba zmniejszać lub zwiększać mocy grzania danego pola w trakcie przygotowywania posiłku. Wystarczy odpowiednio przesunąć naczynie na kolejne pole grzejne, o niższej lub wyższej temperaturze. Płyta dostępna będzie w dwóch rozmiarach: 80 cm lub 90 cm szerokości, w zależności od indywidulanych potrzeb.
Płyta indukcyjna ProFry
Płyta indukcyjna z czujnikiem ProFry gwarantuje idealne rezultaty smażenia. Do wyboru są trzy poziomy mocy grzania, dopasowane odpowiednio do danego rodzaju przygotowywanych składników. Dzięki temu nie trzeba zastanawiać nad najlepszym ustawieniem temperatury i można w całości oddać się przyjemności gotowania. Funkcja Bridge pozwala na połączenie dwóch pól grzejnych w jedno większe, co pozwala na stosowanie patelni o dużych rozmiarach czy też korzystanie z grilla Plancha. Wyświetlacz TFT i dotykowy interfejs gwarantują przyjemne i intuicyjne sterowanie.
Zmywarka Comfort Lift
Zmywarka ComfortLift gwarantuje doskonałe rezultaty mycia, jednak wyróżnia ją wyjątkowa wygoda użytkowania. Dolny kosz można bez trudu wysunąć i podnieść wyżej, nawet przy pełnym załadunku. Dzięki takiemu rozwiązaniu załadowanie czy opróżnienie dolnego kosza jest dużo łatwiejsze.
- Zobacz także | 5 stylowych lodówek z duszą
Zmywarka Water save
Zmywarka Water save to gwarancja oszczędności wody. W modelu na 13 zestawów naczyń zużywa tylko 6,5 litra, a przy 15 zestawach naczyń – 7,5 l. W kolejnych cyklach ponownie wykorzystuje używaną wcześniej wodę, gromadząc ją w wewnętrznym zbiorniku i uprzednio oczyszczając. Co więcej, po każdym 5-tym z kolei myciu, zbiornik zostaje automatycznie wyczyszczony, a specjalny program ExtraHygiene usuwa ze zmywarki do 99,99% bakterii.
Linia urządzeń kompaktowych
Z myślą o niewielkich kuchennych wnętrzach, Electrolux przedstawił także linię kompaktowych urządzeń, takich jak piekarniki parowe, szuflada do pakowania próżniowego czy chłodziarka. Pomimo mniejszych rozmiarów, oferują dokładnie takie same możliwości, jak w przypadku urządzeń pełnogabarytowych. Wyposażając w nie kuchnię, można więc cieszyć się funkcją SousVide, połączeniem pary i gorącego powietrza, pyrolizą czy szybkim chłodzeniem. Od tej pory mała przestrzeń nie oznacza już ograniczenia kulinarnych możliwości!
Źródło: Własne, Electrolux, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
A czym charakteryzuje się płyta PROfry? Bo zastanawia mnie w jaki sposób może ona być specjalnie dostosowana do smażenia? Może chodzi o utrzymywanie ciągłej wysokiej mocy na polu grzejnym? Producenci stają już na głowie, by przebić się do klienta z każdą nawet najmniejszą głupotą.