Sezon grillowy już w pełni, a wiele osób bez imprezy z rusztem w tle nie wyobraża sobie udanego weekendu. Niestety, przypalony tłuszcz czy zwęglone resztki na ruszcie skutecznie odpychają od wszelkich planów konsumpcyjnych. Aby grill służył jak najdłużej, trzeba go regularnie czyścić. Jak to robić?
Trzeba odpowiednio zadbać o grill, by przygotowane na nim potrawy były smaczne. Przed rozpaleniem grilla warto posmarować ruszt olejem, dzięki czemu jedzenie nie będzie do niego przywierać. Zaleca się także korzystanie z aluminiowych tacek lub perforowanej folii do pieczenia. Dzięki nim rzadziej będziemy musieli grill szorować, bo po prostu mniej tłuszczu znajdzie się na jego ruszcie. Ruszt grilla i inne jego elementy należy czyścić po każdym jednorazowym grillowaniu.
Kiedy?
Czyszczenie warto zacząć tuż po zakończeniu grillowania. Tłuszcz łatwiej usunąć, gdy grill jeszcze nie jest całkowicie schłodzony. Kratownicę wystarczy przetrzeć papierowym ręcznikiem lub nawet zwykłą gazetą, które to wchłoną wszelkie pozostawione na grillu płyny. Szybka interwencja gwarantuje znacznie mniej inwazyjne czyszczenie grilla w przyszłości. Warto zauważyć, że misy grilla nie powinno się zalewać wodą, gdy brykiet jeszcze się żarzy – częste stosowanie takiej metody doprowadzi do zardzewienia grilla.
Obudowa grilla nie wymaga czyszczenia po każdym jego wykorzystaniu. Warto przemywać ją regularnie, choć gruntowne czyszczenie powinno odbywać się dopiero, gdy pojawią się zacieki z tłuszczu, rdza czy osad z popiołu. To tak jak z porządkami domowymi – regularne sprzątanie pozwoli na utrzymanie wszystkich rzeczy na swoich miejscach, ale wielkie porządki robimy tylko kilka razy w roku.
Bez względu na rodzaj grilla, najważniejszą czynnością jest regularne czyszczenie rusztu. Ponieważ zwęglone resztki zmieniają smak potraw, osadzają się na nich, a nawet mogą powodować zatrucia, grillowanie na czystym ruszcie ma same zalety. Co więcej, utrzymanie odpowiedniej czystości pozwala na łatwiejsze rozpalenie grilla, a także na szybsze przygotowanie potraw.
Czym?
Do czyszczenia obudowy grilla i misy na węgiel, nie trzeba używać żadnych wymyślnych substancji – wystarczy zwykła woda i gąbka. Trudniejsze zabrudzenia można pokonać szczotką drucianą i wodą z dodatkiem mydła. Generalnie nie ma potrzeby sięgać po mocniejsze detergenty. Wszystkie elementy obudowy i misy grilla należy dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, by metal miał jak najkrócej kontakt z wodą i nie korodował.
Ruszt można czyścić za pomocą specjalnych detergentów do tego przeznaczonych. Elementy, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, można wymyć jak zwykłe naczynia, czyli ciepłą wodą z płynem. Dobre rezultaty daje zasypanie wyjmowanych elementów solą i wstawienie do rozgrzanego piekarnika. Gdy sól zbrązowieje, wyjmujemy je i płuczemy w wodzie. Mocno przyschnięty tłuszcz zeskrobujemy plastikową lub drewnianą łopatką, w ostateczności szczotką ze stali nierdzewnej. Po takim czyszczeniu elementy grilla należy jednak porządnie umyć, ponieważ opiłki metalu są niezdrowe dla człowieka, więc nie powinny wchodzić w interakcję z jedzeniem.
Warto pamiętać, by elementów wykonanych ze stali nierdzewnej nie szorować metalową szczotką. Gdy już znajdziemy w grillu obszar zaatakowany przez rdzę, należy pozbyć się jej papierem ściernym lub szlifierką, a następnie zamalować odpowiednią farbą, tak aby rdza nie powiększała się.
Jednym z najczęściej pojawiających się w Internecie sposobów na ekologiczne czyszczenie rusztu jest metoda z cebulą w roli głównej. Polega ona na obraniu cebuli, przekrojeniu jej na pół, a następnym pocieraniu o kratki gorącego grilla. Zawarte w warzywie substancje nie tylko dokładnie wyczyszczą ruszt, ale i dodadzą oryginalnego smaku potrawą, które później na grillu będą przygotowywane.
Jak?
W zależności od rodzaju grilla, należy zastosować nieco inną taktykę czyszczenia:
- Grill gazowy – zanim zaczniemy go czyścić, najpierw należy odłączyć zasilanie gazem. Dopiero potem rozkładamy go na części, moczymy w wodzie z mydłem, szorujemy i suszymy. Odpadki zdrapujemy z rusztu, wciągamy odkurzaczem, a drucianą szczotką szorujemy najcięższe zabrudzenia. Warto pamiętać także o wyczyszczeniu elementów doprowadzających gaz. Po zmontowaniu całość należy uruchomić i wysuszyć. Raz do roku zalecane jest zaimpregnowanie rusztu olejem w sprayu.
- Grill elektryczny – jego czyszczenie opiera się głównie na usunięciu tłustych resztek jedzenia. Warto wykorzystać jeden ze specjalnych preparatów do czyszczenia grillu elektrycznego, by nie uszkodzić mechanizmów urządzenia. Takie substancje szybko usuwają tłuste zabrudzenia. Niestety, ich minusem jest to, że są dosyć drogie. Domowe sposoby z użyciem sody, soli i octu często dają porównywalny efekt.
- Grill węglowy – gdy grill będzie chłodny całość należy zdemontować na części składowe. Ruszt myjemy wodą z mydłem (można użyć szczotki drucianej), usuwamy tłusty osad, a także usuwamy popiół z odpowiedniego zbiornika. Ruszt można również umyć przy pomocy węża ogrodowego lub jednym z myjących urządzeń wysokociśnieniowych. Elementy składowe, które się zmieszczą, można umyć w zmywarce. Po zakończeniu czyszczenia, wszystkie elementy trzeba dokładnie osuszyć (w odpowiedzi na możliwość korodowania) i złożyć.
Warto pamiętać, że grill jest nam potrzebny tylko w sezonie. Po jego zakończeniu, warto go rozmontować i schować w miejscu odpornym na niekorzystnie warunki atmosferyczne. Głupio byłoby co roku kupować nowy grill, bo nieumiejętnie zajmowaliśmy się tym poprzednim.
Udanego grillowania!
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Pamiętajmy, ze z grilla może tłuszcz moze polecieć np. na naszą kostkę brukowa. Z tym też trzeba uważać
Mogę polecić dwa środki TOP Grill Tenzi lub Profimax SP 180. Oba produkty posiadają końcówkę spieniającą, dzięki której piana dłużej utrzymuje się na przypalonych miejscach.
Faktycznie RS20 firmy Rooto System działa najlepiej. Bardzo wydajny i łatwy w użyciu. Nie trzeba skrobać przypaleń.
Szybko i bezboleśnie usuwam stare przypalenia, sadze itp R.S. 20 firmy Rooto System…Czyszcze tym grill i piekarnik..
Najlepszy jest płyn do czyszczenia Sotin