Profesjonalni szefowie kuchni od wielu lat cenią i korzystają w swojej pracy z metody SousVide. Ta technika była do tej pory zarezerwowana tylko dla profesjonalistów, gwarantując ich potrawom wyjątkowo głęboki smak i aromat. Teraz, za sprawą nowego piekarnika parowego Electrolux CombiSteam SousVide, wkracza ona także do urządzeń dla gospodarstw domowych.
Electrolux przedstawia rewolucyjny w dziedzinie codziennego gotowania piekarnik parowy CombiSteam SousVide EOB8956VAX oraz szufladę do pakowania próżniowego CombiVac EVD29900AX, które pozwalają na korzystanie z metody SousVide w domowym zaciszu.
Funkcja SousVide daje możliwość przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, warzyw oraz owoców w niskiej temperaturze, przy udziale pary. Wcześniej zamarynowane i doprawione produkty należy zamknąć w woreczkach próżniowych za pomocą szuflady CombiVac. Tak przygotowane i przyrządzone potrawy wyróżniają się głębokim smakiem, aromatem, idealną konsystencją oraz zachowaniem większej ilości witam, minerałów i wartości odżywczych. Są więc nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe.
Delikatny proces gotowania w niskiej temperaturze pozwala zachować produktom odpowiednią konsystencję, zapobiega ich przypadkowemu przypaleniu, przegotowaniu i wysuszaniu. Produkty kulinarne mogą być ponadto wstępnie przygotowane w dowolnym czasie, przechowywane w próżniowych opakowaniach i ostatecznie przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Oznacza to niezwykłą oszczędność czasu oraz miejsca potrzebnego do przechowywania produktów spożywczych w lodówce.
Piekarnik niezależnie posiada funkcje parowe, w postaci gotowania na parze oraz pieczenia z udziałem pary w różnych proporcjach czasu, w zależności od oczekiwanego efektu jak i rodzaju potrawy. Dodatkowo urządzenie oferuje standardowe funkcje pieczenia, w tym 205 automatycznych przepisów (książka kucharska), w tym 6 przepisów SousVide. Piekarnik został także wyposażony w zaawansowany, kolorowy, dotykowy wyświetlacz TFT z menu w języku polskim. Piekarnik Electrolux CombiSteam SousVide EOB8956VAX jest obecnie dostępny na rynku, a jego cena wynosi ok. 7000 zł.
Źródło: Electrolux, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Piekarnik jest dośc drogi, ale szuflada do pakowania próżniowego w domowym zaciszu za ponad 18 000 PLN to jakaś pomyłka. Normalny, profesjonalny sprzęt do gastronomii mozna kupic za 4000 …
Za taką cenę piekarnik powinien być wyposażony w prowadnice teleskopowe, a nie w drabinki.
Swoją cenę to kosztuje, ale z drugiej strony taki piekarnik jest tego wart. Wiele potraw na parze smakuje lepiej, nie mówiąc już o tym, że jest zdrowiej. Mam nadzieję, że ceny szybko choćby o drobinę spadną.