Wielkimi krokami zbliża się kalendarzowe lato, a wraz z nim chwile relaksu i rozrywki na świeżym powietrzu. Towarzyszyć im będzie grillowanie – jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków form spędzania czasu i równocześnie – zdrowy sposób na przygotowywania potraw, który wpisuje się w ogólnopolską tendencję. Jak bowiem pokazują badania, zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki.
Odżywiaj się zdrowo!
Polacy, bez względu na wiek, uwielbiają grillować – wiąże się to m. in. z silną potrzebą wspólnego przygotowania posiłków i cieszenia się nimi. Coraz więcej z nas docenia również zdrowotne zalety tej formy przyrządzania jedzenia. Według badań przeprowadzonych przez firmę Kantar Media, wiele osób próbuje się zdrowo odżywiać. Już połowa Polaków stosuje dietę, przy czym w grupie tej większość stanowią kobiety (60 procent) – mają więc one realny wpływ na to, co jemy i w jaki sposób jemy. Pochodną takiej postawy jest m. in. coraz większa dbałość nie tylko o spożywanie zbilansowanych posiłków, ale również o kaloryczność potraw.
Jak grillować, by zdrowie zachować?
Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie smaku i równocześnie obniżenie liczby kalorii mięsa jest właśnie grillowanie. Szczególnie latem doceniamy zalety potraw grillowanych, czyli przede wszystkim przygotowywanie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, tłuszcz z mięsa wytapia się, więc jego ilość oraz wartość kaloryczna potrawy jest mniejsza.
-
- Zobacz także |
Mimo to warto na ruszt wybierać chudsze mięso, takie jak drób bez skóry, cielęcinę, wołowinę, ryby oraz warzywa. Wiąże się to nie tylko z kalorycznością, lecz bardziej z obniżeniem ilości szkodliwych substancji powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.
Ważny jest rodzaj podpałki – brykiety, które złożone są z mielonego węgla drzewnego, z którego usunięto w procesie produkcji wszystkie szkodliwe substancje będą najbardziej odpowiednie.
W książkach kucharskich oraz blogach i serwisach internetowych znajdziemy wiele przepisów jak przygotować mięso na grilla. Jednym z najlepszych sposobów jest zamarynowanie dzień wcześniej w oliwie, można z dodatkiem soku z cytryny oraz przyprawami. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne, kruche i soczyste. Wśród tajników przygotowywania potraw z grilla jest tez taki, że skrzydełka czy nóżki z kurczaka warto przed położeniem na grill zagotować, potem przyprawić i wstawić do lodówki, a dopiero potem grillować. Dzięki obgotowaniu nawet jeśli skórka będzie podpieczona, to mięso w środku będzie wilgotne i jędrne, a nie nadmiernie wysuszone.
Źródło: Własne, Samsung, Informacje Prasowe
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.