Lato to najlepsza pora na grillowanie pełną gębą. Tym bardziej, że każdy weekend jest dobrym pretekstem do spotkania się ze znajomymi przy wspólnym stole. Jak piec na ruszcie, żeby było zdrowo, smacznie i szybko?
Pomyśl nim kupisz
Wybór grilla ma znaczenie! Ciężki czy lekki, jednorazowy czy trwały, o dużej średnicy czy mały piknikowy – od możliwości aż boli głowa. Zanim wybierzesz, zastanów się, jak często i w jakich warunkach grillujesz. Grille gazowe i elektryczne sprawdzą się w małych,przydomowych ogródkach lub na balkonach. Nie wymagają stałego kontrolowania temperatury, a potrawy na nich przygotowywane pozbawione są substancji smolistych, powstających w wyniku kontaktu tłuszczu z rozżarzonym węglem. Dym z grilla węglowego nada natomiast potrawom klasycznego smaku i aromatu, jednak zawiera szkodliwe dioksyny. Jeśli grill ma być niezawodny, warto wybrać żeliwny, ze stali nierdzewnej lub emalii porcelanowej. Na sporadycznie organizowanych piknikach za miastem sprawdzą się grille metalowe lub aluminiowe. Są mniej trwałe od tych żeliwnych, za to – lżejsze i zajmują mniej miejsca.
Lepszy węgiel to smaczniejsze jedzenie
Do palenia wybieraj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Są zdrowsze od drzew iglastych, z których żywica w trakcie spalania wydziela szkodliwe substancje. Chorobotwórcze są też chemiczne podpałki, benzyna, nafta i ropa. Zastąp je naturalnymi odpowiednikami i używaj podpałki tylko wtedy, gdy na ruszcie nie ma potraw. Gdy dosypujesz węgiel, zdejmij ruszt, a przed każdym grillowaniem – zadbaj o jego czystość. Przypalony tłuszcz, resztki potraw i osad powstały w wyniku kilkukrotnego grillowania są szkodliwe.
Wrzuć na ruszt!
Tradycyjnie na polskich grillach królują tłuste mięsa i kiełbasy. Tymczasem grillować można niemal wszystko. Dbając o dietę, sięgnij po produkty z niską zawartością tłuszczu: drób, ryby oraz warzywa. Pieką się szybko, a smakują wybornie.
Źródło: Własne, RP, JBcomm, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Co i tak w pewnym stopniu prowadzi do kupna odpowiedniego grilla, bo na małym z Tesco nie rozłożysz węgla na dwie połówki 😛
Znaczenie w grillowaniu ma to jak ułozymy np węgiel. Ważne jest żeby nie grillować na palącym się jeszcze węglu, tylko na żarzącym się. Warto ustawic też dwie połówki (jedna większa, druga mniejsza). Trzeba zamknąć mięso z zewnątrz wysoką temperaturą, a dopiekać na połówce z mniejszą. Takim sposobem karkówki są upieczone i soczyste w środku, a dodatki typu szaszłyki czy polskie snacki, zostają ładnie przypieczone ale nie nadpalone.
Ja tam kupiłem grilla ze 3 lata temu w Media Expert na przecenie… ładny, duży, okrągły i z dwoma poziomami. Fakt, troszkę kosztował ale no porównania nie ma z innymi tańszymi jak mają moi znajomi. Nie powiem teraz modelu, bo opakowania już dawno nie mam. Ew. mogę wrzucić jakąś fotę jak pichcę sobie jakiegoś polskiego snacka, to zobaczycie 😀
tak naprawde to najważniejsze jest dobre towarzystwo i dobra kiełbasa bez konserwantów. najlepiej taka z serii bez E. Reszta nie ma wiekszego znaczenia. wystarczy tylko podstawowa znajomosc obslugi grilla hehe