Maszynka do mielenia to sprzęt niezbędny u osób, które uwielbiają przygotowywać posiłki od zera samodzielnie. Dzięki temu mogą dowolnie rozdrobnić np. mięso i dopasować je do swoich kulinarnych potrzeb. Zanim jednak kupi się urządzenie, trzeba wiedzieć, na jakie parametry zwrócić uwagę. Oto kilka porad!
Artykuł sponsorowany
Moc maszynki do mielenia mięsa – jaką wybrać?
Podczas poszukiwań idealnej maszynki do mielenia jednym z najważniejszych parametrów jest moc urządzenia. Najczęściej spotyka się sprzęty w następujących przedziałach:
- do 1000 W;
- od 1001 do 1500 W;
- od 1501 do 2000 W;
- od 2001 W.
Pierwsze dwa zakresy mocy sprawdzą się przede wszystkim u osób sporadycznie korzystających z urządzenia, które co jakiś czas chcą zmielić niewielkie ilości mięsa. Modele z przedziału od 1501 do 2000 W to idealne sprzęty dla częstszych użytkowników. Dobrze radzą sobie także z większymi porcjami żywności. Najmocniejsze maszynki są przeznaczone do zadań specjalnych. Służą m.in. do rozdrabniania twardych pokarmów lub samodzielnego przygotowywania kiełbas.
Podczas wybierania mocy urządzenia trzeba mieć na uwadze własne potrzeby. Im intensywniej chce się korzystać z maszynki, tym większą liczbą watów powinna ona dysponować. Warto także zapoznać się dokładnie z opisami produktów. Można znaleźć w nich informacje dotyczące wydajności sprzętu. Niektóre modele mielą nawet do 3 kg mięsa na minutę.
Maszynki do mielenia a liczba sitek w zestawie
Maszynki do mielenia mają w zestawach wymienne sitka o różnych rozmiarach otworów, co pozwala na regulację stopnia rozdrobnienia mięsa. Warto stawiać na urządzenia z jak największą liczbą końcówek, ponieważ dzięki temu łatwiej dostosować działanie sprzętu do bieżących potrzeb.
Na docenienie zasługują także inne nakładki poza sitkami. Należą do nich:
- nasadki masarskie – służą do przygotowywania kiełbas;
- wyciskarki do owoców – pozwalają wycisnąć sok z cytrusów czy innych owoców;
- młynki do ziaren – dzięki nim można zmielić ziarna kawy, orzechy i wiele więcej.
Tak wielofunkcyjne urządzenia są dobrym rozwiązaniem w niewielkich kuchniach, gdzie ilość miejsca jest znacznie ograniczona. Maszynki niwelują potrzebę kupowania osobnych młynków czy sokowirówek, a wszystko da się zrobić wyłącznie poprzez zmianę końcówki sprzętu.
Maszynki do mielenia mięsa – co jeszcze rozważyć?
Niektóre elektryczne maszynki do mielenia mięsa są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Wtedy w zestawie można znaleźć także specjalne bębenki, które przemieniają sprzęt w szatkownicę z różnymi końcówkami. Pozwala to posiekać warzywa, takie jak marchewka, seler, buraki czy ziemniaki. Opcja ta idealnie sprawdzi się do przygotowania składników na placki ziemniaczane, pasztety warzywne oraz farsze. Da się w ten sposób również szybko zetrzeć ser np. do sałatki lub domowej pizzy.
Ważną funkcją maszynek do mięsa jest tryb rewersu. W razie przytkania się sprzętu np. poprzez obecność twardej kostki urządzenie zaczyna działać w drugą stronę i wypycha pokarm, pozwalając pozbyć się przeszkadzającego elementu. Takie sprzęty mogą być dość ciężkie, więc warto sprawdzić, czy mają wygodny uchwyt do przenoszenia. Ważne są również antypoślizgowe komponenty, które chronią maszynę przed przesuwaniem na blacie.
Na docenienie zasługują także schowki na kable. Modele pozwalające ukryć przewód w swoim wnętrzu sprawdzą się we wszystkich kuchniach urządzonych w minimalistycznym stylu oraz u osób, które lubią porządek. Warto mieć wydajną maszynkę do mięsa, ponieważ pozwala przygotować wiele pysznych potraw, w tym burgery, gołąbki, pasztety, tatara i wiele, wiele więcej.
Artykuł sponsorowany
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.