Niedawno pisaliśmy o artykułach gospodarstwa domowego, które przydadzą się w okresie poprzedzającym święta, a także w trakcie Bożego Narodzenia. Ten sprzęt w większości przypadków jest niezbędny lub przynajmniej bardzo pomocny w ciągu całego roku, ale jego brak w drugiej połowie grudnia mógłby doprowadzić do bardzo nerwowych sytuacji. Sprawna lodówka, gotowy do pracy piekarnik i wielofunkcyjny robot kuchenny nie wyczerpują tematu – wyposażenie kuchni nie kończy się na urządzeniach. Prezentujemy pozostałe artykuły niezbędne w każdej kuchni.
Jeśli lubicie lub musicie spędzać czas w kuchni, to powinniście posiadać w niej artykuły, które za chwilę wymienimy. Czasem są one bardzo potrzebne, czasem po prostu przydatne, ponieważ mogą ułatwić pracę i ją skrócić. Zaczynamy…
Spis treści
Noże kuchenne
Nóż to bardzo ważne narzędzie i trudno wyobrazić sobie bez niego funkcjonowanie kuchni. Można oczywisćie radzić sobie z jednym nożem, ale warto posiadać rozbudowany zestaw lub przynajmniej kilka różnych narzędzi tego typu. Wśród nich powinien się znaleźć większy model z szerokim ostrzem – jego zadaniem będzie np. siekanie. Duży ząbkowany nóż świetnie nada się do krojenia chleba, a mniejszy (tym razem już bez ząbków) posłuży do obierania warzyw. Przydać może się także wąski i elastyczny nóż do filetowania. Co powinno łączyć wszystkie te produkty? Muszą być ostre – tępy nóż to bardziej kula u nogi kucharza niż jego pomocnik. Na rynku znajdziecie różne noże – każdy typ ma swoich zwolenników i przeciwników, ale to już temat na zupełnie inny wpis.
Dobrze, jeśli noże są pod ręką – np. w przeznaczonym na nie stojaku, na namagnesowanej listwie lub w specjalnych kieszonkach na ścianie – zawsze jest do nich łatwy dostęp i nie brudzi się szafek/szuflad w poszukiwaniu konkretnego narzędzia. W tym wątku warto też wspomnieć o ostrzałce – nie nadaje się ona do wszystkich typów noży, ale niektóre modele można z jej pomocą poważnie „podrasować”. Przy tej czynności zawsze należy uważać i nie powinna jej wykonywać osoba bez doświadczenia w ostrzeniu – to nie przyniesie większego pożytku.
- Zobacz dobrej jakości noże ceramiczne
Obieraczka i nożyczki
Warzywa (oraz niektóre owoce) można oczywisćie obierać nożem i wiele osób zdecydowanie wybiera takie rozwiązanie. Często jednak wykorzystywane są obieraczki, które nie tylko ułatwiają pracę, ale też znacznie ją przyspieszają. Użytkownik jest przy tym w mniejszym stopniu narażony na skaleczenie – nawet przy bardzo szybkim operowaniu obieraczką. Na rynku dostępne są zarówno obieraczki z ostrzem prostopadłym do rączki, jak i te z ostrzem równoległym. Trudno stwierdzić, które rozwiązanie jest lepsze – każdy powinien o tym zdecydować sam po wcześniejszym sprawdzeniu jakości pracy.
Mała porada – jeśli szukacie w kuchni obieraczki i nie macie pojęcia, gdzie mogliście ją schować, to warto sprawdzić… śmietnik. Problem jest niewielki, gdy nie opróżnialiście kosza od ostatniego używania tego sprzętu – gorzej, jeśli obierki z obieraczką opuściły już dom. Wówczas pozostaje kupić nową. Zapewniam, że takie rzeczy się zdarzają…;)
Nożyczki również mogą się okazać bardzo pomocne w kuchni – dzięki nim nie tylko otworzycie większość opakowań (w cywilizowany sposób, bez rozrzucania żywności po całej podłodze i kuchennym blacie), ale też w odpowiedni sposób ponacinacie lub podzielicie produkty spożywcze.
