Polacy, bez względu na wiek, uwielbiają grillować – wiąże się to m. in. z silną potrzebą wspólnego przygotowania posiłków i cieszenia się nimi. Coraz więcej z nas docenia również zdrowotne zalety tej formy przyrządzania jedzenia. Według badań przeprowadzonych przez firmę Kantar Media, wiele osób próbuje się zdrowo odżywiać. Już połowa Polaków stosuje dietę, przy czym w grupie tej większość stanowią kobiety (60 procent) – mają więc one realny wpływ na to, co jemy i w jaki sposób jemy. Pochodną takiej postawy jest m. in. coraz większa dbałość nie tylko o spożywanie zbilansowanych posiłków, ale również o kaloryczność potraw.
Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie smaku i równocześnie obniżenie liczby kalorii mięsa jest właśnie grillowanie. Szczególnie latem doceniamy zalety potraw grillowanych, czyli przede wszystkim przygotowywanie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, tłuszcz z mięsa wytapia się, więc jego ilość oraz wartość kaloryczna potrawy jest mniejsza.
Mimo to warto na ruszt wybierać chudsze mięso, takie jak drób bez skóry, cielęcinę, wołowinę, ryby oraz warzywa. Wiąże się to nie tylko z kalorycznością, lecz bardziej z obniżeniem ilości szkodliwych substancji powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.
Ważny jest rodzaj podpałki – brykiety, które złożone są z mielonego węgla drzewnego, z którego usunięto w procesie produkcji wszystkie szkodliwe substancje będą najbardziej odpowiednie.
W książkach kucharskich oraz blogach i serwisach internetowych znajdziemy wiele przepisów jak przygotować mięso na grilla. Jednym z najlepszych sposobów jest zamarynowanie dzień wcześniej w oliwie, można z dodatkiem soku z cytryny oraz przyprawami. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne, kruche i soczyste. Wśród tajników przygotowywania potraw z grilla jest tez taki, że skrzydełka czy nóżki z kurczaka warto przed położeniem na grill zagotować, potem przyprawić i wstawić do lodówki, a dopiero potem grillować. Dzięki obgotowaniu nawet jeśli skórka będzie podpieczona, to mięso w środku będzie wilgotne i jędrne, a nie nadmiernie wysuszone.
Źródło: Własne, Samsung, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Od kilku tygodni mamy dobre ceny na pionówki i roboty Dreame, a teraz sklep RTV…
Whirlpool W8I HT40 T Maxi Space to jedna z najbardziej opłacalnych zmywarek na naszym rynku…
Świetna płyta indukcyjna Electrolux CIV634 wylądowała na przecenie w sieci RTV EURO AGD. To najlepsza…
Szukasz dobrego robota, ale nie chcesz wydawać 3500-5000 zł na tegoroczne flagowce? W RTV Euro…
Sklep LG ma dobrą cenę na lodówkę GBV5250DSW. Nie dość, że po kombinacji promocji koszt…
Zapach pierników, błysk bombek i... szum odkurzacza? W ferworze świątecznych przygotowań często zapominamy, że technologia…