Latem wiele osób korzysta zapewne z bogatej oferty owoców i warzyw dostępnych na rynku w atrakcyjnych cenach (choć z tym bywa różnie). Nierzadko zakupy dokonywane są „na zapas”, trafiają do lodówki i tam czekają na dalsze decyzje klienta. Bywa i tak, że ostatecznie lądują w śmietniku, ponieważ szybko ulegają zepsuciu. Nie dość, że marnowana jest żywność, to niedoszły konsument traci pieniądze. Naprzeciw tym problemom wyszła podobno firma Liebherr ze swoimi chłodziarko-zamrażarkami.
Wspomniana marka wyposażyła swoje lodówki m.in. w system BioFresh, dzięki któremu możliwe będzie dłuższe przechowywanie produktów. Podobną rolę spełni szuflada HydroSafe z podwyższoną wilgotnością oraz odpowiednią temperaturą przechowywania. Wedle zapewnień producenta: „maliny można przechowywać o 2 dni dłużej, sałatę o 8 dni dłużej, a marchew aż o 30 dni dłużej niż w tradycyjnej szufladzie chłodziarki”
Kolejnym systemem zastosowanym przez producenta jest PowerCooling, który błyskawicznie schładza potrawy i napoje umieszczone w urządzeniu. Warto wspomnieć o funkcji SuperCool obniżającej temperaturę w chłodziarce do poziomu 2 stopni C (na 12 godzin). Ta opcja może się okazać pomocna, gdy lodówka będzie musiała szybko przyjąć większą ilość żywności. Latem furorę mogą robić kostkarki IceMaker oraz IceCenter wykorzystywane w urządzeniach Liebherr.
Lodówki prezentowanej marki doczekały się technologii No Frost (omawialiśmy ją w tym tekście) oraz trybu wakacyjnego HolidayMode (więcej na ten pisaliśmy w tym tekście). Na koniec warto wspomnieć o funkcji SuperFrost umożliwiającej obniżenie temperatury do -32ºC (dzięki temu zachowany zostanie smak i aromat mrożonej żywności – np. owoców i warzyw).
Źródło: Informacja prasowa
Ceny Liebherr ECBN 6156
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.