Deski do krojenia
Jakiś czas temu na naszym blogu pojawiło się zestawienie oryginalnych desek do krojenia. Część propozycji faktycznie okazała się bardzo ciekawa i mogłyby się one świetnie sprawdzić w kuchennych obowiązkach, ale najczęściej stawiamy na najprostsze rozwiązania. Nie oznacza to jednak, że wybór jest łatwy – temu zagadnieniu, podobnie jak doborowi noży, należałoby poświęcić wpis, a może nawet książkę. Na ryku dostępne są deski o różnych rozmiarach i kształtach, wykonane z wielu materiałów: drewno, szkło, tworzywo sztuczne – do wyboru, do koloru.
Najwięcej osób preferuje chyba szerokie i odpowiednio grube deski drewniane. Są stabilne, produkty kroi się na nich wygodnie i bezpiecznie. Żywność nie spada na stół czy blat kuchenny, praca nie jest tak głośna, jak w przypadku desek szklanych. Deska drewniana ma oczywiście pewne wady: po pierwsze, trudno utrzymać ją w idealnej czystości, a to powoduje np. powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Można sobie z tym radzić szorowaniem deski, jej skrobaniem i nacieraniem solą. Po drugie, drewno w powodu wilgoci nabiera nieciekawej barwy, a deska może się nawet rozpaść – aby tego uniknąć, należy ją dobrze wycierać po każdym umyciu i co jakiś czas nacierać olejem jadalnym (zwłaszcza przed pierwszym użyciem). To powinno wydłużyć żywot produktu.
Patelnia
Wiele osób powtarza, że smażone potrawy nie są zdrowe i należy ich unikać, ale… od czegoś trzeba umrzeć 😉 Nie wyobrażam sobie kuchni bez patelni i podejrzewam, że wielu naszych Czytelników podziela tę opinię. Sytuacja z patelnią przypomina tę z nożami i deskami (to samo dotyczy garnków) – wybór produktów szeroki, każdy ma swoje wady i zalety. Jakiś czas temu stałem się właścicielem dwóch patelni ceramicznych: znana marka, ponoć świetny produkt wywołujący zachwyt użytkownika. Po miesiącu trafiły do szafki z rzadziej wykorzystywanym sprzętem – do łask wróciła stara, ale sprawdzona patelnia teflonowa.
Na rodzaju patelni sprawa się nie koczy – ważne są również jej rozmiar i głębokość. Najczęściej wykorzystywane są chyba patelnie o średnicy 26 cm i można je uznać za w miarę uniwersalne. Warto jednak zaopatrzyć się także w mniejszy produkt – czasem okazuje się bardzo przydatny. Podobnie jest z głębokimi patelniami z przykrywką – to dla miłośników duszonych potraw. Osobną kategorię produktów stanowi wok. W niektórych krajach podstawowe wyposażenie kuchni, w Polsce zyskuje na popularności i trudno się temu dziwić: z jego pomocą można przyrządzić wiele ciekawych potraw – nie tylko tych orientalnych. Opanowanie sztuki korzystania z woka może się okazać umiejętnością na wagę złota…
Garnki
Nikogo nie zaskoczę stwierdzeniem, że rodzajów garnków jest sporo, podobnie sprawa wygląda z rozmiarami. Bez wątpienia poważną rolę przy podejmowaniu decyzji zakupowej odgrywa cena – najtańsze garnki mogą nie spełnić oczekiwań użytkownika i okażą się całkowicie chybionym zakupem. Z drugiej jednak strony, trzeba mieć na uwadze, że bardzo drogie zestawy, sprzedawane np. podczas różnego typu pokazów czy za pośrednictwem akwizytorów, to nierzadko produkty z poważnie zawyżoną ceną. Zapewne każdy przynajmniej raz słyszał o wspaniałych garnkach za kilka tysięcy złotych i wie, że ich nabywcy miewali poważne kłopoty ze spłatą zobowiązań lub zwrotem towaru…
