Firma Whirlpool zaprezentowała niedawno pierwszy na polskim rynku piekarnik indukcyjny. Wśród jego głównych zalet wymienia się doskonałe rezultaty pieczenia i sporą oszczędność energii. Model Whirlpool AKZM 8910 IXL wyposażono m.in. w znaną już technologię 6-ty Zmysł oraz kilka innych bonusów, które mają sprawić, że potrawy będą delikatne w środku i chrupkie na zewnątrz. Jednocześnie użytkownik nie powinien narzekać na wysokie rachunki za energię elektryczną.
Do niedawna Whirlpool (a także inni producenci) stosowali indukcję przede wszystkim z płytach grzewczych. Teraz płytę indukcyjną wprowadzono również do komory piekarnika. Podobno skróciło to czas pieczenia nawet o 50% i pozwoliło zmniejszyć zużycie energii elektrycznej (można odnotować, że sprzęt należy do klasy energetycznej A-30%). Płytę indukcyjną można bez problemu wyciągnąć i piekarnik będzie wówczas pracował standardowo (producent zapewnił urządzeniu 30 automatycznie zaprogramowanych przepisów).
Na pokładzie produktu znajdziecie m.in. funkcję Ready2Cook, która sprawia, że zbędne staje się rozgrzewanie piekarnika przed włożeniem do niego potrawy. Z koeli system Cook3 umożliwia pieczenie trzech dań w tym samym czasie (bez mieszania się smaków i zapachów). Komora o pojemności 73 litrów posiada pięć poziomów, dzięki czemu tace można umieszczać na różnych wysokościach. Producent zastosował także powłokę iXelium (chroni przed korozją), czyszczenie katalityczne oraz termoobieg. Obraz dopełniają prowadnice teleskopowe, elektroniczne zabezpieczenie przed dziećmi i kilkanaście funkcji pieczenia.
Źródło: Informacja prasowa
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
kupiłabym ten piekarniczek zeby w nim podgrzewać okrągłe kulki do stymulacji 😀