Jeżeli są wśród nas osoby, które nigdy nie przypaliły garnka, patelni lub innego naczynia, to muszą być mistrzami sztuki kulinarnej. Albo po prostu nigdy nie gotowały 😉 Czasem garnek przypali się tak mocno, że nie można go już odzyskać do dalszego użytkowania – pozostaje zakup nowego sprzętu i większa uwaga w przyszłości. Przed wyrzuceniem naczynia warto jednak spróbować kilku „babcinych porad”.
Jednym z najczęściej polecanych produktów czyszczących jest w tym przypadku sól. Można ja wykorzystać na dwa sposoby:
- Do garnka należy wsypać sporą ilość soli, zalać ją niewielka ilością wody (powinna powstać maź) i zostawić naczynie na dzień/noc.
- Drugi sposób z solą w roli głównej polega na gotowaniu w przypalonym naczyniu kilku łyżek soli. Ta metoda powinna się sprawdzić nawet w przypadku bardzo opornej spalenizny.
Podobnie stosowana jest soda oczyszczona (także na dwa sposoby). Ten środek zalecany jest w przypadku garnków emaliowanych, ale odradzany (!), gdy czyszczenie dotyczy naczyń aluminiowych.
Czasem stosowany jest roztwór octu spirytusowego z dodatkiem soli. Całość należy zagotować w przypalonym garnku i odstawić na kilka godzin, by mieszanka zrobiła swoje. Mikstury nie można stosować do czyszczenia garnków emaliowanych.
Polecana jest metoda z gotowaniem ryżu. Nawet jeśli nie przyniesie efektów natychmiast, to po kilku gotowaniach garnek powinien być znów czysty.
Cześć z Was zapewne stosuje Coca-Colę do usuwania rdzy z różnych metalowych elementów. Okazuje się, że napój ten może być także wykorzystywany do pozbywania się spalenizny. Wystarczy gotować go przez jakiś czas w przypalonym naczyniu, a potem zabrać się za czyszczenie – powinno być łatwiej.
Nie brakuje oczywiście porad z zastosowaniem chemii – niektórzy przekreślą je na wstępie, ale będą i tacy, którzy od tego zaczną, więc warto napisać:
Stosowana jest metoda gotowania proszku do prania – ten sam system, co w przypadku soli czy sody oczyszczonej. Ponoć wystarczają dwie łyżki, a efekt szybko staje się widoczny. Gotowane jest także mleczko do czyszczenia – zapewne i w tym przyapdku wystarczą niewielkie ilości. Wiele osób poleca użycie tabletek do zmywarki. Wrzuca się ją do przypalonego naczynia, zalewa wodą i odstawia na kilka godzin – spalenizna powinna ustąpić. Należy oczywiście pamiętać, by po zastosowaniu „metod chemicznych” dokładnie umyć garnek/patelnię.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Ja polecam ten sposób, zawsze go stosuje i w 100% usuwa każde przypalenie 🙂
https://you-…m/7dff76b8