Zostawmy jednak ten temat i wróćmy do właściwego: jakie garnki powinny znaleźć się w kuchni? Z pewnością przyda się duży, a nawet bardzo duży garnek z grubym dnem (spełnia ono kilka funkcji). Taki sprzęt przydaje się m.in. w trakcie przygotowań do świat – zwłaszcza, gdy spodziewacie się większej liczby gości. Bigos czy zupę powinno się przygotowywać właśnie w takim modelu. Z pewnością przyda się także kilka garnków średnich i parę mniejszych. Posiadając większy zestaw, nie trzeba przekładać potraw do innych naczyń, by „odzyskać” garnek do przygotowania kolejnej, praca staje się bardziej sensowna i nierzadko nie traci się czasu na zbędne czynności. Jeżeli zdajecie sobie sprawę z tego, że zestaw garnków w Waszej kuchni jest wybrakowany, to trzeba się wybrać do sklepu i rozwiązać ten problem. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu i nie ma sensu zwlekać, bo prawdopodobnie zakończy się to kuchennym chaosem i niepotrzebnym szarganiem nerwów.
Miski
Pozostajemy w temacie naczyń. I znów mamy do czynienia z szeroka ofertą: miski metalowe, plastikowe, szklane, a nawet drewniane – wybór może zniechęcić podczas zakupów, bo klient traci orientację. Na dobra sprawę, w kuchni przydadzą się wszystkie rodzaje mis: w metalowej można np. świetnie topić czekoladę (miska umieszczona w rondlu z wodą), szklana nadaje się do serwowania produktów na stół (choć oczywiście część osób postawi na bardziej reprezentacyjne materiały – zwłaszcza, gdy w kredensie spoczywa wieloelementowa rodowa zastawa). Miski plastikowe są lekkie i stosunkowo wytrzymałe, łatwo się je czyści, a to sprawia, że są często stosowane w kuchni. Przechowywanie w nich produktów np. w lodówce jest zapewne powszechne. W każdej kuchni powinny się znajdować miski o różnych rozmiarach – kilka dużych misek z mała ilością produktów to kiepski pomysł – zarówno w lodówce, jak i na stole/blacie. Takie rozwiązanie absorbuje przestrzeń i utrudnia pracę. Nie oznacza to oczywiście, że duże miski są zbędne – świetnie nadają się m.in. do mieszania w nich większych ilości produktów (np. podczas robienia sałatek)
Moździerz
Ten sprzęt uważany jest przez wiele osób za relikt przeszłości i kojarzy się go bardziej z domem babci, niż z własną kuchnią. To niewłaściwe podejście, ponieważ moździerz nadal może się okazać bardzo przydatnym kuchennym narzędziem. Na szczęście, ludzie znów zaczynają się zaopatrywać w ten produkt lub szukają starych, sprawdzonych moździerzy używanych w rodzinie w poprzednich pokoleniach. Jak można go wykorzystać? Przede wszystkim do robienia mieszanek ze świeżych przypraw i ziół. Znajdą one zastosowanie np. przy robieniu świątecznego wina, o którym pisaliśmy niedawno, ale też przy tworzeniu wspaniałych marynat – przed świętami pewnie przyda się nie raz.
