>

Smaczne i zdrowe, czyli letnie grillowanie

Wielkimi krokami zbliża się kalendarzowe lato, a wraz z nim chwile relaksu i rozrywki na świeżym powietrzu. Towarzyszyć im będzie grillowanie – jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków form spędzania czasu i równocześnie – zdrowy sposób na przygotowywania potraw, który wpisuje się w ogólnopolską tendencję. Jak bowiem pokazują badania, zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki.

Odżywiaj się zdrowo!

Polacy, bez względu na wiek, uwielbiają grillować – wiąże się to m. in. z silną potrzebą wspólnego przygotowania posiłków i cieszenia się nimi. Coraz więcej z nas docenia również zdrowotne zalety tej formy przyrządzania jedzenia. Według badań przeprowadzonych przez firmę Kantar Media, wiele osób próbuje się zdrowo odżywiać. Już połowa Polaków stosuje dietę, przy czym w grupie tej większość stanowią kobiety (60 procent) – mają więc one realny wpływ na to, co jemy i w jaki sposób jemy. Pochodną takiej postawy jest m. in. coraz większa dbałość nie tylko o spożywanie zbilansowanych posiłków, ale również o kaloryczność potraw.

Jak grillować, by zdrowie zachować?

Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie smaku i równocześnie obniżenie liczby kalorii mięsa jest właśnie grillowanie. Szczególnie latem doceniamy zalety potraw grillowanych, czyli przede wszystkim przygotowywanie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, tłuszcz z mięsa wytapia się, więc jego ilość oraz wartość kaloryczna potrawy jest mniejsza.

Mimo to warto na ruszt wybierać chudsze mięso, takie jak drób bez skóry, cielęcinę, wołowinę, ryby oraz warzywa. Wiąże się to nie tylko z kalorycznością, lecz bardziej z obniżeniem ilości szkodliwych substancji powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.

Ważny jest rodzaj podpałki – brykiety, które złożone są z mielonego węgla drzewnego, z którego usunięto w procesie produkcji wszystkie szkodliwe substancje będą najbardziej odpowiednie.

W książkach kucharskich oraz blogach i serwisach internetowych znajdziemy wiele przepisów jak przygotować mięso na grilla. Jednym z najlepszych sposobów jest zamarynowanie dzień wcześniej w oliwie, można z dodatkiem soku z cytryny oraz przyprawami. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne, kruche i soczyste. Wśród tajników przygotowywania potraw z grilla jest tez taki, że skrzydełka czy nóżki z kurczaka warto przed położeniem na grill zagotować, potem przyprawić i wstawić do lodówki, a dopiero potem grillować. Dzięki obgotowaniu nawet jeśli skórka będzie podpieczona, to mięso w środku będzie wilgotne i jędrne, a nie nadmiernie wysuszone.

Źródło: Własne, Samsung, Informacje Prasowe

Rafał Jeleń

Najnowsze artykuły

Genialna pralka Asko za mniej niż 3400 zł? Sprzęt premium w super ofercie Media Expert

Do końca listopada masz okazję kupić prosty, lecz genialnie wykonany model pralki firmy Asko –…

6 godzin temu

Roborock S8 MaxV Ultra w super cenie i z mopem Flexi Lite gratis

W Media Expert mają świetną ofertę na flagowego robota marki Roborock, a dodatkowo zgarniasz  odkurzacz…

8 godzin temu

Dreame Z30 i Dreame Z20 to dwa mocne odkurzacze, ale… który wybrać?

Sprawdzamy i porównujemy dwa najnowsze odkurzacze pionowe - Dreame Z30 i Dreame Z20. Czym się…

9 godzin temu

Na jakich promocjach najlepiej się skupić podczas Black Friday?

Black Friday to szał zakupowy, który swoją genezę ma w Stanach Zjednoczonych. Od wielu lat…

9 godzin temu

Kup odkurzacz Beko i zgarnij drugi akumulator za 1 zł!

Turecki producent ma nową promocję na nowe odkurzacze pionowe. Do wybranych modeli ze stacją możesz…

1 dzień temu

Roborock Qrevo MaxV w rekordowo niskiej cenie w sklepie Allegro!

Roborock Qrevo MaxV będzie dzisiaj dostępny w rekordowo niskiej cenie. Trzeba się jednak spieszyć, bo…

1 dzień temu