Tarka
Wiele osób pomyśli zapewne: po co mi tarka, skoro mam wielofunkcyjnego robota kuchennego? Takie urządzenie jest oczywiście bardzo przydatne, ale czasem jego rozpakowanie czy wyjęcie z szafki, złożenie, a potem mycie, zajmą znacznie więcej czasu niż użycie tradycyjnej tarki. Przecież do starcia jednego jabłka albo marchewki nie ma sensu angażować dużego sprzętu. Wato zatem posiadać tarkę, ponieważ może ona ułatwić pracę w kuchni – rozsądnym wyborem jest produkt z kilkoma płaszczyznami przeznaczonymi do tarcia i szatkowania. Należy też wspomnieć o małej tarce, którą wykorzystacie do starcia niewielkich ilości sera, imbiru, gałki muszkatołowej czy skórki owoców cytrusowych. Część Czytelników zapewne posiada kilka takich małych gadżetów – inna do każdego artykułu spożywczego.
Durszlak
Durszlak (według niektórych druszlak), czyli cedzak to nic innego, jak głębokie naczynie z podziurkowanym dnem (często także podziurkowanymi ścianami). Produkt wykorzystywany jest do płukania żywności oraz jej odcedzania. W obu przypadkach można oczywiście poradzić sobie bez durszlaka, ale najczęściej oznacza to stratę czasu, a w przypadku płukania, również wody (przy okazji polecamy nasz tekst poświęcony oszczędzaniu wody). Narzędzie to wykonane jest najczęściej ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego. Chociaż modele plastikowe zazwyczaj są tańsze, to pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulegać uszkodzeniom, a nawet zniszczeniu. W takim przyapdku zawsze można jednak zainwestować w nowy durszlak…
Waga kuchenna
Waga to bardzo przydatny sprzęt – zwłaszcza, jeśli ktoś często eksperymentuje w kuchni i używa różnych produktów. Można zapamiętać, ile mąki czy cukru mieści się w stosowanej na co dzień szklance, ale w przypadku rzadziej używanych czy też „egzotycznych” towarów sprawa nie będzie już taka prosta. Gotowanie „na oko” często kończy się rozczarowaniem lub po prostu katastrofą: odpowiednie proporcje składników nie zostały wymyślone dla hecy 😉 Radzimy zatem zaopatrzyć się w wagę (może być elektroniczna z całym pakietem przeróżnych funkcji, ale starsze, analogowe modele również powinny się sprawdzić), a także w miarki, dzięki którym wydzielanie konkretnych ilości produktów stanie się szybsze i przede wszystkim łatwiejsze.
Zaprezentowany niezbędnik obowiązuje oczywiście przez cały rok – nie tylko w okresie przedświątecznym czy w czasie Bożego Narodzenia (lub innego ważnego wydarzenia). Jednocześnie informujemy, że jest to część pierwsza poradnika, w którym postaramy się wskazać, jakie artykuły powinny znajdować się w kuchni. Kolejne odsłony opublikujemy już niedługo.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Zdecydowanie dodałabym do listy czajnik elektryczny. Ja mam z Laubena taki co podtrzymuje temperaturę do ustalonej i można też zmieniać temperaturę grzania i bym się już z nim nie rozstała. Piję tyle herbaty i yerby, a nie chce mi się bawić w ręczne termometry do płynów.
Jedną z najważniejszych rzeczy, w jaką powinniśmy zainwestować, jest okap, i to bez dwóch zdań. Tu nie chodzi tylko o dizajn, ale o czyste świeże powietrze, które zyskamy tylko i włącznie dzięki odpowiedniej filtracji powietrza. Wydajany okap, lub pochłaniacz to element niezbędny w każdej kuchni, chyba, że chcemy mieć i brzydkie zapachy, i tłuste, szybko niszczejące meble.
część podstawowych sprzętów w kuchni można zastąpić robotem kuchennym, który poszatkuje, zetrze, zważy itp. ja mam Kohersena Mycook, który dzięki temu że potrafi zrobić wiele dań to ma wiele niezastąpionych funkcji. podoba mi się to, że mój wkład w gotowanie ogranicza się tylko do przygotowania składników.
Moim zdaniem najlepiej zainwestować w dobry robot planetarny(np. Kenwood). W ten sposób można zaoszczędzić na innych gadżetach kuchennych. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale też…miejsca w kuchni 🙂